Στην Αθήνα το Ελληνικό Φεστιβάλ και η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ μας καλούν στο Ηρώδειο, σε μια μεγάλη συναυλία υπό τη μουσική διεύθυνση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή της, Αναστάσιου Συμεωνίδη. Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ θα παρουσιάσει τη Φαντασία και φούγκα, ΒMW 542, σε σολ ελάσσονα, του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, σε μεταγραφή για ορχήστρα του Δημήτρη Μητρόπουλου, το 3ο κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε μι ελάσσονα, με τον τίτλο “Piccolo Mondo Antico” του Nino Rota με σολίστ τον Χρίστο Παπαγεωργίου και, στο δεύτερο μέρος, τις Εικόνες από μια έκθεση του Μοντέστ Μουσόργκσκι.

Ο Κήπος του Μεγάρου θα εγκαινιάσει τις πολυαναμενόμενες καλοκαιρινές εκδηλώσεις του την Τετάρτη 21 Ιουνίου στις 8 το βράδυ, στο πλαίσιο της φετινής Γιορτής της Μουσικής! Συγκεκριμένα, στον αγαπημένο Κήπο του Μεγάρου θα δούμε και θα ακούσουμε το σύνολο Santa Barbara Guitar Orchestra, τη Χορωδία «Μικροί Μουσικοί» του Ωδείου Αθηνών, τον πιανίστα Χρήστο Μαράντο και τα μέλη της Ακαδημίας Νέων Μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Ησυχία στο Αναγνωστήριο τέλος, στη Μουσική Βιβλιοθήκη «ΛΙΛΙΑΝ ΒΟΥΔΟΥΡΗ», που από τις 12 το πρωί και για λίγες μόνο ώρες, θα ανοίξει τα Αναγνωστήριά της για να πραγματοποιήσει τρεις συναυλίες. Στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τίτλο «Μουσική του Μεσαίωνα», σε συνεργασία με το Κέντρο Παλαιάς Μουσικής του Ωδείου Αθηνών και σε μουσική διεύθυνση του Δημήτρη Κούντουρα. Στις 15:00 στο μουσικό πρόγραμμα που θα έχει τίτλο «Μπαρόκ και κιθάρα» θα συμμετέχουν σπουδαστές της Ανωτέρας Σχολής του Αθηναϊκού Ωδείου (τάξης κιθάρας Γιάννη Αλυγιζάκη). Τέλος στις 17:00 το πρόγραμμα θα κλείσει με «Μουσικές του Κόσμου» από το Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες (τάξη βιολιού Γιώργου Μάνδυλα, τάξη κοντραμπάσου Βασίλη Παπαβασιλείου και Φωνητικό Σχήμα Χορωδιακού Αυτοσχεδιασμού Ω.Μ.Ο.).

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα ανοίξει την «Αίθουσα του Βωμού»την Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017 και ώρα 13:00, με μια συναυλία κλασικής μουσικής. Η Κλεοπάτρα Κυρτάτα στο φλάουτο, η Μαρία Λούκα στο βιολί, ο Σταύρος Παργινός στο τσέλο και η Κατερίνα Τοπαλίδου στο πιάνο θα συμπράξουν στο 24ο κοντσέρτο του W. A. Mozart για πιάνο.

Για να χορέψουμε swing, θα κατευθυνθούμε στην πλατεία Μεσολογγίου στο Παγκράτι ή στο Βύρωνα, για παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία Φιλοπάππου, για βραζιλιάνικη capoeira, στην πλατεία Νέας Σμύρνης…

Στη Θεσσαλονίκη ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα αφιερώσει στην Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής την πρώτη μέρα του φεστιβάλ “Keep on Jazz & Beyond“, το οποίο θα διαρκέσει από τις 21 έως τις 23 Ιουνίου και θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Κήπου. Την πρώτη μέρα του φεστιβάλ θα απολαύσουμε τους Ziad Rajab Trio (Συρία-Ελλάδα-Νέα Ζηλανδία), Franz von Chossy Quintet (Ολλανδία,Γερμανία, Ρωσία ) και Hindol Deb with Kostas Anastasiadis ( Ινδία, Ελλάδα).

Εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Από τις Πρέσπες έως την Αρχαία Ολυμπία, την Αλεξανδρούπολη έως τον Άγιο Νικόλαο και από τη Κόρινθο έως τη Ρόδο, 13 περιφέρειες, 50 πόλεις, περισσότερα από 218 σημεία εκδηλώσεων και πάνω από 490 καλλιτεχνικές προτάσεις (20 ομάδες κρουστών και χορού, 24 φιλαρμονικές και Συμφωνικές ορχήστρες, 35 χορωδίες, 95 djs, 367 σχήματα και μουσικά σύνολα), συνθέτουν το φετινό πρόγραμμα. Επώνυμοι, αλλά και ανερχόμενοι, πολλά υποσχόμενοι καλλιτέχνες από όλα τα είδη μουσικής-που βέβαια δεν μπορούμε να τους αναφέρουμε όλους- θα δώσουν το δικό τους ρυθμό στις πόλεις για αυτό το μουσικό τετραήμερο.

Αυτές και εκατοντάδες άλλες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με ελεύθερη είσοδο, στο πλαίσιο της 18ης Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής που φέτος ενηλικιώνεται και γιορτάζει από τις 21 έως τις 25 Ιουνίου, σε αρχαιολογικούς χώρους, πάρκα, πλατείες, δρόμους, πεζόδρομους, κήπους και ταράτσες όλης της Ελλάδας.

18 χρόνια Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής

Η διοργάνωση των εκδηλώσεων που αυτά τα 18 χρόνια, έχουν παρακολουθήσει πάνω από 2.000.000 θεατές, ενώ σε ετήσια βάση, τις παρακολουθούν περίπου 150.000 θεατές πανελλαδικώς, είναι το αποτέλεσμα μιας συναρπαστικής εθνικής συνεργατικής σύμπραξης δημοσίων και ιδιωτικών φορέων, ενώ αυτό που κάνει την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής μοναδική είναι η συμμετοχή ιδιωτών πολιτών.

Για τη σημαντική χρονιά ενηλικίωσης της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής έχουν προγραμματιστεί και δυο εξαιρετικής σημασίας τελετές, καθώς και εκπλήξεις που μας καλούν να τις ανακαλύψουμε, πάντα με ελεύθερη είσοδο, «περπατώντας» την πόλη μας από σημείο σε σημείο.

Για να ενημερωθείτε για το αναλυτικό Εθνικό Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα 2017, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής, www.europeanmusicday.gr


Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Ο Εθνικός Φορέας Συντονισμού των Διοργανωτών της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής και Ιδρυτικό Μέλος του Ελληνικού Δικτύου είναι η Αστική Μη-Κερδοσκοπική εταιρεία Μ.Ε.Σ.Ο. (Μουσικές Εκδηλώσεις Συντονισμός Οργάνωση) www.mesoevents.eu


Διαβάστε επίσης: Ο Κήπος του Μεγάρου υποδέχεται το καλοκαίρι με τη Γιορτή της Μουσικής!