Από τις 29 Αυγούστου μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου, στον Υπαίθριο χώρο Ιερού Σπηλαίου

Αποκαλύψεως στην Πάτμο, θα πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, το οποίο κλείνει φέτος δέκα χρόνια ζωής. Το φεστιβάλ «Η Θεία Αποκάλυψη της Μουσικής», ξεκίνησε το 2001 και σήμερα έχει καθιερωθεί ως μία από τις σημαντικότερες μουσικές καλοκαιρινές διοργανώσεις με ξεκάθαρο στόχο την παρουσίαση εκδηλώσεων υψηλού μουσικού και πνευματικού περιεχομένου όπως αρμόζει στον ιερό χώρο τέλεσής του.

Από την Κυριακή 29 Αυγούστου έως και την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου όσοι βρίσκονται στην πανέμορφη Πάτμο θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε ένα τοπίο υποβλητικό ένα εξαιρετικά πλούσιο μουσικό πρόγραμμα με συμμετοχές υψηλότατου επιπέδου καλλιτεχνών από την Ελλάδα, την Αγγλία και τη Σερβία. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 8.30μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το φεστιβάλ, η οργάνωση του οποίου ανήκει στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πάτμου, στηρίζεται οικονομικά από τον Δήμο Πάτμου, την Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου του Θεολόγου, τη Nομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου (ΟΠΑΔ), το Υπουργείο Πολιτισμού και τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικήςτου Υπουργείου Υποδομων, Μεταφορών και δικτύων.

Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ, αρχιμουσικό και συνθέτη Άλκη Μπαλτά, ο βασικός άξονας γύρω από τον οποίο κινείται το πρόγραμμα παραμένει, από την πρώτη διοργάνωση μέχρι σήμερα, ο ίδιος: η παρουσίαση μουσικών έργων που είναι εμπνευσμένα από την Χριστιανική Πίστη.

Έτσι λοιπόν το φεστιβάλ θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου προχωράει στην δεύτερη δεκαετία της λειτουργίας του με στόχο να παραμείνει ένας σοβαρός πολιτιστικός θεσμός όπως αρμόζει στην ιερότητα και πνευματικότητα του νησιού της Αποκάλυψης.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα ξεκινήσει στις 29/8 με την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία, χοράρχης της οποίας είναι ο Λυκούργος Αγγελόπουλος, μίας χορωδίας που διακρίνεται για την ποιότητα και ακρίβεια στην ερμηνεία των βυζαντινών ύμνων.

Στις 31/8 η συναυλία «Άρπες Αγγέλων» για 4 άρπες, φωνή και αφηγητή περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα με έργα Μπαχ, Σούμπερτ, Μότσαρτ κ.α. με παράλληλη ανάγνωση από τη Γέννηση, τον Εκκλησιαστή, τους Ψαλμούς και άλλα ιερά βιβλία.

Την 1/9 θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη χρονιά συναυλία αφιερωμένη στην «Ημέρα Προστασίας του Φυσικού Περιβάλλοντος» όπως έχει ανακηρύξει ο Οικουμενικός Πατριάρχης την 1η Σεπτεμβρίου με τον Κώστα Μακεδόνα να ερμηνεύει έντεχνα ελληνικά τραγούδια εμπνευσμένα από την φύση.

Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί στις 3/9με την αγγλική συμφωνική ορχήστρα “Imaestri” υπό την διεύθυνση του Αναστάσιου Στρίκου. Η ορχήστρα θα παρουσιάσει έργα των Άιβς, Ρεσπίγκι και Έλγκαρ.

Μία μέρα αργότερα, στις 4/9, θα εμφανιστεί η σερβική ανδρική χορωδία “Serafim” σε κατανυκτικά χορωδιακά θρησκευτικά έργα των Ραχμάνινωφ, Μπορτνιάσκι, Κοσολάποβ κ.α.

