Το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα γιορτάζει για δέκατη τρίτη συνεχή χρονιά την ανήσυχη, σε διαρκή αναμόρφωση και εγρήγορση, τέχνη του ντοκιμαντέρ!
Το φετινό φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 20 Μαρτίου, με στόχο και φέτος, να παρουσιάζει τις εικόνες της κοινωνικής, ιστορικής, πολιτικής και, κυρίως, ανθρώπινης πραγματικότητας του νέου αιώνα, που λειτουργούν ως εφαλτήριο για περιπετειώδεις κινηματογραφικές περιπλανήσεις.
Μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ταινίες τεκμηρίωσης από όλο τον κόσμο, καθώς και παράλληλες δράσεις – ημερίδες, masterclasses, ομιλίες, συνέδρια, εκθέσεις-, το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει το κοινό, γύρω από κρίσιμες θεματικές που απαιτούν την κριτική στάση και την ενεργή συμμετοχή του.
Φέτος, το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί αφιέρωμα στο έργο του σπουδαίου ουκρανού δημιουργού Σεργκέι Λοζνίτσα, ο οποίος θα παραβρεθεί στη διοργάνωση, αλλά και στο έργο της πολυβραβευμένης τσέχας ντοκιμαντερίστριας Χελένα Τρεστίκοβα.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Παράλληλα, εν όψει της διοργάνωσης των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics 2011, το 13ο ΦΝΘ πραγματοποιεί αφιέρωμα με τίτλο «Έτσι είμαι – Ανατρέποντας προκαταλήψεις», με ντοκιμαντέρ που αναδεικνύουν την ξεχωριστή πραγματικότητα των ατόμων με αναπτυξιακές και νοητικές δυσλειτουργίες.
Επιπλέον, το ελληνικό τμήμα της διοργάνωσης πραγματοποιεί αφιέρωμα στην Κυριακή Μάλαμα, μια δημιουργό που έχει χαράξει στο ντοκιμαντέρ τις δικές της διαδρομές. Τέλος, σημαντική θέση στο πρόγραμμα του 13ου ΦΝΘ κατέχει το αφιέρωμα στη Μέση Ανατολή, με ταινίες που σκιαγραφούν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της περιοχής και με επίκεντρο κοινωνίες σε αναβρασμό και μέρη που συνταράσσονται σε καθημερινή βάση.
Τα highlights του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα:
Ταίνια έναρξης: Η γοητευτική ζωή και η ανεπανάληπτη μουσική πορεία της Ρόζας Εσκενάζι, της θρυλικής μορφής του ρεμπέτικου, ζωντανεύουν μέσα από το ντοκιμαντέρ Καναρίνι μου γλυκό / My Sweet Canary, του Ρόι Σερ, το οποίο ανοίγει την αυλαία του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου αιώνα, την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011, στο Ολύμπιον. Τρεις νέοι μουσικοί πραγματοποιούν ένα οδοιπορικό, από την Κωνσταντινούπολη στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, ακολουθώντας τα μουσικά ίχνη της ερμηνεύτριας, αποκαλύπτοντας τις κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις του ρεμπέτικου ως φαινόμενο, περιδιαβαίνοντας τις σύγχρονες μουσικές σκηνές, όπου αναβιώνουν παγκοσμίως τα τραγούδια της Ρόζας Εσκενάζι.
Αφιερώματα: Σεργκέι Λοζνίτσα, Χελένα Τρεστίκοβα, Κυριακή Μάλαμα, Έτσι είμαι – Ανατρέποντας προκαταλήψεις, Μέση Ανατολή
Τα τμήματα: Ελληνικό τμήμα, Ανθρώπινα δικαιώματα, Κοινωνία και περιβάλλον, Αφρικανικές ιστορίες
Και όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τον βασικό κορμό του προγράμματος του Φεστιβάλ συνθέτουν, επίσης, οι καθιερωμένες ενότητες: Όψεις του Κόσμους, Καταγραφή της μνήμης, Πορταίτα – Ανθρώπινες διαδρομές, Μικρές αφηγήσεις, Μουσική.
