Ο Tesla ,ο μεγάλος επιστήμονας και διακεκριμένη προσωπικότητα του 20ου αιώνα αποτέλεσε και αποτελεί πρότυπο για πολλούς επιστήμονες και με αφορμή τη συμπλήρωση 152 χρόνων από τη γέννησή του κυκλοφορεί το cd Balkan Routes vol.1: Nikola Tesla.

Οι εφευρέσεις του άνοιξαν τον δρόμο για μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητα των ανθρώπων όπως επίσης έδωσαν το βήμα και σε νεότερους επιστήμονες να επιχειρήσουν τις δικές τους εφευρέσεις.

Παράλληλα, ο Tesla -όπως προλέχθηκε-δεν είναι απλώς ένας διακεκριμένος επιστήμονας.Πολύ περισσότερο είχε εναν αδαμάντινο χαρακτήρα,βαλκανική ψυχή, θάρρος να προσπαθεί να επιφέρει αλλαγές και φυσικά την απαιτούμενη δύναμη να στηρίξει τις στηρίξει.
   
Ο Τesla έβαζε πάντα πάνω απο το κέρδος του την προσπάθειά του να προχωρήσει μπροστά.Κράτησε την ψυχή του και την ευαισθησία του σε ολοκληρη την ζωή του.Στο τέλος της ζωής του άρχισε να κλείνεται περισσότερο στον εαυτό του και στα κοντινά του πρόσωπα,είχε ως φίλους του τα περιστέρια και ιδίως ενα λευκό περιστέρι με το οποίο είχε συνδεθεί στενά.

Ο θάνατος του πολυαγαπημένου του περιστεριού σηματοδότησε και τον δικό του θάνατο. Ο Tesla πέθανε στις 7 Ιανουαρίου του 1943 (ημέρα των σέρβικων Χριστουγέννων).

Προς τιμήν του έχει κυκλοφορήσει ενα νέο cd, το Balkan Routes vol.1: Nikola Tesla (Βαλκανικές διαδρομές), το οποίο είναι μια συλλογή 15 τραγουδιών με σύγχρονο Βαλκανικό ήχο. Πρόκειται για μία ολόκληρη συλλογή που είναι αφιερωμένη σε προσωπικότητες των βαλκανίων και που έχουν προσφέρει στον κόσμο μέσα απο τα έργα τους ,τις ανακαλύψεις τους και γενικότερα την δουλειά τους.

Το πρώτο CD της σειράς είναι αφιερωμένο στην μνήμη του μεγάλου Σέρβου επιστήμονα και εφευρέτη Nikola Tesla.Τα περισσότερα από τα τραγούδια κυκλοφορούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.Τα περισσότερα από τα τραγούδια κυκλοφορούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Το κομμάτι Nikola Tesla του Σέρβου συνθέτη – ερμηνευτή Zeljko Joksimovic (τον οποίο γνωρίσαμε το 2004 όταν με την μπαλάντα του Lane moje) και το κομμάτι «Άστρο μου» του συγκροτήματος ANEMOS κυκλοφορούν για πρώτη φορά από την Ελλάδα για όλες τις χώρες. Η επιμέλεια παραγωγής και η επιλογή κομματιών είναι του Δημήτρη Μεϊδάνη.

Το CD υποστηρίζεται από τις πρεσβείες των χωρών που συμμετέχουν και πρόκειται να κυκλοφορήσει τόσο στην Βαλκανική αγορά, όσο και σε άλλες αγορές του εξωτερικού.

Συμμετέχουν: Zeljko Joksimovic feat. Jelena Tomasevic (Serbia), Anemos (Greece), Sanja Ilic & Balkanika (Serbia), Nona Yotova  feat. Theodosii Spassov (Bulgaria), Teodulija  feat. Madam Piano (Serbia), Esat Ruka & his Ensemble (Albania), Lot Lorien feat. Roman Stolyar (Bulgaria), Vassiliki Papageorgiou & Gundogarken (Greece – Turkey), The fire of Anatolia (Turkey), Isihia (Bulgaria), Ardit Gjebrea  (Albania), Kristi Stassinopoulou & Stathis Kalyviotis (Greece), Palyrria (Greece), Fanfare Ciocarlia (Romania), Bilen Yildirir feat. Nergiz Yildirir (Turkey).