Την Τετάρτη 8 Ιουνίου (21.15), στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς, το κοινό θα έχει μια μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσει δύο πρώιμα βωβά φιλμ μυθοπλασίας, σε σκηνοθεσία δύο γυναικών: την Ισπανική γιορτή (1920, 27)) της Ζερμέν Ντιλάκ και το Ήλιος και σκιά (1922, 53’) της Μουσιδόρα (συν-σκηνοθετεί ο Ζακ Λασέν), που αποδεικνύουν ότι η γυναικεία κινηματογραφική δημιουργία ήταν παρούσα στη Γαλλία της δεκαετίας του 1920.

Οι ταινίες αυτές θα προβληθούν με ζωντανή εκτέλεση πρωτότυπης μουσικής από τον Μηνά Ι. Αλεξιάδη. Προλογίζει η Σελίν Ρουιβό, ανεξάρτητη ειδήμονας στην αποκατάσταση ταινιών.

Τόσο η Ντιλάκ όσο και η Μουσιδόρα επέλεγαν να είναι οι ίδιες παραγωγοί των ταινιών τους ώστε να έχουν την ευκαιρία να δημιουργούν σύνθετους γυναικείους χαρακτήρες, οι οποίοι σε αυτές τις ταινίες έχουν κοινές αναφορές στην ισπανική κουλτούρα.

Την Πέμπτη 9 Ιουνίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Auditorium «Theo Angelopoulos», Σίνα 31), στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Αποκατεστημένες και Υπέροχες: διάσωση και προβολή της κινηματογραφικής κληρονομιάς».

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει τις νέες τάσεις στην αποκατάσταση της κινηματογραφικής κληρονομιάς με τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Οι νέες προκλήσεις για την συντήρηση του φιλμ και των ψηφιακών αρχείων καθώς και οι πολιτικές που καθορίζουν την προβολή και διάδοση κλασσικών αποκατεστημένων ταινιών της ιστορίας του κινηματογράφου, θα συζητηθούν με Έλληνες εκπροσώπους θεσμικών φορέων, ξένους ειδικούς στην αποκατάσταση και λειτουργία εργαστηρίων, στελέχη ταινιοθηκών, διευθυντές φεστιβάλ και διευθυντές φωτογραφίας.

Καλωσόρισμα και εισαγωγικές παρατηρήσεις

Μαρία Κομνηνού
Διευθύντρια του Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας και ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών

Χαιρετισμοί

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού
Μάρκος Χολέβας
Πρόεδρος του Δ.Σ του Ε.Κ.Κ
Πάνος Κουάνης
Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε
Εκπρόσωπος του GSC
Γιώργος Φρέντζος
Πρόεδρος του GSC
Γιώργος Τσεμπερόπουλος
Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Ομιλητές

Μάριαν Βούγιοβιτς
Υπεύθυνος προγραμματισμού της Ταινιοθήκης της Σερβίας
Εχσάν Κοσμπάχτ
Συνδιευθυντής του φεστιβάλ Il Cinema Ritrovato στην Μπολόνια, σκηνοθέτης και συγγραφέας
Σεσίλια Μπαριονουέβο
Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Mar del Plata στην Αργεντινή, επιμελήτρια κινηματογράφου
Σελίν Ρουιβό
Επικεφαλής του Technical Commission της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Κινηματογραφικών Αρχείων – FIAF
Έλενα Ταμακάρο
Yποδιευθύντρια του εργαστηρίου L’ Immagine Ritrovata της Μπολόνια

Συντονισμός: Ηλέκτρα Βενάκη
Υπεύθυνη των προγραμμάτων ψηφιοποίησης της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, συντονίστρια του Φεστιβάλ

Θα υπάρχει δυνατότητα ταυτόχρονης διερμηνείας (ελληνικά, αγγλικά).

Με την ευγενική παραχώρηση του χώρου από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

Την ίδια μέρα, Πέμπτη 9 Ιουνίου (21:30), στον θερινό κινηματογράφο ΛΑΪΣ, με ελεύθερη είσοδο, θα προβληθεί σε πρώτη προβολή, ψηφιακά αποκατεστημένη σε 4Κ, η εμβληματική ταινία του Ροβήρου Μανθούλη Πρόσωπο με πρόσωπο (1966) . Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Η ταινία θα προβληθεί και διαδικτυακά (online προβολή διαθέσιμη για 24 ώρες).

Οι προβολές της ενότητας «Αποκατεστημένες και υπέροχες» θα συνεχιστούν την Κυριακή 12 Ιουνίου (21.30) με την κορυφαία κλασική κωμωδία Ο Θαλασσοπόρος (1924) του Μπάστερ Κίτον (από την οποία εμπνεύστηκε την φετινή αφίσα του το Φεστιβάλ). Οι διάφορες εκδοχές της ταινίας που υπήρχαν μέχρι σήμερα ήταν είτε ελλιπείς είτε η ποιότητα της εικόνας είχε υποβαθμιστεί από τα πολλά αντίγραφα. Η νέα αυτή αποκατάσταση σε 4Κ πραγματοποιήθηκε από το καλύτερα σωζόμενο φιλμ νιτρικής κυτταρίνης που είχε φτιαχτεί απευθείας από το αρχικό αρνητικό και το οποίο φυλασσόταν στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης. Θα παρουσιαστεί με νέα μουσική συνοδεία του συνθέτη Αντόνιο Κόπολα. Η ταινία προβάλλεται και online στη διεύθυνση online.tainiothiki.gr.

Τέλος, την Τετάρτη 15 Ιουνίου θα προβληθεί Το φάντασμα του παραδείσου (1974) του Μπράιαν Ντε Πάλμα, ταινία λήξης του 12ου ΦΠΚΑ (θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων). Η ταινία θα προβληθεί στην αρχική εκδοχή του σκηνοθέτη.

Διαβάστε επίσης:

Το 12ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει σε υβριδική μορφή!
12ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας: Το πρόγραμμα των προβολών του Ιουνίου