Μετά το 13ο Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Balkans Beyond Borders που πραγματοποιήθηκε στη Μπίτολα της Βόρειας Μακεδονίας αυτόν τον Οκτώβριο, το φεστιβάλ επιστρέφει στην Αθήνα στα πλαίσια της προσέγγισης των Twin Cities που ακολουθεί από το 2021. Από την 1η μέχρι την 4η Δεκεμβρίου, το 13ο BBB Short Film Festival – Athens Edition, θα ξετυλιχθεί μέσω ενός πολυθεματικού χαρακτήρα, ο οποίος περιλαμβάνει το διαγωνιστικό πρόγραμμα, προβολές αφιερωμάτων, οπτικοακουστικές και παραστατικές τέχνες, εργαστήρια, συζητήσεις και εκδηλώσεις.

Το φετινό θέμα του φεστιβάλ ‘Untiling the mosaic’ φέρνει κοντά μας, μέσω του κινηματογράφου, έννοιες όπως η ταυτότητα, η διαφορετικότητα, η συμπερίληψη και η ορατότητα. Καλούμαστε να δούμε τον κόσμο ως ένα μωσαϊκό δομημένο από μια πληθώρα ψηφίδων διαφορετικών μεταξύ τους, και να παρατηρήσουμε κάθε ψηφίδα ξεχωριστά αλλά και εντός ενός ευρύτερου μεγαλύτερου ψηφιδωτού, αυτού που συγκροτεί τον κόσμο μας. Μέσω του επαναπροσδιορισμού και της αποδόμησης εντοπίζεται και η ευκαιρία να αποδομήσουμε και να ξαναχτίσουμε το μωσαϊκό της κοινωνικής μας πραγματικότητας.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο πρόγραμμα: Το Διαγωνιστικό πρόγραμμα ‘επαναπροσδιορίζει το μωσαϊκό’ με τις προβολές: ‘alone/together’, ‘where do i belong?’, ‘alone in your own decisions’, ‘growing’, ‘work duty’ και ‘diary’. Ακολουθώντας την προσέγγιση των Δίδυμων Πόλεων, συγκροτούμε μία πολιτισμική γέφυρα μεταξύ της Μπίτολα στη Βόρεια Μακεδονία και της Αθήνας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο ενός ειδικού προγράμματος προβολών με τίτλο ‘BBB & co: Let’s grow together’ και ταινίες από τη Βόρεια Μακεδονία και την Ελλάδα. Σε συνεργασία με το φεστιβάλ Cinedays και την Πρεσβεία της Βόρειας Μακεδονίας στην Ελλάδα, το BBB θα προβάλλει ταινίες από τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και ταινίες σε συμπαραγωγή με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί ειδική προβολή και ανοιχτή συζήτηση με τίτλο ‘μετακινούμενοι πληθυσμοί – κινούμενες εικόνες’, σε συνεργασία με την ΚΑΡΠΟΣ, όπου θα προβληθούν πέντε ταινίες μικρού μήκους που δημιουργήθηκαν από νέα άτομα, πρόσφυγες, οι οποίοι/ες συμμετείχαν σε εργαστήρια κινηματογράφου. Τέλος, η ΜΚΟ KINITRO θα παρουσιάσει τη συζήτηση ‘ζωντανή βιβλιοθήκη’ I AM REMARKABLE, προσκαλώντας 5 αξιόλογες «ταυτότητες», οι οποίες θα μοιραστούν μαζί μας την υπέροχη ύπαρξή τους εντός του μωσαϊκού της κοινωνίας μας.

Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το ‘Untiling the mosaic – LABS σε συνεργασία με τις ομάδες παραστατικών τεχνών ANOMIA, ΑΠΛΕΤΟΙ ΚΗΠΟΙ του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων και DAGIPOLI DANCE & Co. Μέσα από εργαστήρια παραστατικών τεχνών, οι συμμετέχοντες/ουσες θα εξερευνήσουν τα όρια του σώματός τους και τη σχέση τους με το (‘Α)άλλο σώμα. Περισσότερες πληροφορίες, περιγραφή των εργαστηρίων, καθώς τη φόρμα για δήλωση συμμετοχής, θα βρείτε εδώ.

Η ημερίδα των εργαστηρίων χορού και κίνησης θα ολοκληρωθεί με την παράσταση σύγχρονου χορού «EXODUS», από την DAGIPOLI DANCE Co στις 19:00.

Το Φεστιβάλ τελεί με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: LUXENIA, Dimitra Kondylatou, Greece, Essay, Narrative / Arthouse, Experimental, 2021, 10 min.