Ο 15ος κύκλος διαλέξεων της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, που φέτος είναι αφιερωμένος στην τζαζ, συνεχίζεται με τον Ζακ Σαμουήλ.

Ο δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός, θα δώσει μια ομιλία με τίτλο «Μια διαδρομή της τζαζ: Από τον Louis Armstrong στον Ornette Coleman», την Τετάρτη 10 Απριλίου 2013, στις 19.00-21.00.

O χώρος της Βιβλιοθήκης, φιλοξενεί τέσσερις Έλληνες, γνωστούς στο κοινό της τζαζ, με διαφορετική επαγγελματική ταυτότητα ο καθένας. Η ιδέα πίσω από τις φετινές διαλέξεις είναι επιστήμονες και καλλιτέχνες, από το χώρο της μουσικής δημοσιογραφίας, του ραδιοφώνου, τον ακαδημαϊκό χώρο και φυσικά από τη μουσική σκηνή, να συναντηθούν με κοινό παρανομαστή την τζαζ, και να παρουσιάσουν τέσσερις συμπληρωματικές όψεις του ίδιου θέματος, στο κοινό που θα έχει την τύχη να τους απολαύσει.

«Από τις πρώτες ηχογραφήσεις στο Σικάγο του Louis Armstrong στα μέσα της δεκαετίας του ‘20 μέχρι την κυκλοφορία, το 1961, του άλμπουμ “Free jazz”, με το διπλό κουαρτέτο του σαξοφωνίστα και συνθέτη Ornette Coleman, διανύθηκε μια τεράστια απόσταση. Οι στιλιστικές διαφοροποιήσεις αντικατόπτρισαν, σε μεγάλο βαθμό, τους αγώνες της αφροαμερικάνικης κοινότητας για μια αξιοπρεπή θέση στην αμερικάνικη κοινωνία. Μέσα από αυτό το πρίσμα προτείνω να «διαβαστεί» αυτή η διαδρομή. Δεν είναι βέβαια ο μοναδικός τρόπος «ανάγνωσης» της jazz. Υπάρχουν πολλοί. Είναι, όμως, χρήσιμοι μόνο αν -έστω και λίγο- έχει παραδοθεί κανείς στη γοητεία του ήχου της. Μια διαδρομή με τους μεγάλους της σταθμούς, όχι με το μάτι του ιστορικού ή του μουσικολόγου αλλά έτσι όπως την αγάπησα την παρακολούθησα, την κατανόησα, κυρίως, μέσα από τη δισκογραφία της: την πιο έγκυρη και ανοιχτή σε ερμηνείες ιστορία της». (Ζακ Σαμουήλ)

Ο Ζακ Σαμουήλ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Ως μουσικός των κρουστών, συνεργάστηκε με πολλούς καλλιτέχνες της ελληνικής σκηνής. Το 1990, υπό την διεύθυνση του αείμνηστου Κώστα Γιαννουλόπουλου, συμμετείχε στην δημιουργία του “jazz FM 102,4”, του πρώτου ειδικού ραδιοφώνου στην Ελλάδα,  του οποίου παρέμεινε μουσικός παραγωγός μέχρι το 1995 όπου ο ραδιοφωνικός αυτός σταθμός έκλεισε οριστικά. Ως ραδιοφωνικός παραγωγός εργάστηκε επίσης στον ραδιοσταθμό «Ρυθμός 101,1» για δύο χρόνια υπό την διεύθυνση του Γιώργου Θαλασσινού και στο «Κοsmos 93.6» της Ελληνικής Ραδιοφωνίας από το 2001 έως το 2006 . Άρθρα του για την τζαζ και την “World Music”  έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά «Ήχος», «Τζαζ & Jazz» και “Pop & Rock”. Συνεργάστηκε για αρκετά χρόνια με το μουσικό περιοδικό «Δίφωνο» και «Echo & Artis» και από το 1997 έως το 2010, ως μουσικός  επιφυλλιδογράφος στην εφημερίδα «Τα Νέα» και στο ένθετο «Πρόσωπα». Από το 2005 μέχρι το 2010 είχε μόνιμη στήλη για μουσικά θέματα στο περιοδικό Ταχυδρόμος (ένθετο στο σαββατιάτικο φύλλο της εφημερίδας «Τα Νέα»). Από το 1999 διδάσκει «Ιστορία της τζαζ» στο τμήμα τζαζ του ωδείου «Αthenaeum». Διετέλεσε διευθυντής σύνταξης του μουσικού μηνιαίου free press “JAZZIN”. Από τον Απρίλιο του 2011 είναι και πάλι μουσικός παραγωγός του Kosmos 93,6. 

Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής διοργανώνει από το 2000 ετήσιους Θεματικούς Κύκλους διαλέξεων με μουσικό ενδιαφέρον, που απευθύνονται στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και το ευρύτερο μουσικόφιλο κοινό.

Οι ομιλητές στους κύκλους αυτούς είναι προσκεκλημένοι της Βιβλιοθήκης από το ακαδημαϊκό κυρίως περιβάλλον στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και ερευνητές μουσικής ή μουσικοί, με εξειδίκευση στο θέμα που αναπτύσσεται σε κάθε κύκλο. Οι διαλέξεις πλαισιώνονται από ζωντανή μουσική, οπτικοακουστικό υλικό και βιβλιογραφία από την πλούσια συλλογή της Βιβλιοθήκης. Όλες οι διαλέξεις βιντεοσκοπούνται και είναι διαθέσιμες από την ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης.|

Περιλήψεις των διαλέξεων και βιογραφικά των ομιλητών φιλοξενούνται επίσης στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης: http://www.mmb.org.gr/page/default.asp?la=1&id=7012