Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη συγγραφή του διηγήματος “Μεταμόρφωση” του Φραντς Κάφκα

και στο πλαίσιο της ομώνυμης παράστασης με τη θεατροποίηση του διηγήματος, που συνεχίζεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, η ομάδα Σημείο Μηδέν οργανώνει σειρά επιπλέον παραστάσεων με το έργο Αναφορά σε μια Ακαδημία, σε σκηνοθεσία Δανάης Σπηλιώτη και ερμηνεία Αντιγόνης Ρήγα (από την Τετάρτη 23.5 έως το Σάββατο 26.5.2012).

Επίσης, διοργανώνεται και ένα Συμπόσιο με θέμα “Η Μεταμόρφωση του Φραντς Κάφκα στο κατώφλι του 21ου αιώνα”  (Κυριακή 27.5 18:00-21:00) με ελεύθερη είσοδο.

Συμμετέχουν: Σάββας Μιχαήλ (συγγραφέας), Μαρώ Τριανταφύλλου (συγγραφέας), Κώστας Δεσποινιάδης (συγγραφέας, εκδότης)

Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Τετάρτη 23/5:
• 21:00, Φ. Κάφκα, Αναφορά σε μια Ακαδημία, σκηνοθεσία Δανάη Σπηλιώτη, ερμηνεύει η Αντιγόνη Ρήγα.

Πέμπτη 24/5:
• 19:00 Φ. Κάφκα, Αναφορά σε μια Ακαδημία, σκηνοθεσία Δανάη Σπηλιώτη, ερμηνεύει η Αντιγόνη Ρήγα.
• 21:30 Φ. Κάφκα, Η Μεταμόρφωση, ομάδα Σημείο Μηδέν, σκηνοθεσία Σάββας Στρούμπος.

Παρασκευή 25/5:
• 19:00 Φ. Κάφκα, Αναφορά σε μια Ακαδημία, σκηνοθεσία Δανάη Σπηλιώτη, ερμηνεύει η Αντιγόνη Ρήγα.
• 21:30 Φ. Κάφκα, Η Μεταμόρφωση, ομάδα Σημείο Μηδέν, σκηνοθεσία Σάββας Στρούμπος.

Σάββατο 26/5:
• 19:00 Φ. Κάφκα, Αναφορά σε μια Ακαδημία, σκηνοθεσία Δανάη Σπηλιώτη, ερμηνεύει η Αντιγόνη Ρήγα.   (ώρα έναρξης 19.00)
• 21:30 Φ. Κάφκα, Η Μεταμόρφωση, ομάδα Σημείο Μηδέν, σκηνοθεσία Σάββας Στρούμπος.

Κυριακή 27/5: 18:00 – 21:00
Η Μεταμόρφωση του Φραντς Κάφκα στο κατώφλι του 21ου αιώνα
Συμπόσιο

Συμμετέχουν
Σάββας Μιχαήλ (συγγραφέας)
Μαρώ Τριανταφύλλου (συγγραφέας)
Κώστας Δεσποινιάδης (συγγραφέας, εκδότης)
Είσοδος Ελεύθερη

• 21:30 Φ. Κάφκα, Η Μεταμόρφωση, ομάδα Σημείο Μηδέν, σκηνοθεσία Σάββας Στρούμπος.

Για τις παραστάσεις αναλυτικά

 

 

Αναφορά σε μια Ακαδημία
του Φ. Κάφκα
Σκηνοθεσία Δανάη Σπηλιώτη
Ερμηνεία  Αντιγόνη Ρήγα

Τετάρτη 23 Μαΐου στις 21:00,
Πέμπτη 24, Παρασκευή 25 & Σάββατο 26 Μαΐου στις 19:00

Ένας πίθηκος που κατόρθωσε και έγινε άνθρωπος, στέκεται μπροστά μας και μας εξιστορεί την δύσκολη προσπάθειά του «που όμοιά της δεν υπήρξε ποτέ πριν πάνω στη γη». Πρόκειται για την ιστορία μιας βίαιης, ηθελημένης ενσωμάτωσης στον ανθρώπινο πολιτισμό. Αιχμάλωτος στο στενό κλουβί του πάνω σ’ ένα ατμόπλοιο, αναζητά διακαώς μια διέξοδο και την βρίσκει στο θλιμμένο βλέμμα των ανθρώπων.

