Με την εγκύκλιο της 27ης Ιουλίου 1907 εγκρίνεται η έναρξη λειτουργίας του και τα μαθήματα ξεκινούν την 1η Οκτωβρίου του ίδιου έτους. Στην αρχή λειτουργεί ως σχολή μόνο για αγόρια, αλλά πολύ γρήγορα όχι μόνο γίνονται δεκτά και τα κορίτσια αλλά ξεκινούν και οι πολιτιστικές δράσεις. Η συμφωνία του 1938 επικυρώνει επίσημα αυτή τη μορφή λειτουργίας του.

Αυτή η ιστορία θα είναι φέτος στο επίκεντρο των δράσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου, θα τη γιορτάσει και θα αντλήσει τη χρήσιμη, στο παρόν και στο μέλλον, ουσία της.

111 χρόνια – οι θεμέλιοι λίθοι της μνήμης

Για την αναδρομή στα 111 χρόνια, έχουν ξεκινήσει πολλές δράσεις που θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2018:

Πρώτα απ’ όλα και για πρώτη φορά στα χρονικά του Γαλλικού Ινστιτούτου, δόθηκε παραγγελία σε δύο ιστορικούς να γράψουν ένα βιβλίο με την ιστορία του Ινστιτούτου, το οποίο θα είναι εικονογραφημένο και θα κυκλοφορήσει στα τέλη του 2018 από τις εκδόσεις Άγρα, στα ελληνικά και στα γαλλικά. Η κυκλοφορία του θα συνοδευτεί, στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, από θεματικές διαλέξεις για την ιστορία του και τις διάφορες όψεις της.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο θα αναβιώσει εορταστικά και “εσωτερικά”, μέσα από τρεις διαμονές καλλιτεχνών:

Η πρώτη θα γίνει από δυο καλλιτέχνες από την Κρήτη, την Ειρήνη Λιναρδάκη και τον Vincent Parisot, που θα κάνουν καλλιτεχνικές παρεμβάσεις στο Ινστιτούτο και θα αφήσουν σ’ αυτό τα ίχνη της δημιουργίας τους.

Η δεύτερη, είναι μουσική διαμονή. Ο Abaji και η Γεωργία Καρύδη θα προσπαθήσουν να συλλάβουν το πνεύμα του χώρου ώστε να αποτελέσει έμπνευση για μουσικές δημιουργίες που θα παρουσιάσουν σε συναυλία στο Ινστιτούτο.

Τέλος, η διαμονή της καλλιτέχνιδας Anne-Laure Franchette θα συνδυάσει πλαστικές τέχνες, γαστρονομία και βοτανολογία, γύρω από τα αγριόχορτα ή αλλιώς «ζιζάνια».

Οι διαμονές που αποτελούν φέτος έναν από τους στρατηγικούς άξονες του Γαλλικού Ινστιτούτου για το 2018, δε σταματούν εδώ. Μέσα από τη δράση «1 αιρετός/ 1 καλλιτέχνης-τεχνίτης», προσκαλούνται καλλιτέχνες να εργαστούν πάνω σ’ ένα χώρο, ένα τόπο, να διαδώσουν το βλέμμα του. Στόχος είναι η οργάνωση διαμονής και διαλόγου ανάμεσα σε έναν καλλιτέχνη-τεχνίτη και έναν αιρετό σε ένα συγκεκριμένο τόπο. Οι τόποι που έχουν επιλεγεί φέτος είναι στην Ελευσίνα, στη Ρόδο και στη Κρήτη. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ετήσιο, που θα περιλάβει τουλάχιστον τρεις άλλες πόλεις και τόπους το 2019. Η επιχείρηση αυτή αποτελεί ένα επιπλέον παράδειγμα της στρατηγικής αποκέντρωσης του Ινστιτούτου, καθότι έχει προβλεφθεί να ταξιδέψουν σε άλλες πόλεις και πολλές εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις, προβολές, κ.α.