Φσυικά, μεγάλο ενδιαφέρον έχουν και οι ημερίδες, τα εργαστήρια, οι εκδηλώσεις και τα συνέδρια του φεστιβάλ:
Ημερίδα: Έτσι είμαι: Ανατρέποντας προκαταλήψεις
Τρίτη 15/3/2011, 11:00, αίθουσα Τζον Κασαβέτης
Το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διοργανώνει ημερίδα με αφορμή το αφιέρωμα «Έτσι είμαι: Ανατρέποντας προκαταλήψεις», με τη συμμετοχή των: Μάριαν Κάπλαν / Marianne Kaplan (σκηνοθέτιδα), Νταν Χαμπίμπ / Dan Habib (σκηνοθέτης), Γιάννα Καλογεράκη (μητέρα παιδιού με νοητική στέρηση), Πέρλα Μεσσίνα (πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Ενηλίκων Αυτιστικών, Asperger και ΥΛΑ, ενήλικας με Asperger).
Ημερίδα: H εξέλιξη του ελληνικού ντοκιμαντέρ: Η γυναικεία ματιά
Παρασκευή 18/3/2011, 11:00, αίθουσα Τζον Κασαβέτης
Το 13ο ΦΝΘ επιχειρεί να καταγράψει την πραγματικότητα και την εξέλιξη της ελληνικής ταινίας τεκμηρίωσης τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της ημερίδας, στην οποία συμμετέχουν οι σκηνοθέτιδες Βάλερυ Κοντάκος (και παραγωγός), Κυριακή Μάλαμα, Κατερίνα Πατρώνη και Εύα Στεφανή.
Masterclass: Σεργκέι Λοζνίτσα
Τετάρτη 16/3/2011, 11:00-14:00, αίθουσα Τζον Κασαβέτης
Αρνούμενος να υποταχθεί σε μια από τις βασικές αρχές του είδους –την τεκμηρίωση– και μετατρέποντας την υπάρχουσα πραγματικότητα σε μια νέα, την οποία διερευνά μαζί με τον θεατή, ο Σεργκέι Λοζνίτσα εκφράζει μέσα από τις ταινίες του μια μοναδική προσέγγιση στη δημιουργία ντοκιμαντέρ. Στο 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ο δημιουργός θα παραδώσει masterclass μιλώντας, μεταξύ άλλων, για το σύνολο του έργου του, καθώς και για την ιδιαίτερη οπτική του επάνω στο κινηματογραφικό είδος του ντοκιμαντέρ.
Masterclass: «Νέες αγορές – Νέες ευκαιρίες (Προσωπικό μάρκετινγκ για σκηνοθέτες)»
Πέμπτη 17/3/2011, 15:00-17:00, IEK AKMH
Το masterclass πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Docs in Thessaloniki Pitching Forum 2011 του 13ου ΦΝΘ και αποτελεί συν-διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ (EDN) και του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Εισηγητής της εκδήλωσης, η οποία είναι ανοιχτή σε όλους τους συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ, είναι ο ειδικός σε θέματα διανομής και μάρκετινγκ Νταν Σάνον / Dan Shannon, ιδρυτής της εταιρείας ID Communications, η οποία εξειδικεύεται στο μάρκετινγκ ταινιών που επιδιώκουν να αναδειχθούν σε εξειδικευμένη αγορά.
Παρουσίαση CoPro
Πέμπτη 17/3/2011, 17:00-18:00, ΙΕΚ ΑΚΜΗ
To CoPro είναι ένα ίδρυμα για το μάρκετινγκ ντοκιμαντέρ, που έχει ως στόχο την προώθηση και διακίνηση στη διεθνή αγορά ισραηλινών ντοκιμαντέρ, αποτελώντας την πρώτη και μοναδική οργάνωση με αυτά τα χαρακτηριστικά στο Ισραήλ. Στο 13ο ΦΝΘ, η Όρνα Γιαρμούτ / Orna Yarmut, ιδρύτρια-διευθύντρια του CoPro, θα παρουσιάσει μεταξύ άλλων στους παρευρισκόμενους παραγωγούς τα σημερινά χαρακτηριστικά του ντοκιμαντέρ στο Ισραήλ: τις βασικές θεματικές, τις πηγές χρηματοδότησης και τη σημασία των συμπαραγωγών με διεθνείς εταίρους.
