Ιδιαίτερο τόνο για τον Ίκαρο κατά το 2013 δίνει η εικαστική παρέμβαση στη βιτρίνα του βιβλιοπωλείου του Ίκαρου, από ομάδα νέων καλλιτεχνών, αποφοίτων του Ζ’ εργαστηρίου της ΑΣΚΤ του Γιάννη Ψυχοπαίδη. Ο ίδιος ο Γιάννης Ψυχοπαίδης επιμελείται τα “Ημερολόγια Βιτρίνας: 11+1 Νέοι Καλλιτέχνες”.
 

Η βιτρίνα θα λειτουργεί ως  χώρος αυτόνομης εικαστικής δράσης και θα εγκαινιάζεται στην αρχή κάθε μήνα. Κάθε καλλιτέχνης εκθέτει στη βιτρίνα του ιστορικού καταστήματος στη Βουλής 4. Τα Χριστούγεννα  η εικαστική παρέμβαση θα είναι προϊόν συλλογικής δουλειάς της ομάδας.
 

Την ενδέκατη βιτρίνα θα σχεδιάσει ο εικαστικός Νίκος Σεπετζόγλου και θα παρουσιαστεί στο κοινό την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου στις 19:00.

Ο Νίκος Σεπετζόγλου γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ της Αθήνας στο Ζ΄ εργαστήριο με καθηγητή τον Γ. Ψυχοπαίδη από όπου αποφοίτησε με άριστα το 2005 και βραβεύτηκε στα πλαίσια ανάδειξης νέων δημιουργών από τη Eurobank. Παράλληλα παρακολούθησε το εργαστήριο χαρακτικής με καθηγητή τον Β. Καζάκο.
 
Αυτή την περίοδο φοιτεί στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ στην κατεύθυνση Σχεδιασμός-Χώρος-Πολιτισμός. Παράλληλα ασχολείται επαγγελματικά με τη σχεδιαστική αποκατάσταση προϊστορικών τοιχογραφιών σε συνεργασία με τις Ανασκαφές Ακρωτηρίου Θήρας και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας.
 
Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε τρεις ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα (…O… or a fragment, 2011, Elika Gallery, Αθήνα / Violence to Waste Love, 2009, Six d.o.g.s project space, Αθήνα / Ι Have A Diver Down… 2009, Ατομική παρουσίαση ανοιχτού εργαστηρίου, Περικλέους 44 Σύνταγμα, Αθήνα) και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα.
 
Κεντρικό άξονα στη δουλειά του Νίκου Σεπετζόγλου συνιστά ο ρόλος και η σημασία του θραύσματος. Από την δημιουργική σκέψη-πράξη στη βίαιη επανατοποθέτηση, η υλική και εννοιακή υπόσταση της «μορφής» αποτυπώνεται στο έργο ως συνεχές συμβάν· ως αλλεπάλληλα περατωμένη επιλογή, ανάγκη και επιθυμία.
 
Ο χώρος, η εικόνα και το αντικείμενο, μετατρέπονται σε εννοιολογικά εργαλεία. Συγκροτούνται, αποδομούνται και μεταλλάσσονται κατά τη διαδικασία αναζήτησης μορφής, περιεχομένου και συσχετισμού του υποκειμένου με το καθημερινό γίγνεσθαι. Τα έργα, μεγάλου, μεσαίου και συχνά αορίστου μεγέθους, στήνουν το πλέγμα μίας ενιαίας εγκατάστασης, σε μία προσπάθεια αναδόμησης και αναδιαχείρησης του υλικού.
 

Το έργο που παρουσιάζεται στη βιτρίνα των εκδόσεων Ίκαρος έχει τον τίτλο «Collapse» (=κατάρρευση).

Το έργο έχει τη μορφή ενός γιγαντόσχημου αυγού. Η γέννηση προϋποθέτει την θραύση και κατάρρευση του κελύφους που αναβάλλεται μέσω της συνεχούς ραφής του ραγισμένου τσοφλιού.
 

Το έργο του Νίκου Σεπετζόγλου θα εκτεθεί στη βιτρίνα του Ίκαρου μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου.
 
Πληροφορίες για το έργο και τον καλλιτέχνη: nsepetzoglou@yahoo.gr
 
Επιμέλεια: Γιάννης Ψυχοπαίδης