Πέρα από την έκδοση του βιβλίου και τις διαμονές, για τον εορτασμό των 111 χρόνων έχει προβλεφθεί και μια σειρά εκθέσεων φωτογραφίας που θα δώσουν την ευκαιρία στο κοινό να δει παλιές φωτογραφίες, αφίσες και έργα που συνδέονται με το Ινστιτούτο.

Επίσης, όπως οι λίθοι που τοποθετούνται στο οικοδόμημα της μνήμης, Το Ινστιτούτο έχει αναλάβει τη ψηφιοποίηση ενός μεγάλου μέρους των ηχητικών αρχείων, των ηχογραφήσεων διαλέξεων που δόθηκαν στο Ινστιτούτο, καθότι πολλές από αυτές έχουν εγγραφεί σε κασέτες μαγνητοφώνου. Αυτές οι διαλέξεις θα είναι πλέον προσβάσιμες διαδικτυακά στο κοινό, καθώς θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης του Ινστιτούτου υπό τον τίτλο «Οι μεγάλες φωνές του Ινστιτούτου» . Ενδεικτικά θα υπάρχουν διαλέξεις των Jacques Derrida, Pierre Bourdieu, Yves Coppens, Michel Serres, Léopold Sédar Senghor, Edgar Morin, Nathalie Sarraute, κ.α. Μια καταπληκτική συλλογή του γαλλικού και γαλλόφωνου πνευματικού χώρου των τριάντα τελευταίων ετών.

Για να απεικονισθούν οι δράσεις του Γαλλικού Ινστιτούτου στα πλαίσια του εορτασμού των 111 χρόνων, το δημιουργικό αθηναϊκό γραφείο «Typical Organization for standards and Order» δημιούργησε την εταιρική ταυτότητα για τα 111 χρόνια που έχει αναφορές στην λογοτεχνία και ιδιαίτερα στον εκδοτικό τομέα. Η έμπνευση πηγάζει από τον Firmin Didot που δημιούργησε τη γραμματοσειρά Didot στα τέλη του 18ου αιώνα.

Σ’ αυτήν την γραμματοσειρά ενσωματώθηκε μια σειρά ελληνικών χαρακτήρων που χρησιμοποιήθηκαν στο πρόγραμμα του Αδαμάντιου Κοραή, εξέχουσα πνευματική προσωπικότητα της ελληνικής διασποράς, σημαντικός εκπρόσωπος του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Χρησιμοποιώντας μια ερμηνεία της γραμματοσειράς Didot, το Ινστιτούτο αποτίνει φόρο τιμής σε έναν από τους ιστορικούς συνδέσμους που υπήρξαν και υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Επίσης, ο λογότυπος που δημιουργήθηκε σχηματίζει το νούμερο 111, όπου τα τρία «1» συνδέονται με μια κόκκινη κλωστή, μας οδηγεί να ερμηνεύσουμε, να διηγηθούμε και να ενώσουμε το παρελθόν με το παρόν, το παρόν με το μέλλον και το μέλλον με το παρελθόν, υπενθυμίζοντας στον εαυτό μας ότι η ιστορία δεν είναι στατική αλλά μια αέναη συνέχεια.

Το παρελθόν: Χρόνος, Ιστορία, Μνήμη

Με το βλέμμα στην ιστορία του Ινστιτούτου, το Ινστιτούτο θέλησε να πάει ακόμα πιο μακριά, να ανοίξει τους ορίζοντές του και να επωφεληθεί από αυτή τη χρονιά για να εισάγει μια υψηλών προδιαγραφών θεματική, για τα ερωτήματα του χρόνου, για την μνήμη και για την Ιστορία. Έτσι η Νύχτα της Φιλοσοφίας φέτος που θα λάβει χώρα στις 18 Μαΐου επικεντρώνεται στο κύριο ερώτημα του χρόνου έχοντας ως τίτλο «Βιώνοντας την βραδύτητα».

