Την 1η Συνάντηση Πεζογράφων διοργανώνουν , ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πάτρας, το περιοδικό Διαβάζω και το λογοτεχνικό ηλεκτρονικό περιοδικό Διαπολιτισμός. Στην συνάντηση  θα λάβουν χώρα ομιλίες, παρουσιάσεις συγγραφέων, στρογγυλά τραπέζια και ποικίλες άλλες εκδηλώσεις.

Φιλοδοξία της οργανωτικής επιτροπής είναι με τη συνάντηση αυτή να ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας με τον κόσμο που βλέπει τον πολιτισμό ως προσφορά και κοινωνικό αγαθό και όχι ως ένα προϊόν εκμετάλλευσης. Παράλληλα, επιθυμεί και επιδιώκει, μέσα από τη συνάντηση αυτή, να γνωρίσει η Πάτρα κορυφαία ονόματα της ελληνικής πεζογραφίας, αλλά και να καθιερώσει έναν καινούργιο θεσμό, ο οποίος χρόνο με το χρόνο θα αναπτύσσεται και θα εκσυγχρονίζεται.

Στην 1η Συνάντηση Πεζογράφων 2008 θα τιμηθεί για την προσφορά της στην ελληνική λογοτεχνία η συγγραφέας Μάρω Δούκα, την οποία θα παρουσιάσει ο συγγραφέας Κώστας Κατσουλάρης. Η Μάρω Δούκα θα συζητήσει με το κοινό και θα απαντήσει σε ερωτήσεις.

Οι συγγραφείς που συμμετέχουν επιλέγονται από τις μικρές λίστες υποψηφίων των βραβείων του περιοδικού Διαβάζω. Επίσης, θα συμμετέχουν και άλλοι πεζογράφοι, τους οποίους θα εγκρίνει η Οργανωτική Επιτροπή. Να σημειωθεί ότι όλοι οι συγγραφείς που θα λάβουν μέρος και θα παρουσιαστεί το έργο τους στη συνάντηση θα πρέπει να έχουν εκδώσει βιβλίο τη χρόνια που προηγείται της συνάντησης.

Τα βιβλία των τιμώμενων συγγραφέων θα διατίθενται από το βιβλιοπωλείο Discovery Παπασωτηρίου, το οποίο θα έχει και την αποκλειστικότητα της πώλησης στο χώρο των εκδηλώσεων.