Ομιλία: Ράινερ Ζίμον, σκηνοθέτης. «Η DEFA, η λογοκρισία εκείνης της εποχής και η κατάργησή της μετά την επανένωση των δύο Γερμανιών»
Σάββατο 19/3/2011, 11:00, αίθουσα Τζον Κασαβέτης
Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε
O Ράινερ Ζίμον συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους σκηνοθέτες της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Το έργο του χαρακτηρίζεται από ταινίες σύγχρονου περιεχομένου που υιοθετούσαν κριτική στάση απέναντι στην καθημερινότητα της Ανατολικής Γερμανίας, ωστόσο εργάστηκε κυρίως στη Λατινική Αμερική διευθύνοντας κινηματογραφικά εργαστήρια σε διάφορες χώρες. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα προβληθεί η ταινία του Μιλώντας με τα ψάρια και τα πουλιά (Παρασκευή 18/3/2011, 19:00, ΙΕΚ Ακμή).
3ο Διεθνές Συνέδριο Ντοκιμαντές
Τρίτη 15/3/2011, (15.00-17.00) ΙΕΚ ΑΚΜΗ
Στο πλαίσιο της Αγοράς του 13ου ΦΝΘ, πραγματοποιείται το 3ο Διεθνές Συνέδριο Ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη, το οποίο διοργανώνεται από το EDN και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το συνέδριο έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και απευθύνεται σε έλληνες και ξένους σκηνοθέτες και παραγωγούς που θα παρευρίσκονται στη Θεσσαλονίκη. Στο πάνελ του συνεδρίου θα συμμετάσχουν οι: Γιέσπερ Όσμουντ (Μοντέρ και εξπέρ τρέιλερ, Δανία), Γιαν Ρόφκαμπ (Διανομέας, Films Transit, Καναδάς), Μαντλέν Αβραμούσις (Υπεύθυνη Ανάθεσης, ARTE G.E.I.E., Γαλλία), Ντίτα Κρίβσκα (Διευθύντρια Πωλήσεων, HBO Central Europe, Τσεχία), Φιλίπα Κοβάρσκι (Διανομέας, Cinephil, Ισραήλ).
Ημέρα Γαλλογωνίας:
Κυριακή 13/3/2011
Με αφορμή την Ημέρα Γαλλοφωνίας, την Κυριακή 13 Μαρτίου 2011, το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και το TV5 Monde, παρουσιάζει την προβολή της παιδικής ταινίας Είναι απλά η αρχή των Ζαν-Πιερ Ποτσί και Πιερ Μπαρουζιέ (αίθουσα Ολύμπιον, 11.00) και της ταινίας
Ο Ζυλιέν του Γκαέλ Λεπένγκλ (αίθουσα Ολύμπιον, 20.00).
Κουβεντιάζοντας:
Το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα συνεχίζει και φέτος – από τις 13 έως τις 18 Μαρτίου 2011 – το εξαιρετικά επιτυχημένο πρόγραμμα «Κουβεντιάζοντας», ένα φόρουμ επικοινωνίας και συζήτησης, το οποίο προσφέρει την ευκαιρία σε επαγγελματίες του ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα και το εξωτερικό να γνωριστούν σε προσωπικό επίπεδο, να ανταλλάξουν απόψεις και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους.
To «Κουβεντιάζοντας» θα διεξάγεται 16.00 – 17.30 στο δωμάτιο Excelsior, στο ισόγειο του ξενοδοχείου ELECTRA PALACE και οι συζητήσεις θα γίνονται στα αγγλικά.
Εκθέσεις:
Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, δύο φωτογραφικές εκθέσεις με ανθρωποκεντρική ματιά και κινηματογραφική άποψη, διανθίζουν το πρόγραμμα της διοργάνωσης:
Ανθρώπινα τοπία – ΝΤΙΤΕΡ ΖΑΟΥΤΕΡ
Η έκθεση «Ανθρώπινα Τοπία» του Ντίτερ Ζάουτερ συνδιοργανώνεται από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και υποστηρίζεται από τα Ινστιτούτα Γκαίτε Θεσσαλονίκης και Κωνσταντινούπολης (12/3-20/3/2011, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του ΚΜΣΤ). Στα «Ανθρώπινα Τοπία» του γερμανού σκηνοθέτη, φωτογράφου και συγγραφέα Ντίτερ Ζάουτερ, πρωταγωνιστούν πορτρέτα που σφύζουν από ευθύτητα και αμεσότητα: τα πρόσωπα εργατών από διάφορα μέρη της Τουρκίας. Την επιμέλεια και τον συντονισμό της έκθεσης κάνουν οι Θάνος Σταυρόπουλος και Άννα Μηλώση.