«Δεν ήθελα ελευθερία. Μόνο μια διέξοδο», επαναλαμβάνει ξεκαθαρίζοντας την θέση του. Εάν ήθελα ελευθερία θα διάλεγα να πηδήξω στον ωκεανό με κίνδυνο να πνιγώ. Αποφασίζει λοιπόν να γίνει άνθρωπος για να βγει από το κλουβί. Το μαστίγιο της εξημέρωσης χτυπά τους δικούς μας κανόνες στο δέρμα του και σβήνει την μνήμη της προηγούμενης φύσης του.  Μπροστά μας μάχεται η φύση που ήταν και η φύση που έγινε. Εμφανίζονται δύο περιοχές: η μία είναι η σκοτεινή περιοχή του πιθήκου, του άγριου θηρίου, η άλογη, ο ωκεανός, η ελευθερία, και η άλλη, η ανθρώπινη, η φωτεινή, η λογική, η εξηγήσιμη, η διέξοδος.

Σ’ έναν λογικό, ορισμένο, εξηγήσιμο, αβλαβή κόσμο, τι επιβιώνει ως καταπιεσμένα σπαράγματα μιας αλλοτινής μη λογικής, μη λεκτικής φύσης; Μέσα στο κείμενο, μια λογική παράθεση ασχολίαστων γεγονότων, ξεπηδά το άλογο στοιχείο, αυτό που «δεν μπορεί να ειπωθεί με ανθρωπινά λόγια», θέτοντας στην πορεία ως ζητούμενο ένα δεύτερο κείμενο. Αυτό που δεν λέγεται. Αυτό που έχει στην πορεία της εξέλιξης του πιθήκου χαθεί. Αυτό που λείπει. Ο πίθηκός μας στο τέλος έχει μάθει να είναι ήρεμος, ακίνδυνος, να έχει μικρές απαιτήσεις, να είναι μέτριος. Έχει μάθει την συμπεριφορά εντός ορίων. Έχει βρει πια την θέση του. Ξαπλωμένος στην κουνιστή του καρέκλα, κοιτά έξω από το παράθυρο. Η εικόνα πολλών ομόκεντρων κλουβιών εμφανίζεται τρομαχτικά. Είναι ικανοποιημένος. Και μας κοιτά όπως εμείς αυτόν.

Αναφορά σε μια Ακαδημία
του Φ. Κάφκα
σκηνοθεσία Δανάη Σπηλιώτη
ερμηνεία της Αντιγόνη Ρήγα

Διάρκεια:  45 λεπτά
Αίθουσα:  Black Box
Εισιτήρια:  7€

Στο πλαίσιο του Αφιερώματος Φραντς Κάφκα, τις ημέρες Πέμπτη 24, Παρασκευή 25 & Σάββατο 26 Μαΐου 2012, οι θεατές που θα παρακολουθήσουν την παράσταση «Αναφορά σε μια Ακαδημία»  θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν, με την επίδειξη του εισιτηρίου τους την ίδια ημέρα στα ταμεία του Ιδρύματος, την παράσταση «Η Μεταμόρφωση» σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου με μειωμένο εισιτήριο (€10).

