Από το 2001, η έκθεση αυτή αποτελεί ένα σταθερό ετήσιο ραντεβού δημιουργίας και ελεύθερης έκφρασης, με δημιουργούς απ’ όλη την Ελλάδα και όλων των ηλικιών, έμπειρους και πρωτοεμφανιζόμενους, καθιστώντας την τη μακροβιότερη έκθεση κόμικς στη χώρα μας. Δεκαοκτώ χρόνια μετά, το Comic N’ Play συνεχίζει να δίνει το παρών στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και να μεγαλώνει σε μέγεθος και εμπειρία.

Η φετινή χρονιά είναι χρονιά αλλαγών! Για πρώτη φορά στα χρονικά της διοργάνωσης και στα πλαίσια της διεύρυνσης και ποιοτικής αναβάθμισης της, επιλέχθηκε για την διεξαγωγή της ένα από τα μεγαλύτερα και κεντρικότερα σημεία της πόλης.

Από την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, στην Αποθήκη Γ του ΟΛΘ, θα διεξαχθεί μια πολύμορφη εκδήλωση γεμάτη κόμικς και επιτραπέζια παιχνίδια, bazaar ελληνικών, ξενόγλωσσων και μεταχειρισμένων εκδόσεων κόμικς, έκθεση αυτοχρηματοδοτούμενων εκδόσεων, πρωτότυπα έργα, εξειδικευμένους στα κόμικς εκδοτικούς οίκους, εργαστήρια και επιτραπέζια παιχνίδια με διαγωνισμούς με έπαθλα για τους επισκέπτες.

Παράλληλα, προγραμματίζεται μια σειρά δράσεων κοινωνικού, φιλανθρωπικού, εκπαιδευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα οι οποίες φιλοδοξούν να εμπλουτίσουν ακόμη περισσότερο το ήδη πολύμορφο και πολυποίκιλο προφίλ της διοργάνωσης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η οργανωτική επιτροπή του Comic Ν’ Play επέλεξε ως τίτλο της 18ης έκθεσης κόμικς που θα πλαισιώσει την φετινή εκδήλωση το “ΕΝΑΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ”, ο οποίος θα δώσει, όπως και κάθε χρόνο, το θεματικό στίγμα της διοργάνωσης ενώ τα έργα που θα φιλοξενηθούν θα συγκεντρωθούν στον ομώνυμο κατάλογο της έκθεσης ο οποίος αποτελεί την επίσημη έκδοση του φεστιβάλ.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Έκθεση Έργων και παρουσίαση της νέας έκδοσης «Ένα γλυκό ξημέρωμα» με κόμικς για την Αθήνα της Κατοχής

Πώς ήταν η ζωή στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής; Πώς κατάφεραν οι Αθηναίοι να επιβιώσουν και να διατηρήσουν την αξιοπρέπεια και την κοινωνική συνοχή εν καιρώ πολέμου; Ποιες θηριωδίες, ποια εγκλήματα διέπραξαν οι κατακτητές; Πώς αντιστάθηκαν οι κάτοικοι της πόλης; Ποιοι συνεργάστηκαν με τους ναζί; Ποιοι κράτησαν το στόμα τους κλειστό; Ποιοι βγήκαν στους δρόμους, με θάρρος και αυταπάρνηση σε καθεστώς απόλυτης παρανομίας για να διεκδικήσουν την ελευθερία; Και πώς φτάσαμε στην απελευθέρωση; Δεκατέσσερις κορυφαίοι Έλληνες δημιουργοί κόμικς δίνουν τις δικές τους απαντήσεις με ισάριθμα έργα.

Στόχος είναι η διατήρηση της μνήμης μέσω της τέχνης των κόμικς απέναντι στο διαχρονικά απάνθρωπο πρόσωπο του ναζισμού. Η αποτροπή παρόμοιων εγκλημάτων στο μέλλον στηρίζεται στη γνώση της ιστορίας και των γεγονότων. Οι 14 Έλληνες καλλιτέχνες, χρησιμοποιώντας τεκμήρια και ιστορικά δεδομένα, δημιουργούν τις δικές τους σκληρές ιστορίες, κάποιες εκ των οποίων είναι βασισμένες σε ντοκουμέντα, κάποιες άλλες σε προσωπικές μαρτυρίες και κάποιες είναι μυθοπλαστικές, για την Αθήνα κατά την ταραγμένη περίοδο της ναζιστικής Κατοχής.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της φετινής «Comic N’ Play»

Η παρουσίαση θα γίνει το απόγευμα του Σαββάτου 23 Νοεμβρίου με ομιλητές τον επιμελητή της έκθεσης/έκδοσης Ι. Κουκουλά και συμμετέχοντες καλλιτέχνες.

Στην έκθεση και στην έκδοση που κυκλοφορεί από την Jemma Press συμμετέχουν:

Τόμεκ Γιοβάνης, Γιώργος Γούσης, Σπύρος Δερβενιώτης, Πέτρος Ζερβός, Δημήτρης Καμένος, Λέανδρος, Τάσος Μαραγκός, Θεόδωρος Μπαργιώτας, Soloup, Αλέξια Οθωναίου, Αλέκος Παπαδάτος, Θανάσης Πέτρου, Γιώργος Φαραζής, Πέτρος Χριστούλιας.

Επιμέλεια: Μενέλαος Χαραλαμπίδης (Ιστορικός), Γιάννης Κουκουλάς (Ιστορικός Τέχνης)