Στόχος του αφιερώματος δεν είναι η ιστορική αποτίμηση και ερμηνεία του γεγονότος καθ’ εαυτού αλλά η ανάδειξη πλευρών της επίδρασής του στην Τέχνη σε παγκόσμια κλίμακα από τις απαρχές του προηγούμενου αιώνα έως σήμερα. Ανεξαρτήτως πολιτικών προσεγγίσεων και αποφάνσεων, η Οκτωβριανή Επανάσταση, με τα ιδεολογικά της προτάγματα, υπήρξε αδιαμφισβήτητα, από την εποχή της έως σήμερα, άμεσα ή έμμεσα, πηγή έμπνευσης για τη διεθνή καλλιτεχνική δημιουργία.

Το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2017 – Νύχτες Αλληλεγγύης διερευνά διαφορετικές πτυχές αυτής της επίδρασης στη μουσική δημιουργία, σε διάφορα σημεία του πλανήτη και σε ποικίλες χρονικές στιγμές, παρουσιάζοντας τρεις συναυλίες.

Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου

Underground Youth Orchestra

Σε μια βραδιά που διερευνά την εξέλιξη της κλασικής μουσικής δημιουργίας στην αλληλεπίδρασή της με τα κοινωνικά γεγονότα, πριν και μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, η συμφωνική ορχήστρα νέων, Underground Youth Orchestra, παρουσιάζει, υπό τη διεύθυνση του Κώστα Ηλιάδη, έργα κλασικών συνθετών από τη Ρωσία της προεπαναστατικής περιόδου και τη Σοβιετική Ένωση.

«Η Underground Youth Orchestra  είναι μια νεανική ορχήστρα που συνεργάζεται εδώ και δυο χρόνια με τον Δήμο Χαλανδρίου στο πλαίσιο της συγκρότησης της Δημοτικής Ορχήστρας Νέων. Για τους νέους αυτούς μουσικούς ήταν πολύ σημαντική πρόκληση, η ευκαιρία να δημιουργήσουν μια θεματική συναυλία, ιδιαίτερα μάλιστα όταν μιλάμε για τη ρωσική και σοβιετική μουσική παράδοση που κατέχει εξέχουσα θέση στο παγκόσμιο συμφωνικό ρεπερτόριο. Εξάλλου πρόκειται για ένα αφιέρωμα σε ένα ιστορικό γεγονός που έχει επηρεάσει όσο λίγα την παγκόσμια καλλιτεχνική δημιουργία» αναφέρει ο διευθυντής της Underground Youth Orchestra Κώστας Ηλιάδης.

Πρόθεση των δημιουργών της βραδιάς είναι να ιχνηλατήσουν τη διαδρομή που ακολούθησε η μουσική δημιουργία εντός του χώρου που γέννησε τα γεγονότα του 1917, να προσεγγίσει τη μετέπειτα ερμηνεία της προεπαναστατικής καλλιτεχνικής παράδοσης και να αναδείξει τους ισχυρούς δεσμούς της Τέχνης με την κυρίαρχη ιδεολογία. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει έργα από την περίοδο – προανάκρουσμα της Οκτωβριανής Επανάστασης μέχρι και τον πρόσφατο απόηχο της, καλύπτοντας τα έτη από το 1880 έως το 1977 με συνθέσεις των Tchaikovsky, Rimsky – Korsakov, Khachaturian, Prokofiev, Shostakovich, Schnittke, Sviridov κ.ά.

Επιμέλεια – παρουσίαση κειμένων: Έλλη Παπαγρηγορίου

Σχεδιασμός: Νίκος Χατζηελευθερίου

Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου

Μιχάλης Τρανουδάκης

Ο πυρήνας της κομμουνιστικής ιδεολογίας μέσα από την τέχνη αποτελεί το περιεχόμενο της δεύτερης βραδιάς του αφιερώματος στην Οκτωβριανή Επανάσταση. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστούν έργα του Μιχάλη Τρανουδάκη: Τρια μελοποιημένα αποσπάσματα από το Κομμουνιστικό Μανιφέστο των Μαρξ και Ένγκελς σε ερμηνεία Δημήτρη Βουτσά και μια καντάτα πάνω στο ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ Πέτρογκραντ 1917 σε απόδοση στα ελληνικά από τον Γιάννη Ρίτσο και ερμηνεία Σοφίας Μιχαηλίδου. Ο Μιχάλης Τρανουδάκης θα είναι στο πιάνο και στα κρουστά ο Μαρίνος Τρανουδάκης και ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος.