********

Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ
Φραντς Κάφκα
Σημείο Μηδέν
μετάφραση – σκηνοθεσία Σάββας Στρούμπος
Από την Πέμπτη 26 Απριλίου έως την Κυριακή 27 Μαΐου, στις 21:30

Πρεμιέρα: 26 Απριλίου 2012, στις 21:30
(κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή)

Η ομάδα Σημείο Μηδέν συνεχίζει την έρευνά της πάνω στο έργο του Φραντς Κάφκα παρουσιάζοντας σε θεατροποιημένη μορφή το διήγημα Η Μεταμόρφωση.
Σημειώνει ο μεταφραστής και σκηνοθέτης της παράστασης Σάββας Στρούμπος: “Τα ανήσυχα όνειρα μιας νύχτας προκαλούν τη μεταμόρφωση του εμπορικού αντιπροσώπου Γκρέγκορ Σάμσα σε τεράστιο απεχθές ζωύφιο… Όμως, τι πραγματικά του συνέβη; Τι σημαίνει για μας μεταμόρφωση και πόσο κυριολεκτικά μπορούμε να την αντιληφθούμε;

Τα πρόσωπα της Μεταμόρφωσης δρουν και αντιδρούν σα να είναι μπλεγμένα μεταξύ τους με χιλιάδες νήματα, σε έναν παράλογο λαβύρινθο θρυμματισμένων ειδώλων, όπου οι βασανιστικά παγιωμένες και επαναλαμβανόμενες κοινωνικές συμπεριφορές έρχονται να διαμορφώσουν μια παράλογη μηχανή ποικίλων ψυχοσωματικών παραμορφώσεων, χωρίς καμιά δυνατότητα διαφυγής. Λειτουργούν σε μια αέναη επαναληπτικότητα, χωρίς ίχνος επίγνωσης της κατάστασης τους. Η ίδια τους η άγνοια για τα αδιέξοδα που αναπαράγουν και το μηχανικά αέναο των πράξεων τους τα μεταμορφώνει, τελικά, σε όντα πάσχοντα, έγκλειστα στη φυλακή των δικών τους εικόνων για τον εαυτό-τους-και-τον-κόσμο. Η Μεταμόρφωση αποτελεί ακριβώς αυτήν την ατέλειωτη κραυγή αγωνίας ενάντια στον αυτόβουλο και υπαρξιακό εγκλεισμό των σύγχρονων ανθρώπων. Οι άνθρωποι, όμως, μπορούν να δράσουν και διαφορετικά. Έχουν πάντα τη δυνατότητα να σπάσουν τα δεσμά της κάθε φυλακής τους, να δημιουργήσουν ρήγματα στις παραστάσεις της καθημερινότητας τους, τη δυνατότητα να δώσουν ένα τέλος στον όποιον εφιάλτη κι επιτέλους, να δράσουν δημιουργικά προς τον εαυτό τους-και-τον-κόσμο.”
Η ομάδα Σημείο Μηδέν είναι εταιρικός θίασος του Ο.Ε.Θ. – Σ.Ε.Η. και ξεκίνησε την ενασχόλησή της με τον Κάφκα παρουσιάζοντας την παράσταση “Στη  Σωφρονιστική Αποικία” (Φεβρoυάριος 2009).

Συντελεστές
Μετάφραση: Σάββας Στρούμπος, Δανάη Σπηλιώτη
Σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος

Παίζουν: Μαρία Αθηναίου, Ελεάνα Γεωργούλη, Θοδωρής Σκυφτούλης,
Σάββας Στρούμπος, Μιλτιάδης Φιορέντζης.

Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ του Φραντς Κάφκα
Σημείο Μηδέν
μετάφραση – σκηνοθεσία Σάββας Στρούμπος
Από την Πέμπτη 26 Απριλίου έως την  Κυριακή 27 Μαΐου
Πρεμιέρα: 26 Απριλίου 2012, στις 21:30
(κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή)
Αίθουσα: Black Box
Διάρκεια: 90\’
Εισιτήρια: 15€, Κανονικό
10€, Φοιτητές/ Μαθητές / Σπουδαστές/ Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων
(ΑΣΠΕ)/ Άτομα άνω των 65 ετών/ ΑμΕΑ
7€, Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ)/ Νέοι έως 25 ετών/ Κάτοχοι
Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/ Κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού
ΥΠ.ΠΟ.Τ
Η παράσταση γίνεται με την αιγίδα της Πρεσβείας της Τσεχικής Δημοκρατίας
Η μετάφραση του έργου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νεφέλη.