Τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, με αφορμή τον εορτασμό των 12 χρόνων λειτουργίας του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, θα πραγματοποιηθεί σειρά εκδηλώσεων στο ΘΕΑΤΡΟΝ με τίτλο Ξαναχτίζοντας τις μνήμες. Όλες οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές στο κοινό.

Ο Ελληνικός Κόσμος, το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού εγκαινιάστηκε το 1998 και συμπληρώνει φέτος 12 χρόνια δημιουργίας και προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας.

Στο πλαίσιο του εορτασμού του οργανώνει σειρά εκδηλώσεων που θα ξεκινήσουν στις 18.30 το απόγευμα της Δευτέρας και θα ολοκληρωθούν στις 20.30 το βράδυ της ίδιας μέρας. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

18.30: Παρουσίαση του διαδικτυακού κόμβου Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο ηλεκτρονικό έργο, αποτέλεσμα δεκάχρονης έρευνας έγκριτων επιστημόνων, στελεχών και συνεργατών του ΙΜΕ, με αντικείμενο τη συλλογή, καταγραφή, τεκμηρίωση, παρουσίαση και προβολή του ελληνικού πολιτισμικού στοιχείου σε όλη τη χωροχρονική του εξέλιξη.
19:00 Παρουσίαση του προγράμματος Γενεαλογίες και Προφορική Ιστορία: Μέσα από φωτογραφίες, ιστορικά τεκμήρια, βίντεο και συνεντεύξεις θα παρουσιαστούν ιστορίες οικογενειών και ανθρώπων από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Ανατολική Θράκη, την Κωνσταντινούπολη και την Τένεδο, όπως τις κατέγραψε η έρευνα του Τμήματος Γενεαλογίας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, από το 1997 μέχρι σήμερα.
19:30 Παρουσίαση της νέας έκδοσης του ΙΜΕ: ΕΦΕΣΟΣ – Ιστορία και Αρχιτεκτονική: Τη νέα έκδοση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού με τίτλο Έφεσος – Ιστορία και Αρχιτεκτονική προλογίζει η Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία θα χαιρετίσει και την εκδήλωση. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:

Δρ. Georg Ladstätter
Διευθυντής του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα, Καθ. Κώστας Μπουραζέλης, Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δρ. Αθανάσιος Σίδερης, Προϊστάμενος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΙΜΕ και επιστημονικός επιμελητής της έκδοσης.

20:30 Μίλητος, Πριήνη – Στα χνάρια του Ελληνισμού
Θεατρικό δρώμενο εμπνευσμένο από την ιστορία και βασισμένο στην εικονική αναπαράσταση των δύο πόλεων της Μικράς Ασίας. Το δρώμενο βασίζεται σε μια τεχνολογικά προηγμένη εφαρμογή που χρησιμοποιείται πρώτη φορά σε θεατρική παράσταση.
Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας
Χορογραφίες: Κυριάκος Κοσμίδης