Σε περιόδους κρίσης, δεν πρέπει να κάνουμε πίσω

Το Φεστιβάλ Ναυπλίου ξεκίνησε πριν από 19 χρόνια. Έχοντας επισκεφθεί πόλεις άλλων χωρών όπως η Γαλλία, η Ισπανία, πόλεις όπου γίνονται Διεθνή Φεστιβάλ, μου γεννήθηκε η ιδέα ενός φεστιβάλ στο ωραίο Ναύπλιο.

Ξεκινήσαμε χρησιμοποιώντας χώρους όπως το Παλαμήδι, το Μπούρτζι, το Βουλευτικό. Σε καθέναν από αυτούς τους χώρους σκεφτόμουν ποιό θα μπορούσε να είναι το καλύτερο σχήμα, το πιο ταιριαστό με το χώρο. Αυτή η εναλλαγή των χώρων ήταν πολύ ευχάριστη στο κοινό το οποίο προσέβλεπε κάθε φορά και σε κάτι διαφορετικό.

Πάντα είχα σαν γνώμονα την υψηλή ποιότητα και αυτό λειτουργούσε ευεργετικότατα. Οι θεατές μετατρέπονταν στους καλύτερους πρεσβευτές των συναυλιών μας, λέγοντας στους γνωστούς και τους φίλους πως έχασαν μια καταπληκτική συναυλία, προτρέποντάς τους έτσι να γνωρίσουν το φεστιβάλ!

Το όραμά μου ήταν να δημιουργηθεί ένα μεγάλο φεστιβάλ κλασικής μουσικής στην περιφέρεια έξω από τα μεγάλα κέντρα γιατί με αυτό τον τρόπο, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων θα είχε την ευκαιρία να ακούσει πολύ σημαντικές και ωραίες μουσικές. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν γίνει πλέον και  οι πιστοί φίλοι του φεστιβάλ!

Αλλά το φεστιβάλ έχει συμβάλλει και στην ανάπτυξη και προώθηση του τουρισμού της πόλης. Είναι πια στη συνείδηση του κόσμου του Ναυπλίου, που το περιμένουν με αδημονία κάθε χρόνο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αγάπης αλλά και της συμβολής του κόσμου στο Φεστιβάλ είναι το γεγονός πως αυτή τη χρονιά, λόγω του ότι, ο Δήμος είχε κάποιες οικονομικές δυσκολίες δεδομένης και της γενικότερης οικονομικής κρίσης, ανακοίνωσε πως δεν υπήρχε η δυνατότητα να προσφερθούν τα δείπνα στους καλλιτέχνες, κάποιοι από τους εστιάτορες της περιοχής, συναίνεσαν στο να τα προσφέρουν εκείνοι. Ομολογουμένως, πολύ συγκινητική και ωραία κίνηση.

Η άποψή μου όμως, είναι πως ειδικά σε τέτοιες περιόδους κρίσης, δεν πρέπει να κάνουμε πίσω. Το πολέμησα και το πολεμήσαμε όλοι στην ομάδα του φεστιβάλ, με νύχια και με δόντια. Η προσέλευση του κόσμου φέτος είναι πολύ μεγάλη. Το κοινό διψούσε να παρακολουθήσει το φεστιβάλ.

Οι τιμώμενες χώρες αυτή τη χρονιά είναι η Πολωνία και η Ελβετία. Είναι χώρες που έχουν δείξει μεγάλο φιλελληνισμό από την Επανάσταση ακόμα, είναι χώρες που δείχνουν μεγάλο σεβασμό στον πολιτισμό της χώρας μας και αναμφισβήτητα έχουν να επιδείξουν σημαντικούς καλλιτέχνες. Ειδικά φέτος που η Πολωνία γιορτάζει τα 100 χρόνια της γέννησης του Σοπέν, υπήρχε ένας ακόμα λόγος.
 
Στις δε παράλληλες εκδηλώσεις, υπάρχει η εξαιρετική έκθεση του Fred Boissonas, ενός Ελβετού φωτογράφου που στις αρχές του αιώνα ήρθε στην Ελλάδα και αποτύπωσε με μοναδικό τρόπο στιγμιότυπα της ελληνικής υπαίθρου αλλά και της χώρας, γενικότερα.

Από την Πολωνική πλευρά υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση αντικειμένων και χειρογράφων του Σοπέν που μας παραχωρήθηκε από το Ινστιτούτο Σοπέν της Βαρσοβίας.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστώ θερμά τους φίλους και τους χορηγούς του Φεστιβάλ.

Info:  Γιάννης Βακαρέλης, καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ναυπλίου