ενώ στις 5/9 η συναυλία της Ορχήστρας του φεστιβάλ Πάτμου περιλαμβάνει ένα περίτεχνα φτιαγμένο πρόγραμμα με συνθέσεις των Μότσαρτ, Μπαχ, Βιβάλντι κ.α. και πρώτες εκτελέσεις τραγουδιών των καταξιωμένων Ελλήνων συνθετών Γουρζή, Μούζα, Κονιτόπουλου, Τσαλαχούρη και Μπαλτά. Μεταξύ των έργων του προγράμματος, θα διαβαστούν από τους ηθοποιούς Φιλαρέτη Κομνηνού και Γιώργο Καραμίχο στίχοι ιερωμένων ποιητών.

« Εικόνες και Ήχοι από το Ιερό βιβλίο της Αποκαλύψεως» είναι ο τίτλος της παράστασης που θα πραγματοποιηθεί στις 7/9 στην κεντρική πλατεία της Χώρας με βιντεοπροβολές του Γιάννη Νικολάου και μουσική του Βέλγου συνθέτη BrunoLibert.

Τέλος, το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με το αφιέρωμα στον ζωγράφο και συγγραφέα Φώτη Κόντογλου στις 8/9, με την Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου και τη συμμετοχή του βαρύτονου Χάρη Ανδριανού και του ηθοποιού-αφηγητή Γιώργου Καραμίχου. Ανάμεσα σε σύντομα κείμενα από βιβλία του Κόντογλου θα ακουστούν έργα Ελλήνων συνθετών (Μικρασιάτικα, Μιχαηλίδη, Κωνσταντινίδη, Χατζιδάκη, Θεοδωράκη κ.α.) ενώ ταυτόχρονα θα προβάλλονται σε οθόνη αγιογραφίες και άλλοι πίνακες του σπουδαίου ζωγράφου και λογοτέχνη.

 Το Φεστιβάλ έχει προστεθεί στα σημαντικά κίνητρα για να επισκεφθεί κάποιος το νησί μια και κάθε χρόνο συρρέουν στις εκδηλώσεις τόσο οι κάτοικοι της Πάτμου όσο και οι επισκέπτες του νησιού, Έλληνες και ξένοι που συμβάλλουν στην περαιτέρω διάδοση της καλής φήμης του Φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο Άλκης Μπαλτάς τονίζει πως «η επιτυχία φαίνεται καθαρά από την πολύ μεγάλη προσέλευση του κοινού στις συναυλίες και το θερμό του χειροκρότημα στο τέλος κάθε παράστασης. Ο χαρακτήρας του Φεστιβάλ Πάτμου δεν είναι διασκεδαστικός. Δεν πρόκειται για χαριτωμένη και ελαφρού χαρακτήρα μουσική χορευτική γιορτή. Μπροστά στο Ιερό Σπήλαιο όπου ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη μόνο ένα πνευματικό και σοβαρό μουσικό φεστιβάλ θα μπορούσε να πραγματοποιείται και αυτό ακριβώς κάνουμε.» Γι’ αυτό και το κοινό μετά τις μαγικές και κατανυκτικές βραδιές του Φεστιβάλ χειροκροτεί ενθουσιωδώς.

Πρόγραμμα 10ου Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου
29 Αυγούστου – 8 Σεπτεμβρίου 2010

Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Άλκης Μπαλτάς

29/08 – Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία, (Χοράρχης Λυκούργος Αγγελόπουλος)
Πρόγραμμα : Βυζαντινοί ύμνοι

31/08– «Άρπες Αγγέλων»

Άρπες:
MariaBildea
StashaMirkovicGrujic
Σίσυ Μακροπούλου
Θεόδωρος Ματούλας

Αφηγητής: Γιώργος Καραμίχος

Τραγούδι: Νατάσα Αγγελοπούλου

Πρόγραμμα: έργα των Bach, Curcio, Argento, Humperdink, Bernstein, Schubert, Mozart κ.α. με παράλληλη ανάγνωση από τη Γέννηση, τον Εκκλησιαστή, τους Ψαλμούς και από άλλα ιερά βιβλία.

