Οι Εκδόσεις Ροές παρουσιάζουν το βιβλίο του Honore de Balzac με τίτλο «Σεραφίτα», που εντάσσεται στη σειρά «Ξένη Λογοτεχνία»…

… και έχει μεταφραστεί από τη Μαρία Σπυριδοπούλου η οποία υπογράφει και το εκτενές επίμετρο.

Η Σεραφίτα αποτελεί το τρίτο μυθιστόρημα του Μυστικιστικού Βιβλίου (μετά τους Εξόριστους και τον Λουί Λαμπέρ), το οποίο εντάσσεται στις Φιλοσοφικές Μελέτες του Μπαλζάκ, και κατέχει σημαίνουσα θέση τόσο στο συνολικό αρχιτεκτονικό οικοδόμημα της Ανθρώπινης Κωμωδίας όσο και στην καρδιά του συγγραφέα, που αφιέρωσε το χειρόγραφο στην αγαπημένη του κόμισσα Χάνσκα.

Σ’ αυτό το φιλοσοφικό μυθιστόρημα, ο Μπαλζάκ, μέσα από τις μυστικιστικές θεωρίες του Σβέντενμποργκ, δίνει ζωή σ’ ένα μυστηριώδες πλάσμα, τη Σεραφίτα-Σεραφίτους, που συνενώνει τη φύση του αρσενικού και του θηλυκού. Πρόκειται ωστόσο για ένα ον χωρίς φύλο, ένα πλάσμα στο οποίο η απουσία σεξουαλικότητας είναι απόλυτη: δεν είναι παρά ένα κενό, το οποίο γεμίζει με το βλέμμα των άλλων.

Ένας άντρας και μια γυναίκα το αγαπούν ταυτόχρονα και αυτοί τού προσδίδουν ένα φύλο, προβάλλοντας πάνω του την επιθυμία τους για το φύλο που εκείνο δεν έχει… Ο άντρας αγαπά τη Σεραφίτα και η γυναίκα τον Σεραφίτους, ενώ η/ο Σεραφίτα-Σεραφίτους τούς αποκαλύπτει ότι στην πραγματικότητα έχουν μεταφέρει στο πρόσωπό της/του την αγάπη που τους συνδέει αμοιβαία και η οποία, μετά από μια διαδικασία μύησης, τους μένει ως κληροδότημα.

Όχι τυχαία το μυθιστόρημα είναι μια επαναλαμβανόμενη πράξη αποχωρισμού: ο πάναγνος άγγελος είναι ένα εκτοπισμένο στον κόσμο πλάσμα, που σιγά σιγά απομακρύνεται από τη γήινη δυστυχία και τα εγκόσμια μέχρι να αναληφθεί στους ουρανούς. Εξάλλου ο ίδιος ο Μπαλζάκ είχε δηλώσει ότι ακριβώς αυτό το μυθιστόρημα συγκροτεί την «εν δράσει θεωρία του χριστιανού Βούδα» και μπορεί να αποτελέσει την πιο αποτελεσματική άρνηση μιας εσφαλμένης αλλά ευρέως διαδεδομένης ερμηνευτικής προσέγγισης των έργων του, σύμφωνα με την οποία ο συγγραφέας εστιάζει και εξερευνά κυρίως τη θνητή φύση του ανθρώπου.

Ο Μιρσέα Ελιάντ χαρακτήρισε τη Σεραφίτα ως «το πιο μαγευτικό από τα φανταστικά μυθιστορήματα του Μπαλζάκ», ενώ το έργο θα επηρεάσει με απρόσμενους τρόπους τον μεγάλο μουσικό Άρνολντ Σένμπεργκ.