Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει την έκθεση «14F- 21GR – Νέοι Έλληνες και Γάλλοι Αρχιτέκτονες» από τις

8 Φεβρουαρίου μέχρι τις 24 Μαρτίου 2012. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου στις 20.00 το βράδυ.

Η έκθεση 14F/21GR είναι αφιερωμένη στο έργο της νεώτερης γενιάς αρχιτεκτόνων στη Γαλλία και την Ελλάδα. Συνολικά παρουσιάζονται 35 αρχιτέκτονες και δημιουργικές ομάδες, 14 από τη Γαλλία και 21 από την Ελλάδα. Η έκθεση καταγράφει ένα πλούσιο εύρος αρχιτεκτονικών αφηγήσεων για το σύγχρονο αστικό και φυσικό τοπίο και αποκαλύπτει τους κοινούς προβληματισμούς στη σύγχρονη αρχιτεκτονική πρακτική των δύο χωρών.

Οι επιμελητές της έκθεσης, Πάνος Δραγώνας και Άννα Σκιαδά (αρχιτέκτονες), εστιάζουν στα κύρια χαρακτηριστικά της νεώτερης γενιάς αρχιτεκτόνων στις δύο χώρες.

Πρόκειται για μια εξωστρεφή γενιά με ετερογενείς καταβολές. Η νεώτερη γενιά αρχιτεκτόνων πρόλαβε να γνωρίσει το καλό πρόσωπο της παγκοσμιοποίησης, σπούδασε σε καλά πανεπιστήμια, απέκτησε παραστάσεις από διαφορετικούς τόπους και επαγγελματικές εμπειρίες σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη, αψηφώντας τους γεωγραφικούς περιορισμούς του παρελθόντος. Η γενιά αυτή είχε ακόμη τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τη νέα ψηφιακή τεχνολογία, επαυξάνοντας τις δυνατότητες σχεδιασμού, επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης. Το έργο των νεώτερων αρχιτεκτόνων δεν θα μπορούσε παρά να έχει διεθνή προσανατολισμό, ο οποίος προσδιορίζεται από τα διδάγματα της μοντέρνας παράδοσης, τις επιδράσεις της μαζικής κουλτούρας και την περιβαλλοντική ευαισθησία των τελευταίων χρόνων.

Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση μελετήθηκαν κατά τη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας, σε μια περίοδο η οποία ξεκίνησε σε συνθήκες αισιοδοξίας και ανάπτυξης για να καταλήξει σε μια πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση. Μέσα από την παρουσίαση του έργου της συγκεκριμένης περιόδου αναδεικνύονται ορισμένες διαφορές στην αρχιτεκτονική κουλτούρα των δύο χωρών. Στη Γαλλία είναι εμφανές το ενδιαφέρον για τη μεγάλη κλίμακα, τα προγράμματα συλλογικής κατοικίας και την ενσωμάτωση των νέων πράσινων τεχνολογιών στον σχεδιασμό. Αντιθέτως, στην Ελλάδα η αρχιτεκτονική παραγωγή καθορίζεται από τις απαιτήσεις των μικρών ιδιωτικών αναθέσεων ενώ οι διεθνείς αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί αποτελούν την κύρια διέξοδο πειραματισμού και εξωστρέφειας.

Ο χώρος της έκθεσης αποκαλύπτει τους πειραματισμούς, της ανησυχίες, αλλά και τα όρια της σύγχρονης αρχιτεκτονικής πρακτικής. Φωτογραφίες, αρχιτεκτονικά σχέδια, μακέτες και ψηφιακές προβολές παρουσιάζονται σε σχεδιαστήρια και τοίχους του μουσείου σαν έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη. Τέλος, οι διαφορετικές διαδρομές των νέων αρχιτεκτόνων καταγράφονται σε έναν κοινό διεθνή χάρτη.

Η έκθεση των 14F/21GR, ως προς τη Γαλλική συμμετοχή, βασίστηκε στην έκθεση παραγωγής της Cité de l’architecture et du patrimoine και του Γαλλικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, με τον αρχικό τίτλο “AJAP 2009-2010. Les albums des Jeunes Architectes et des Paysagistes”.  Η παραγωγή της παρουσίασή της στο εξωτερικό  στο πλαίσιο της διεθνούς περιοδείας της, είναι των : Institut Français (Paris) και της Γενικής Διεύθυνσης Κληρονομιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Επικοινωνίας της Γαλλίας.

Ως προς την Ελληνική συμμετοχή βασίστηκε στα αντίστοιχα αφιερώματα των ετήσιων επιθεωρήσεων «Αρχιτεκτονικά  Θέματα» και «Θέματα Χώρου και Τεχνών» του 2011, με τίτλο  «Νέοι αρχιτέκτονες στην Ελλάδα Ι και ΙΙ».

Η έκθεση συνοδεύεται από έναν κύκλο διαλέξεων με τη συμμετοχή αρχιτεκτόνων από τη Γαλλία και την Ελλάδα. Το σύνολο των εκδηλώσεων οργανώνεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Μουσείο Μπενάκη.