Οι συμμετέχοντες θα προσκληθούν να σκεφτούν τι σημαίνει σήμερα αυτή η βραδύτητα ή η επιθυμία της βραδύτητας. Διότι έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας, κερδίζουμε χρόνο συνεχώς και εντούτοις υποφέρουμε από ένα είδος «χρονικής πείνας». Οι φιλόσοφοι και καλλιτέχνες της Νύχτας θα μας προσκαλέσουν να σκεφτούμε το φαινόμενο της επιβράδυνσης, της αργής ζωής, της ευρυθμίας. Η εκδήλωση, που φέτος περιέχει και μια ενότητα για παιδιά και εφήβους, διοργανώνεται σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ελβετίας στην Αθήνα και το ίδρυμα FLUX.

Ο κύκλος «Σύγχρονη σκέψη» έχει επίσης ως θεματική την Ιστορία. Κάθε χρόνο, ο κύκλος αυτός δίνει το έναυσμα για την παρουσίαση μιας ποικιλίας απόψεων που απαντούν σε ένα ερώτημα, χάρη στις διαλέξεις μεγάλων Γάλλων διανοούμενων. Πέρυσι το ερώτημα ήταν η Ευρώπη και το 2016 ήταν η πολιτική. Φέτος το ερώτημα είναι «Πώς η Ιστορία μπορεί να φωτίσει το μέλλον; » και μεταξύ των διανοουμένων που καλούνται να δώσουν απαντήσεις είναι, το πρώτο εξάμηνο, ο φιλόσοφος Αlain Badiou που θα μιλήσει με θέμα «Η Ιστορία : δομή και συμβάν» και το δεύτερο εξάμηνο, τον Μάιο, ο ιστορικός σύγχρονης ιστορίας Serge Gruzinscky και συγγραφέας του βιβλίου «L’Histoire pour quoi faire ? », θα μιλήσει με θέμα «Η Ιστορία, δομή και γεγονός». Το φθινόπωρο θα ακολουθήσουν ο κοινωνιολόγος Luc Boltanski και ο φιλόσοφος Michaël Foessel.

Τέλος τα συνέδρια που φιλοξενούνται φέτος στο Γαλλικό Ινστιτούτο, έχουν επίσης αναφορά στην ιστορία, όπως το συνέδριο « Το θήλυ και οι ανατρεπτικές όψεις του στην ελληνική αρχαιότητα» της Εταιρείας Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού, στις 2 και 3 Φεβρουαρίου, με τη συμμετοχή των Θανάση Χατζόπουλου και της Claire Nancy,  η συζήτηση « H ελληνική κρίση: διασταυρούμενα βλέμματα» του CERI-Sciences-Po Paris και της ΔιαΝΕΟsis, με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου του Γιώργου Πρεβελάκη « Qui sont les Grecs ? une identité en crise » και τέλος το συνέδριο «Από την Οθωμανική Ευρώπη στα Βαλκανικά Έθνη: o Διαφωτισμός σε αμφισβήτηση» , του Πάντειου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου του Montpellier, από τις 23 ως τις 25 Μαΐου.

Τη φετινή χρονιά γιορτάζονται επίσης:

– Τα πενήντα χρόνια από τον Μάη του ‘68. Μια έκθεση που θα γίνει στο Ινστιτούτο θα παρουσιάζει αυτό το ιστορικό γεγονός, κυρίως μέσα από φωτογραφίες της εποχής. Η έκθεση αυτή θα ταξιδέψει σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, αρχής γενομένης από την Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και τη Πάτρα αλλά και τη Ρόδο.

Ο κύκλος «Ciné-club » θα συντονιστεί μ’ αυτόν τον εορτασμό και θα αναδείξει το φθινόπωρο του 2018 την κινηματογραφική σχολή της Nouvelle vague. Αυτός ο κύκλος, προτείνει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ταινίες σε σχέση με το πολιτιστικό πρόγραμμα του Γαλλικού Ινστιτούτου, όπως για παράδειγμα η ταινία της Léa Fazer Maestro και το La vérité sur bébé donge του Henri Decoin τον Φεβρουάριο.