01/09 – Συναυλία αφιερωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος με τον Κώστα Μακεδόνα και με τη συνοδεία 5μελούς συγκροτήματος. Πρόγραμμα: ελληνικά έντεχνα τραγούδια που αναφέρονται στη Φύση

03/09 – Συναυλία της αγγλικής ορχήστρας IMAESTRI υπό τη Διεύθυνση του Αναστασίου Στρίκου , σολίστ: GeorgeHlawiczka (βιολί)

Πρόγραμμα: Ch. Ives : το αναπάντητο ερώτημα, O. Respighi: «γρηγοριανό κοντσέρτο» για βιολί και ορχήστρα, E. Elgar: Παραλλαγές αίνιγμα 
 

04/09 – Η ανφρική χορωδία SERAFIM  από τη Σερβία

Πρόγραμμα: Χορωδιακά θρησκευτικά έργα των Ραχμάνινωφ, Μπορτνιάσκι, Ρούσκαγια, Μοκράνιατς, Κοσολάποβ και άλλων συνθετών

05/09 – Ιερατική ποίηση και μουσική. Η ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου με μαέστρο τον Άλκη Μπαλτά 

Σολίστ: Δάφνη Πανουργιά, Παναγιώτης Ανδριόπουλος (τραγούδι), Γιάννης Σαμπροβαλάκης (κλαρινέτο), Υβόννα Γκλίνκα (φλάουτο)

Ηθοποιοί: Φιλαρέτη Κομνηνού, Γιώργος Καραμίχος

Πρόγραμμα: Μεταξύ των μουσικών συνθέσεων των Μότσαρτ, Βιβάλντι, Μπαχ κ.α. θα διαβαστούν ποιήματα ιερωμένων ποιητών (Παν. Καποδίστριας, Στ. Χαρκιανάκης, Καθηγούμενος Αντίπας, Βασ. Θερμός κ.α). Θα ερμηνευτούν, επίσης, σε πρώτη εκτέλεση τραγούδια των Ελλήνων συνθετών Γουρζή, Μούζα, Κονιτόπουλου, Τσαλαχούρη και Μπαλτά.

06/09 –  «Εικόνες και Ήχοι από το Ιερό Βιβλίο της Αποκαλύψεως»
Προβολή στην κεντρική πλατεία της Χώρας βίντεο που δημιούργησε ο Γιάννης Νικολάου με μουσική του Βέλγου συνθέτη BrunoLibert.
Συμμετέχουν χορευτές και η σοπράνοDianeSutherland

08/09 – «Τα μυστικά άνθη» – ένα Αφιέρωμα στον Φώτη Κόντογλου
Η ορχήστρα του φεστιβάλ Πάτμου με μαέστρο τον Άλκη Μπαλτά
Σολίστ: Χάρης Ανδριανός (βαρύτονος),  Αγγελίνας Τκάτσεβα (σαντούρι)
Αστέριος Πούφτης(μπουζούκι,

Ηθοποιός: Γιώργος Καραμίχος

Πρόγραμμα: Ένα μουσικο – φιλολογικό αφιέρωμα στον μεγάλο ζωγράφο και λογοτέχνη ο οποίος αφιέρωσε τη μοναδική του Τέχνη για να υμνήσει την Ορθόδοξη Πίστη.

Ανάμεσα σε σύντομα κείμενα από διάφορα βιβλία του Φ. Κόντογλου που θα διαβαστούν, θα ακουστούν έργα Ελλήνων συνθετών (Μικρασιάτικα, Μιχαηλίδη, Κωνσταντινίδη, Χατζιδάκη, Θεοδωράκη κ.α)

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας θα προβάλλονται σε οθόνη αγιογραφίες και άλλοι πίνακες του Φώτη Κόντογλου.

Οργάνωση: Αλέξανδρος Μούζας/ ΑNAX- CULTURALPROJECTS