Η έκθεση παρουσιάζει έργα 11 Ιαπώνων καλλιτεχνών που εστιάζουν στη «μετάφρασης της απόστασης». Οι περιορισμοί που έφερε η πανδημία στη ζωή μας, επιβάλλουν να συνειδητοποιήσουμε την έννοια της «απόστασης».

Και ενώ έως πρόσφατα ο ρυθμός της επικοινωνίας επιταχυνόταν, σήμερα βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή από πλευράς τρόπου επικοινωνίας. Οι άνθρωποι αρχίζουν να εξερευνούν και να οικοδομούν νέες σχέσεις που στηρίζονται στο ενδεχόμενο της μακροπρόθεσμης φυσικής απόστασης. Πέρα όμως από την έννοια της απόστασης ως φυσικό μέγεθος, ας αναλογιστούμε με ποιες λέξεις μπορεί να αντικατασταθεί ή, εάν μπορεί, να μεταφραστεί ώστε να γίνεται περισσότερο κατανοητή και να περιλαμβάνει και τις θετικές διαστάσεις που προκύπτουν.

Μέσω της δίγλωσσης (Ιαπωνικά/Αγγλικά) ιστοσελίδας, η έκθεση παρουσιάζει σε θεατές σε όλο τον κόσμο έργα που αποτυπώνουν διάφορα είδη “αποστάσεων”: μεταξύ ανθρώπων, μεταξύ τόπου και ανθρώπων, μεταξύ ιστορικών χρόνων και του παρόντος, μεταξύ φυσικού τόπου και εικονικού χώρου.

Στην έκθεση, ανάμεσα σε άλλα, βρίσκεται και το έργο του Yoshida Shinya, Lafcadio Hearn — His unending summer— (2021, video, 20΄59΄΄). Ο Λευκάδιος Χερν είναι ο συγγραφέας που γεννήθηκε στην Ελλάδα στα μέσα του 19ου αιώνα και έφτασε στην Ιαπωνία, μέσω Ευρώπης, ΗΠΑ και Δυτικών Ινδιών, στα τέλη του 19ου αιώνα.

Ξεκινώντας από το ταξιδιωτικό ημερολόγιο του Χερν «Όνειρο μιας Καλοκαιρινής Ημέρας», ο καλλιτέχνης Yoshida γίνεται ο Χερν και γυρίζοντας πίσω ακολουθεί τα βήματά του στις ακτές και τα παραθαλάσσια τοπία του Shimane, του Kumamoto και του Nagasaki, εκεί όπου ο Χερν συνάντησε τις γυναίκες που του αφηγήθηκαν τους ιαπωνικούς θρύλους των φανταστικών κόσμων που σχετίζονται με τη θάλασσα. Το τοπίο μπροστά μας υφαίνει λέξεις μνήμης και σύνδεσης που ξετυλίγονται παράλληλα με τις αόριστες αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας του Χερν.

Ο Yoshida, ο οποίος ζει στη σημερινή εποχή, με πολυεπίπεδη αφήγηση σχεδιάζει μια πολυφωνική ιστορία, αναζητώντας κοινά σημεία μεταξύ των προσωπικών του αισθήσεων και της κοσμοπολίτικης δυναμικής του Hearn να ταξιδεύει όχι μόνο σε ολόκληρο τον κόσμο μας, αλλά και σε διαφορετικούς κόσμους και καιρούς.

Καλλιτέχνες:
ARAKI Yu, HAN Ishu, IIYAMA Yuki, KOIZUMI Meiro, MOHRI Yuko, NOGUCHI Rika, OKUMURA Yuki, SATO Masaharu, SAWA Hiraki, YANAI Shino, YOSHIDA Shinya

Επιμελητές:
KIMURA Eriko, Curator, Yokohama Museum of Art and Curatorial Head of Yokohama Triennale 2020 KONDO Kenichi, Senior Curator, Mori Art Museum MASUDA Tomohiro, Curator, the National Museum of Modern Art, Tokyo NOMURA Shino, Senior Curator, Tokyo Opera City Art Gallery