– Τα 100 χρόνια από τον θάνατο δύο μεγάλων Γάλλων καλλιτεχνών: o Claude Debussy και ο Guillaume Apollinaire. Για τον πρώτο, διοργανώνεται μια σειρά από συναυλίες σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής, στο πλαίσιο του κύκλου «Vive la France! » και για τον δεύτερο, θα διοργανωθεί το φθινόπωρο του 2018, ένα μεγάλο συνέδριο με θέμα «Ο Apollinaire και οι τέχνες», σε συνεργασία με το τμήμα Γαλλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

– Tέλος για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Paul Claudel, τα εργαστήρια λογοτεχνικής μετάφρασης του Ινστιτούτου, ετοιμάζουν φέτος, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Άγρα, έναν τόμο με δύο έργα του συμβολικού θεάτρου, μεταφρασμένα στα ελληνικά: το Χρυσό κεφάλι του Claudel και το Πελλέας και Μελισσάνθη του Maeterlinck.

Το μέλλον: ερωτήματα για το αύριο

Δεν είναι μόνο το παρελθόν στο επίκεντρο των δράσεων του Ινστιτούτου, αλλά και το μέλλον καθώς το πρόγραμμα θα παρουσιάσει τις αναζητήσεις του αύριο σε διάφορους τομείς.

Σε πρώτη θέση έρχεται ο κύκλος «Η νεολαία που καινοτομεί» που διοργανώνεται εδώ και 3 συνεχόμενα χρόνια με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και δίνει την ευκαιρία σε νέους Έλληνες και Γάλλους επιχειρηματίες να συναντηθούν και να παρουσιάσουν τα καινοτόμα projects και επιχειρήσεις τους. Το 2016 και το 2017, ο κύκλος αυτός επικεντρώθηκε στα θέματα της γεωργικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής και αστικής καινοτομίας. Το 2018 θα παρουσιαστούν καινοτομίες σχετικά με τη διατροφή του αύριο (Φεβρουάριος), με την ανακύκλωση (Ιούνιος) και με την τεχνητή νοημοσύνη (Σεπτέμβριος).

Το μέλλον θα είναι και το κύριο θέμα του κύκλου «Αειφόρος Ανάπτυξη»: ο κύκλος αυτός ξεκίνησε το 2016 με την υποστήριξη του Institut français (Paris), και επικεντρώθηκε το 2016 στην κυκλική οικονομία και το 2017 στην έξυπνη πόλη. Το 2018 θα επικεντρωθεί στο θέμα της γεωργίας και της διατροφής του μέλλοντος. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, αυτό ο κύκλος περιλαμβάνει ομιλίες και μια τεχνική ελληνογαλλική ημερίδα, με στόχο να αναδειχθούν οι επιστημονικές καινοτομίες και να ενθαρρυνθούν οι συνεργασίες.

Πάντα στο πλαίσιο της αποστολής του Ινστιτούτου για την ενδυνάμωση της προσέλκυσης των φοιτητών στην ανώτατη γαλλική εκπαίδευση και την πανεπιστημιακή συνεργασία, για να συνοδεύσει τις σπουδές στη Γαλλία με τις υποτροφίες από το ταμείο κινητικότητας για την νεολαία και τις υποστηρικτικές δράσεις για το δίκτυο των alumni, και πέρα από τις πολλές δράσεις που διοργανώνει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με σκοπό το κοινό να γνωρίσει την ανώτατη γαλλική εκπαίδευση, θα λάβει χώρα η Έκθεση για τις σπουδές στη Γαλλία, από τις 23 ως και τις 26 Φεβρουαρίου. Στο πλαίσιο της έκθεσης διοργανώνονται στις 23 Φεβρουαρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο, ελληνογαλλικές πανεπιστημιακές συναντήσεις και μια στρογγυλή τράπεζα για την «Τεχνητή νοημοσύνη, επανάσταση των επαγγελμάτων». Στις 24 Φεβρουαρίου διοργανώνεται η Έκθεση για την εκπαίδευση στη Γαλλία με τη συμμετοχή 25 Πανεπιστημίων και Ανώτατων Σχολών της Γαλλίας και στις 26 Φεβρουαρίου, η Έκθεση θα γίνει και στη Θεσσαλονίκη.

