Αποτελεί έναν μουσικό οργανισμό με σπουδαία μουσική κληρονομιά, πλούσια ιστορία και συνέχεια. Ιδρύθηκε το 1926 από τον εθνικό συνθέτη και μουσουργό Μανώλη Καλομοίρη με όραμα την παροχή ολοκληρωμένης μουσικής παιδείας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και την ενθάρρυνση – προβολή της ελληνικής μουσικής δημιουργίας.

Η πρώτη εκδήλωση θα είναι Συναυλία με Έργα για Πιάνο και Μουσική Δωματίου που θα γίνει την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017, ώρα 20.00 στον Κήπο της ιστορικής οικίας του Μανώλη Καλομοίρη και η είσοδος θα είναι με προσκλήσεις.

Το πρόγραμμα επιμελήθηκε η Γενική Διευθύντρια του Εθνικού Ωδείου κα Χαρά Καλομοίρη και περιλαμβάνει έργα του κλασσικού αλλά και του σύγχρονου μουσικού ρεπερτορίου. Συμμετέχουν νέοι ταλαντούχοι σπουδαστές που διακρίθηκαν ή βραβεύτηκαν καθώς και μουσικά σύνολα του ωδείου, ερμηνεύοντας έργα Bach, Mozart, Chopin, Liszt, Haydn, Grieg, Faure, Weill, Καλομοίρη κ.ά.

Η δεύτερη εκδήλωση θα είναι η ετήσια Βραδιά Μελοδραματικής που θα γίνει την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017, ώρα 20.30, στην Αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Δημαρχείου Παπάγου-Χολαργού, υπό την Αιγίδα του Δήμου Χολαργού.

Το Τμήμα Μελοδραματικής του Εθνικού Ωδείου θα παρουσιάσει διασκευή του έργου «Die sieben Todsünden – Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα» σε μουσική του Kurt Weill και λιμπρέτο του Bertolt Brecht.

Διδασκαλία – Σκηνοθεσία: Ισίδωρος Σιδέρης και Μουσική Διδασκαλία – Πιάνο: Μπήλιω Μωραΐτη. Είσοδος ελεύθερη.

Ο εορτασμός των 90 χρόνων του Εθνικού Ωδείου τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.