Το δεύτερο μέρος της βραδιάς βασίζεται στη σύλληψη του Μιχάλη Τρανουδάκη να παρουσιαστεί το περιεχόμενο μιας εξαιρετικά σπάνιας έκδοσης του 1927 με χορωδιακά τραγούδια. Τα Κόκκινα Τραγούδια αποτελούν το ρεπερτόριο που ερμήνευαν οι εργατικές χορωδίες, οι οποίες αποτελούσαν μια γενικευμένη τάση της εποχής, στο πλαίσιο της διάδοσης της τέχνης στην εργατική τάξη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο πρόλογος της έκδοσης περιέχει οδηγίες κατάρτισης μιας εργατικής χορωδίας. Σε θέση εργατικής χορωδίας η Χορωδία του Παντείου Πανεπιστημίου υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Βρυζάκη.

«Η μουσική αυτή βραδιά στηρίζεται στην ιδέα ότι η Οκτωβριανή Επανάσταση είναι ένα κοσμοϊστορικό γεγονός, μαζί με τους δυο παγκόσμιους πολέμους από τα κορυφαία του  20ου αιώνα, γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς σε όποια ιδεολογία και αν ανήκει. Η Οκτωβριανή Επανάσταση και τα συμπεράσματα στα οποία οδήγησε την ανθρωπότητα αποκτούν ολοένα και πιο επίκαιρο χαρακτήρα σήμερα ενώ η τεράστια σημασία της επηρέασε, επηρεάζει και θα συνεχίσει να  επηρεάζει τις Τέχνες και τα Γράμματα» σημειώνει ο Μιχάλης Τρανουδάκης.

Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου

Entre Amigos

Mε οδηγούς 22 μουσικούς από το Περού, τη Χιλή, την Αργεντινή, το Μεξικό, τη Βολιβία, την Κούβα και την Ελλάδα, απομακρυνόμαστε από τη γενέτειρα της Οκτωβριανής Επανάστασης για να ταξιδέψουμε, μαζί με τις ιδέες της, στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, με λίγες στάσεις στην Ευρώπη (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα), και να γνωρίσουμε την τραγουδοποιία των κινημάτων τους από τότε έως σήμερα.

Οι Entre Amigos παρουσιάζουν επαναστατικά τραγούδια της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης καθώς και σύγχρονες συνθέσεις του Χαλανδραίου μουσικού από τη Χιλή, Alejandro Diaz. Ο ίδιος σημειώνει: «Ο 20ος αιώνας βρίσκει τις χώρες της Λατινικής Αμερικής στο έλεος των μεγάλων αφεντικών, των τσιφλικάδων και των αποικιοκρατών. Στα χρόνια γύρω από την Οκτωβριανή Επανάσταση ξεκινά να εκδηλώνεται σταδιακά ένα απελευθερωτικό ρεύμα, με αγώνες για την ανεξαρτησία και την κοινωνική δικαιοσύνη, που κρατάει μέχρι τις μέρες μας. Στα χαρακώματα των αγωνιστών της Λατινικής Αμερικής υπήρχε πάντα και μια κιθάρα. Και καθώς οι ιδέες ταξίδευαν από τη Ρωσία, στην Ευρώπη και μέχρι τη Λατινική Αμερική, τα κινήματα γεννιόντουσαν και συνοδεύονταν με τραγούδια…»

Εμφανίζονται οι μουσικοί: Martha Moreleon, Pedro Fabian, Alejandro Diaz, Δημήτρης Καραγιάννης, Όσβαλντ Αμιράλης, Κώστας Βαζούρας, Herman Mayr, Oscar Pozo Ramos, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Παντελής Μπενετάτος, Jose Fabian, Γιώργος Μπαρδάκης, Leonora Moreleon,  Γιώργος Ρούλος, Νίκος Χατζηελευθερίου, Γιώργος Ζαρέας, Λεωνίδας Πλιάτσικας, Juan Rablo Moriatis, Περουλής Σακελλαρίδης, Eduardo Villasis, Δημήτρης Βουτσάς, Carlos Villasis.

Σημειώνεται ότι στο Θέατρο της Ρεματιάς υπάρχουν οριοθετημένες θέσεις για ανάπηρους/ες και εμποδιζόμενα πρόσωπα καθώς και τουαλέτα ΑμεΑ. Η πρόσβαση για άτομα με κινητική αναπηρία είναι δυνατή με αυτοκίνητο μέχρι το χώρο του θεάτρου όπου υπάρχουν δύο θέσεις στάθμευσης αναπηρικών οχημάτων.


Αντί εισιτηρίου προαιρετική συνεισφορά σε τρόφιμα, φάρμακα, σχολικά είδη και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Χαλανδρίου και για τις δομές αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.


Διαβάστε επίσης:

«Νύχτες Αλληλεγγύης» στο Φεστιβάλ Ρεματιάς 2017