Ο κύκλος «CNRS. Ξεπερνώντας τα σύνορα της γνώσης» που διοργανώνεται σε συνεργασία με αυτό το εξέχον ερευνητικό ίδρυμα, θα επικεντρωθεί σε επιστημονικά ζητήματα που καθορίζουν το μέλλον μας, όπως η διάλεξη του διάσημου ανθρωπολόγου Maurice Godelier τον Μάιο, του καθηγητή του Paris 1 Michel Kaplan τον Νοέμβριο και της καθηγήτριας της Σορβόννης και του CNRS Laurence Devillers τον Οκτώβριο που θα παρουσιάσει της πιο πρόσφατες ανακαλύψεις όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη.

Τέλος οι εκπαιδευτικές στρογγυλές τράπεζες, που γίνονται στο πλαίσιο του κύκλου «Διαχείριση της διαφορετικότητας στο σχολείο», διοργανώνονται σε συνεργασία με το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας και στις οποίες ειδικοί εκπαιδευτικοί έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν και να συζητήσουν για τα προβλήματα της εκπαίδευσης γενικά, μέσα από επαγγελματικά εργαστήρια αλλά και να τα παρουσιάσουν στο κοινό, έχουν φέτος ως θεματική τα ζητήματα του σχολείου του μέλλοντος, των νέων παιδαγωγικών μεθόδων, της μεθόδου Freinet κ.α. Σε αυτό το πλαίσιο, η βραδιά της 24ης Φεβρουαρίου θα επικεντρωθεί στο σχολείο του σήμερα και του αύριο, σε μια συζήτηση με γενικό τίτλο «Ελεύθερο και δημοκρατικό σχολείο: ουτοπία ή πραγματικότητα;».

Το σήμερα: η σύγχρονη δημιουργία

Το Γαλλικό Ινστιτούτο μελετά το παρελθόν, παρουσιάζει τα μεγάλα ζητήματα του μέλλοντος, πρώτα από όλα όμως στο παρόν δίνει έμφαση, μέσα από τον προγραμματισμό του, όπως πάντα έκανε, στη σύγχρονη δημιουργία.

– Το Bιβλίο θα έχει φέτος την τιμητική του χάρη στην ευτυχή συγκυρία δύο σπουδαίων εκδηλώσεων: Η Αθήνα, Παγκόσμια πρωτεύουσα βιβλίου και η μεγάλη Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη από τις 3 ως τις 6 Μαΐου 2018, με επίτιμη προσκεκλημένη για το 2018, την Γαλλοφωνία. Το Ινστιτούτο θα οργανώσει πολλές δράσεις προβολής της γαλλικής και γαλλόφωνης λογοτεχνίας στο πλαίσιο αυτών των δύο εκδηλώσεων, όπως για παράδειγμα μια στρογγυλή τράπεζα για το γαλλικό αστυνομικό μυθιστόρημα τον Οκτώβριο και με τη συμμετοχή πάνω από 25 Γάλλων και γαλλόφωνων συγγραφέων στην έκθεση στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Αυτή η έκθεση θα είναι και η κινητήριος δύναμη των δράσεων του Ινστιτούτου για τη Γαλλοφωνία και τη θέση των γαλλικών, καθώς και πολλές γαλλόφωνες Πρεσβείες θα προσκαλέσουν γι’ αυτό το σκοπό ένα συγγραφέα της χώρας τους.

