Κατά τη φετινή χρονιά συμπληρώνονται 90 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης και ο Δήμος Υμηττού, διοργανώνει κύκλο εκδηλώσεων ιστορικής μνήμης… 

 … στις 19 Σεπτεμβρίου-7 Οκτωβρίου 2012

 
 
… Εκείνα τα δύσκολα χρόνια, της προσφυγιάς και της καινούργιας  αρχής, οι ξεκληρισμένοι Μικρασιάτες πάσχιζαν να διατηρήσουν τη συνοχή του κοινωνικού τους ιστού στον τόπο της νέας  εγκατάστασης τους,  στον Υμηττό, όπως και σε άλλες προσφυγικές αγκαλιές της Αθήνας. Άτυπα στην αρχή συναντιόντουσαν σε έναν μικρό  νοικιασμένο χώρο. Σιγά σιγά όμως,  έβαζαν τις βάσεις για να υπηρετήσουν οράματα που έφεραν μαζί τους για προσφορά ψυχής, να διατηρήσουν  τις  μνήμες τους άσβηστες και ζωντανή την δύναμη  δημιουργίας για έργα και πράξεις πολιτισμού και πνευματικότητας. Μέσα από αυτή τη διαδικασία  γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Φ.Ο.Υ στον Υμηττό. Στις 8 Μαΐου 1955. Από τότε, από την ίδρυση του ΦΟΥ πέρασαν κιόλας 57 χρόνια…
(απόσπασμα από την Αναφορά στην Ιστορία του Συλλόγου) 
 
 
Ενενήντα χρόνια μετά τον διωγμό των Μικρασιατών από τις εστίες τους και πενήντα επτά  χρόνια από την ίδρυσή του από τους ίδιους αυτούς πρόσφυγες, ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Υμηττού, διοργανώνει φέτος έναν κύκλο 15 εκδηλώσεων ιστορικής μνήμης από τις 19  Σεπτεμβρίου έως τις 7 Οκτωβρίου στον Υμηττό, με γενικό τίτλο Ο ΥΜΗΤΤΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ.
 
 
Με στόχο να ενεργοποιηθεί η μνήμη,  η έρευνα, ο διάλογος και άρα  η γνώση, επιλέξαμε οι εκδηλώσεις αυτές  να είναι εστιασμένες στον Μικρασιατικό πολιτισμό και την ιστορική του διαδρομή και  βαρύτητα, στην καθημερινότητα , στις αξίες και τις μεγάλες και ιδιαίτερες πολιτιστικές κατακτήσεις που είχαν και μετέφεραν οι πρόγονοί μας, στον εδώ ελλαδικό χώρο, μπολιάζοντας τις ζωές όλων μας .  Στο κέντρο αυτών των εκδηλώσεων βρίσκεται το διεθνές επιστημονικό συνέδριο που συνδιοργανώνουμε με  το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα: Σμύρνη- Η ανάπτυξη μιας μητρόπολης της Ανατολικής Μεσογείου (17ος αι. – 1922).  Είναι ένα γεγονός που έχει επιστημονικό, αλλά και γενικότερο ενδιαφέρον, και λόγω της μεγάλης συμμετοχής σημαντικών επιστημόνων στις εργασίες του και στις συζητήσεις που θα αναπτυχθούν στη διάρκειά του, αλλά  και λόγω των πρωτότυπων εισηγήσεων που μέλλεται να παρουσιαστούν .Το κεντρικό αυτό γεγονός αγκαλιάζουν Θεατρικές εκδηλώσεις,  βιβλιοπαρουσιάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, κινηματογραφικές προβολές, εκδηλώσεις με θέμα την μικρασιάτικη κουζίνα και την καθημερινότητα των μικρασιάτικων σπιτιών, εκθέσεις βιβλίων με θέμα την Μικρασία, – τον πολιτισμό και την κοινωνική της ζωή αλλά και τα ιστορικά και πολιτικά γεγονότα που σφράγισαν το τέλος μιας μακραίωνης διαδρομής- και τέλος μια συναυλία με την Αφροδίτη Μάνου (η οποία έχει κι αυτή μικρασιάτικη καταγωγή, αποτυπωμένη και στα τραγούδια της)και την Ηρώ Σαΐα.
 
 
Ο ΥΜΗΤΤΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ – ΚΥΚΛΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

Τετάρτη – 19 Σεπτεμβρίου 2012, στις 20.30 μ.μ.
Παρουσίαση  του βιβλίου του Νίκου Αλιπράντη, φιλόλογου- συγγραφέα με  τίτλο  
Η στρατιωτική θητεία ενός Μικρασιάτη στην Αθήνα του Μεσοπολέμου. 
Το ημερολόγιο του Γιάγκου Μασσέλου 1927-1928 
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:  Μανόλης Γ. Σέργης, επίκ. Καθηγητής Λαογραφίας 
Δημήτρης Λούκας, πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος, 
Ναυσικά Τσολακίδου – Χρονοπούλου, φιλόλογος
Συντονίζει η κ. Ελένη Σκιαδά, δασκάλα, Master Λαογραφίας
Είσοδος Ελεύθερη
 
 
Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου έως  και Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου
ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟΝ ΕΡΕΥΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ  ΑΘΗΝΩΝ
Σμύρνη: Η ανάπτυξη μιας μητρόπολης της Ανατολικής Μεσογείου (17ος αι. – 1922)
Έναρξη: Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου , 19.00 μ.μ.
 
