Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων και η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας παρουσιάζουν, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, την ομαδική έκθεση Θεσσαλών καλλιτεχνών 100 Χρόνια Καραγάτσης – Διαρκής Πηγή Έμπνευσης.

Το 2008 είχε ανακηρυχθεί ως έτος Καραγάτση καθότι συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη γέννηση του  κορυφαίου Θεσσαλού πεζογράφου. Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα, συμμετέχοντας στο έτος Καραγάτση, είχε επιλέξει κείμενα του συγγραφέα που περιγράφουν το Θεσσαλικό κάμπο, τη Λάρισα, τη Γεωργική Σχολή, τον Πηνειό, τα Τέμπη, τον Όλυμπο, τον Κίσσαβο.

Έτσι λοιπόν η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας  κάλεσε ζωγράφους να εμπνευστούν από τα κείμενα αυτά, εμβαθύνοντας στο συγγραφικό έργο του Καραγάτση και να φιλοτεχνήσουν έργα με θέμα: « Ο Καραγάτσης, οι ήρωες του και οι περιγραφές των Θεσσαλικών τοπίων μέσα από το έργο του». Συγκεντρώθηκε ένας σημαντικός αριθμός  έργων τα οποία  εκτέθηκαν  στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας για διάστημα δύο μηνών.

Παράλληλά την Κυριακή 26 Απριλίου 2009 και ώρα 11.00 π.μ. στο Αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων  θα πραγματοποιηθεί επετειακή εκδήλωση- αφιέρωμα στη ζωή, το έργο και τη ξεχωριστή προσωπικότητα του Φλωμπέρ  της νεοελληνικής πεζογραφίας Μ. Καραγάτση,  συγγραφέα που ύμνησε το Θεσσαλικό χώρο.