Η έκφραση της Γαλλοφωνίας δεν περιορίζεται όμως στην έκθεση βιβλίου. Εκτός από την απονομή των βραβείων του ετήσιου σχολικού διαγωνισμού στον οποίο συμμετέχουν πάνω από 5.000 μαθητές και εκτός από δράσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, θα πραγματοποιηθούν 31 εκπομπές του web radio του Ινστιτούτου με τίτλο «31 ημέρες με ποίηση», αφιερωμένες στην γαλλόφωνη ποίηση με συντονιστή τον Éric Cenat, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Théâtre de l’imprévu της Orléans. Η έναρξη θα γίνει με μια ποιητική βραδιά την 1η Μαρτίου, η οποία θα είναι και ευκαιρία των εγκαινίων της νέας διαδικτυακής πλατφόρμας IF Profs, που έχει στόχο τον συντονισμό του δικτύου των 3.000 καθηγητών γαλλικών στην Ελλάδα.

Έμφαση δίνεται επίσης στη σύγχρονη λογοτεχνική δημιουργία, είτε μέσα από το Focus στα βιντεοπαιχνίδια και τον ερχομό του δημιουργού Michel Ancel, είτε μέσα από την έκθεση Comicdom con που θα υποδεχτεί φέτος τον εξαιρετικό δημιουργό κόμικς Nicolas de Crecy. Επίσης, το Ινστιτούτο συνεχίζει να προσκαλεί συγγραφείς σε συνεργασία με εκδότες και βιβλιοπωλεία όπως για παράδειγμα τον David Foenkinos στον Ιανό την 1η Φεβρουαρίου.

Στο πλαίσιο του κύκλου «Λέξεις επί σκηνής», που προσκαλεί το κοινό να ανακαλύψει τις διαφορετικές όψεις της γαλλικής λογοτεχνίας (ποίηση, πρόζα, διήγημα, θέατρο) σε συνδυασμό με άλλες καλλιτεχνικές εκφράσεις (μουσική, κινηματογράφος, φωτογραφία, χορός, πολυμέσα), θα διοργανωθούν 4 βραδιές αφιερωμένες στη σύγχρονη γραφή: Η ταλαντούχα Βελγίδα ποιήτρια Anne Penders με το βιβλίο της «KALA » με αναγνώσεις, μουσική και έκθεση φωτογραφίας στο καφέ του Ινστιτούτου, μια βραδιά αφιερωμένη στους Γάλλους εκδότες ποίησης που θα πλαισιωθεί από μια έκθεση βιβλίου, ο Valère Novarina, σπουδαίος Γάλλος συγγραφέας που θα διαβάσει αποσπάσματα από το περίφημο βιβλίο του «Ο Λόγος στα ζώα» για 111 από τα 1.111 ονόματα πουλιών και τέλος, ένα μουσικό-ποιητικό θέαμα, το La maison dans l’allée (για φωνή και πιάνο), στα πλαίσια της Γιορτή της Μουσικής στις 21 Ιουνίου.

Πάντα στον τομέα της λογοτεχνίας, ο κύκλος «Η λογοτεχνία πέρα μακριά» προτείνει φέτος να συναντήσουμε το αλλού στο χώρο και τον χρόνο, ταξίδια και οράματα ενός μακρινού τόπου, μέσα από συγγραφείς στη γαλλική γλώσσα αλλά που προέρχονται από διαφορετικούς ορίζοντες. Μέσα από αυτή τη προοπτική ανακάλυψης αλλά και με μια σταθερή θέληση αναζήτησης και ανταλλαγών, η βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου διοργανώνει αυτόν τον κύκλο λογοτεχνικών συναντήσεων κάθε δυο μήνες που καλύπτει διάφορα είδη σύγχρονης λογοτεχνικής δημιουργίας. Φέτος θα έχουμε την ευκαιρία να ξαναδιαβάσουμε το Gaspard de la Nuit του Aloysius Bertard, το Paul et Virginie σε ελληνική μετάφραση, μια ποιητική ανθολογία Σουρεαλισμού και θα υποδεχτούμε τον Emmanuel Carrère για το βιβλίο του Le royaume.