Είσοδος Ελεύθερη
 
 
Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου, 21.00 μ.μ.
 Γλέντι- Αφιέρωμα στη Μικρασιάτικη κουζίνα
Εκδήλωση επιστροφής στις ξεχασμένες καταγωγικές αισθήσεις της γεύσης και της ακοής με ένα μικρασιάτικο γλέντι που ετοίμασαν ευγενώς προσφερθέντα τα μέλη του Φ.Ο.Υ. με σπιτικές σμυρνέϊκες λιχουδιές και πολλή μουσική .
Γενική είσοδος 8 ευρώ.
 
 
Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου, 21.00 μ.μ. 
Προβολή Ντοκιμαντέρ
«ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ» της Πόπης Αλκουλή
Είσοδος Ελεύθερη
 
 
Τρίτη , Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή 25,26,27,28 Σεπτεμβρίου,  20.30 μ.μ.
Σκηνική αναπαράσταση της ζωής στην Σμύρνη  με τίτλο ΑΡΩΜΑ ΣΜΥΡΝΗΣ, με την συμμετοχή μελών του Φ.Ο.Υ.
Επιμέλεια κειμένων, Σκηνοθεσία: Χρυσούλα Σούρα 
Διδασκαλία παραδοσιακών χορών:  Κώστας Αλεξανδρίδης, Τασούλα Κατσαριώτη
Χορωδία: Μουσικά Κύματα, Διδασκαλία: Σταματία Χωρεψιμά
Τραγούδι: Δέσποινα Ανδρεάδου
Αστικά κοστούμια εποχής (σχεδιασμός και εκτέλεση): Δέσποινα Κουσουλού
Παραδοσιακά κοστούμια εποχής: Κώστας Αλεξανδρίδης  
Video Παράστασης: Ανδρέας Γεωργιάδης
Συμμετέχει η Ομάδα Παραδοσιακών χορών του Φ.Ο.Υ.
Γενική είσοδος 5 ευρώ
 
 
Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 21.00μ.μ. Θέατρο Άλσους Πέτρου & Παύλου, Υμηττός
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΑΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΡΩ ΣΑΪΑ
Από την Πέργαμο ως τον Ταύρο
Γενική είσοδος 15 ευρώ
 
 
Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, 11.30 π.μ.
ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ
Ο Άθως Δανέλλης παρουσιάζει στα παιδιά μια παράσταση για τη Σμύρνη με τίτλο Το στοιχειό της Σμύρνης
Είσοδος Ελεύθερη
 
 
Δευτέρα 1 Οκτωβρίου, 21.00 μ.μ.
Προβολή Ντοκιμαντέρ  
«ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ» του Βασίλη Μάρου.
Είσοδος Ελεύθερη
 
 
Εκδρομή στην Μικρά Ασία
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή  4,5,6,7 Οκτωβρίου.
Περιήγηση στους τόπους που ποτέ δεν ξεχάσαμε: ΑΪΒΑΛΙ, ΕΦΕΣΟΣ, ΠΕΡΓΑΜΟΣ & ΣΜΥΡΝΗ
 
 
Το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών σε συνεργασία με τον Φιλοπρόοδο Όμιλο Υμηττού διοργανώνουν επιστημονικό συνέδριο στον Υμηττό στις 20-23 Σεπτεμβρίου 2012 με θέμα: 
Σμύρνη: Η ανάπτυξη μιας μητρόπολης της Ανατολικής Μεσογείου (17ος αι. – 1922)
Αφορμή για τη διοργάνωση του συνεδρίου στάθηκε η συμπλήρωση 90 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης. Ωστόσο, ο θεματικός άξονας του Συνεδρίου είναι η αστική ανάπτυξη της πόλης, η θέση της και ο ρόλος της στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου από τον 17ο αιώνα ως την καταστροφή της, το 1922.
Στο συνέδριο θα λάβουν μέρος καταξιωμένοι επιστήμονες από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού με πρωτότυπες επιστημονικές ανακοινώσεις. Στο κέντρο του ενδιαφέροντος θα βρίσκεται η ελληνορθόδοξη κοινότητα της Σμύρνης, ο ρόλος της στη ζωή της πόλης και οι σχέσεις της με τις υπόλοιπες εθνοπολιτισμικές ομάδες εντός των παρακάτω θεματικών ενοτήτων:
-Λαϊκός πολιτισμός εντός του αναπτυσσόμενου αστικού πλαισίου της Σμύρνης
-Οικιστική ανάπτυξη 
-Ζητήματα κοινωνικής και κοινοτικής οργάνωσης
-Αστική κοινωνικότητα (σύλλογοι, λέσχες)
-Θέατρο, μουσική, τέχνες
-Δημογραφία και μεταναστευτικές κινήσεις
-Οικονομία, εμπόριο, ναυτιλία
-Εκπαίδευση
-Ιδεολογίες
-Εκδόσεις
Η Μικρασιατική Καταστροφή αποτελεί ένα από τα γεγονότα που σηματοδοτούν την εθνική ιστορία και οι συνέπειές της, στις πραγματικές και τις συμβολικές τους διαστάσεις, επηρεάζουν τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Αναμφισβήτητα, μέχρι τώρα η προσφυγική εμπειρία -οι διαδικασίες ένταξης των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία, η προσφυγική ταυτότητα και μνήμη- λειτουργεί ως φίλτρο που διηθίζει την οπτική για τον μικρασιατικό ελληνισμό. Ωστόσο η συνολική επιστημονική διερεύνηση του πολιτισμού και της ιστορίας της Μικράς Ασίας εξακολουθεί να παραμένει ζητούμενο. Σε αυτό το πλαίσιο επιλέξαμε να εστιάσουμε στη μελέτη της Σμύρνης, η οποία εξάλλου αποτελεί μια από τις ιδιαίτερες περιπτώσεις, τόσο ως πόλη όσο και ως συμβολικός τόπος.
 
 
Στη φωτογραφία 2: Αφροδίτη Μάνου