Από τη φωτογραφία στον κινηματογράφο: Μνήμη και Ίχνη
Η έκθεση «Από τη φωτογραφία στον κινηματογράφο: μνήμη και ίχνη» του Πατρίκ Ζακμάν, αποτελεί μια διοργάνωση του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (12/3-25/3/2011, Γκαλερί Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης). Στην έκθεση αποτυπώνονται οι σπουδαιότεροι σταθμοί στην καριέρα του βραβευμένου γάλλου φωτογράφου Πατρίκ Ζακμάν, μέλος του πρακτορείου Magnum από το 1985. Την έκθεση επιμελείται η Αγγελική Γραμματικοπούλου.
Ένα πρωτοποριακό εγχείρημα – Live Streaming Project – Το Ντοκιμαντέρ της ταυτόχρονης μετάδοσης
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ηλεκτρακουστικής και Τηλεοπτικών Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ εφαρμόζουν για πρώτη χρονιά φέτος ένα πρωτοποριακό εγχείρημα, με στόχο την πολιτιστική αποκέντρωση του Φεστιβάλ στην ελληνική επικράτεια. Ταινίες, παρουσιάσεις σκηνοθετών, τελετές, εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά οπτικοακουστικά προγράμματα και ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων που διοργανώνει το Φεστιβάλ, θα εξαπλωθούν σε 4 διαφορετικές πόλεις (Κέρκυρα, Ρέθυμνο, Πάτρα, Λευκωσία) μέσω του πανεπιστημιακού δικτύου GRNET, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε κάθε φίλο του ντοκιμαντέρ να το παρακολουθήσει χωρίς να χρειαστεί να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη.
Η νέα αυτή πρωτοβουλία του Φεστιβάλ και του Εργαστηρίου, αποτελεί παγκόσμια καινοτομία, καθώς για πρώτη φορά ένα διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί ταυτόχρονα σε άλλα γεωγραφικά σημεία χάρη στις νέες τεχνολογίες, γεγονός που θα συμβάλει ενεργά στην ευρεία προβολή και διάδοση του ντοκιμαντέρ ως κινηματογραφικό είδος, την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των θεατών για τις ταινίες τεκμηρίωσης και τις θεματικές τους, φέρνοντας στο επίκεντρο το πραγματικό ενδιαφέρον του είδους του ντοκιμαντέρ : τον άνθρωπο.
Η επιστημονική υποστήριξη του εγχειρήματος, στη ζωντανή μετάδοση μέρους του προγράμματος του φεστιβάλ (live streaming) σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, θα γίνει από το Εργαστήριο Ηλεκτρακουστικής και Τηλεοπτικών Συστημάτων του ΑΠΘ, το οποίο δραστηριοποιείται στον χώρο του ήχου και της εικόνας από το 1980. Με τη νέα αυτή πρωτοβουλία του Φεστιβάλ και του Εργαστηρίου, είναι πρώτη φορά που ένα διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου ή Ντοκιμαντέρ μεταδίδεται ταυτόχρονα σε άλλα γεωγραφικά σημεία χάρη στις νέες τεχνολογίες.
*Προσοχή: Ο διαγωνισμός εμφανίζει ημερομηνία 11/03/2011. Οι νικητές που θα κληρωθούν όμως μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πρόσκληση ή τη Cineκάρτα τους για οποιαδήποτε ημέρα του φετιβάλ επιθυμούν (μία πρόσκληση=μία ημέρα προβολών). Οι νικητές θα μπορούν να παραλάβουν τις προσκλήσεις τους από την Παρασκευή 11/3 έως και την Παρασκευή 18/3 Μαρτίου και ώρες 10:00-18:00 από το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων του Φεστιβάλ (Ολύμπιον-5ος όροφος)