Το σινεμά θα έχει επίσης τιμητική του, όπως κάθε χρόνο, με το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: 50 περίπου επιλεγμένες ταινίες, μια επιτροπή Γάλλων και Ελλήνων επαγγελματιών, διαγωνιστικό τμήμα, ένα βραβείο κοινού, μια θεματική ενότητα για τη μόδα στον κινηματογράφο, μια λευκή κάρτα σε ένα φεστιβάλ, παράλληλες εκδηλώσεις, συναντήσεις με ηθοποιούς και σκηνοθέτες, σχολικές προβολές και masterclass, καθώς και πολλοί Γάλλοι, Έλληνες και γαλλόφωνοι συνεργάτες, συνθέτουν το παζλ αυτής της ξεχωριστής εκδήλωσης.

Το θερινό Φεστιβάλ γαλλικού κινηματογράφου συνεχίζεται επίσης για δεύτερη χρονιά με προβολές στους κήπους της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο.

Όσον αφορά τη σύγχρονη μουσική σκηνή, το Ινστιτούτο εντείνει τις συνεργασίες του με τα φεστιβάλ Plisskën και Inmute με υπέροχες βραδιές ηλεκτρονικής και πειραματικής μουσικής.

Στον τομέα των παραστατικών τεχνών, συνεχίζει τις συνεργασίες του με τα μεγάλα θέατρα της Αθήνας που προγραμματίζουν γαλλικά έργα και φυσικά με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και με το 24ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Το Ινστιτούτο ξεκινά επίσης φέτος μια δυνατή συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου της Μυτιλήνης όπου θα προσκαλέσει έναν Γάλλο καλλιτέχνη που θα ερμηνεύσει έργα μέσα στο μουσείο Tériade.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης το νέο εγχείρημα «Η Comédie-Française στην οθόνη» που δίνει την ευκαιρία στο κοινό να δει τις μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις του μεγάλου αυτού θεατρικού οργανισμού. Φέτος θα προβληθούν τα έργα Cyrano de Bergerac, Οι κατεργαριές του Σκαπίνου και Το πάθημα του δανδή. Οι προβολές αυτές που ξεκίνησαν στα τέλη του 2017, προσελκύουν πολύ κόσμο και έτσι το Ινστιτούτο διοργανώνει και σχολικές προβολές τα πρωινά. Για το έργο Ο Μισάνθρωπος, υποδέχτηκε 800 παιδιά κατά τη διάρκεια τριών προβολών. Το 2018 θα πραγματοποιηθούν προβολές και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως στην Πάτρα, τη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Όσον αφορά στις πλαστικές τέχνες, το Ινστιτούτο υποστηρίζει τη σύγχρονη δημιουργία στο πλαίσιο του κύκλου «Ο λόγος στους δημιουργούς» που δίνει τη δυνατότητα σε νέους ταλαντούχους Έλληνες και Γάλλους, να εκφραστούν μπροστά σε ένα κοινό διψασμένο για έργα αβάν γκαρντ.

Οι τρεις δράσεις που περιλαμβάνονται σ’ αυτό το κύκλο έχουν τα ακόλουθα θέματα:

– Το πλατό media με το «Πράσινο στη πόλη»: ο μουσικός κήπος, τα ζιζάνια, το βοτανικό design
Οι Δευτέρες είναι (p)arty! με προσκλήσεις καλλιτεχνών σε διαμονή, για να παρουσιάσουν τη δουλειά και τα σχέδιά τους
– τα επαγγελματικά εργαστήρια σε συνδυασμό με τις εκπομπές των πλατό media μεταξύ Γάλλων και Ελλήνων δημιουργών, κολεκτίβων, συνεταιρισμών κ.α.

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί μια καινούργια εκδήλωση σχετικά με τη σύγχρονη φωτογραφία σε συνεργασία με την εξαιρετική πλατφόρμα «VOID»: τον Ιούνιο με τον Stéphane Charpentier που θα κάνει μια περφόρμανς και ένα Masterclass και τον Οκτώβριο με την Bérangère Formont και το πρότζεκτ της «Soleil noir ».

Δείτε το επετειακό τρέιλερ: