Μεγάλα ονόματα και καταξιωμένοι καλλιτέχνες από το εξωτερικό και το εσωτερικό όπως οι Michel Portal, Vincent Peirani, Nικόλας Αναδολής, Σταύρος Λάντσιας και Κρόταλα θα βρεθούν στην Πάτρα και οι συναυλίες τους  θα κοσμήσουν το πρόγραμμα του «Jazz+Πράξεις 2013», στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας,  που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων.

Το τριήμερο «Jazz+Πράξεις» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27, την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Ιουνίου στο Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου.

‘Έχοντας διαγράψει μια συναρπαστική πορεία υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου και μεγάλης ανταπόκρισης από το μουσικόφιλο κοινό, το τριήμερο της τζαζ με τίτλο «Jazz+Πράξεις»  συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια ζωής και έχει καταγραφεί ως μια από τις πιο ζωντανές και απαιτητικές δράσεις σε πανελλήνια κλίμακα στο χάρτη του είδους.

Όλα αυτά τα χρόνια έχουν περάσει από την Πάτρα πρωτοκλασάτα ονόματα της διεθνούς και εγχώριας μουσικής σκηνής, πολλά από αυτά σε ειδικές συμπράξεις, αποκλειστικές εμφανίσεις για το φεστιβάλ και για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικούς από τους μουσικούς που έχουν αφήσει το δημιουργικό τους ίχνος: Renaud Garcia Fons, Tomasz Stanko, Louis Sclavis, Aldo Romano, Bojan Z, Nik Bartsch Ronin, Lars Danielsson, Chico Freeman, Barbara Dennerlein, Nicky Skopelitis, Sheila Jordan,  Gunter Sommer, Μilcho Leviev, Rick Margitza, Ed Neumeister, Fritz Pauer, Trilok Gurtu,  Jeff Boudreaux,  John Parricelli, Kiko Ruiz, Furio Di Castri, Fabrizio Sferra, Michael Hornstein, Walter Lang, Mitz Jazz Quintet, Los Angeles Trio, Jon Falt, Alexi Tuomarila, Olivier Gatto, Rosario Giuliani,  Benjamin Henocq, Lydia Filipovic, Milo Kurtis, Eric Vloeimans, Marco Castelli Quartet, The Torbjoern Zetterberg Hot Five, Carte a 4 Unit, Daniel Κarlsson & Pan Pan, Szabolcs Olah Quartet, Javier Vercher Quartet, L’ Hijaz’ Car, Jean Louis Marchand, Manfred Leuchter, αλλά και Βασίλη Τσαμπρόπουλο, Γιώργο Τρανταλίδη, Σάκη Παπαδημητρίου, Γεωργία Συλλαίου, Γιώργο Κοντραφούρη, David Lynch,  Κώστα Θεοδώρου, Τάκη Φαραζή, Σαβίνα Γιαννάτου, Σοφία Νοητή,  Φλώρο  Φλωρίδη, Λάκη Τζήμκα, Ανδρέα Γεωργίου, Γιώργο Μεταξά, Μπάμπη Παπαδόπουλο, Παντελή  Στόικο, Σωτήρη Ντούβα και πολλούς άλλους.

«JAZZ+ΠΡΑΞΕΙΣ 2013»

Φέτος για τρεις μοναδικές βραδιές, την Πέμπτη 27 Ιουνίου στις 9μμ, την Παρασκευή 28  και το Σάββατο 29 Ιουνίου στις 9.30μμ  το φιλόδοξο πρόγραμμα φέρνει στον ατμοσφαιρικό χώρο του Αίθριου του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου τέσσερα  σχήματα-δεκαοχτώ μουσικούς,  που προσφέρουν μια ολοκληρωμένη άποψη από διαφορετική κάθε φορά εκκίνηση και οπτική.

Η αμεσότητα, ο αυθορμητισμός, η μαγεία της ζωντανής εμφάνισης και βέβαια το υψηλό δεξιοτεχνικό επίπεδο όλων των μουσικών που συγκεντρώνονται εδώ, αποτελούν αρετές που θα  αποζημιώσουν με το παραπάνω και τον πιο απαιτητικό ακροατή της τζαζ.

ΠΕΜΠΤΗ 27  ΙΟΥΝΙΟΥ, ΏΡΑ 21.00

-GROOVIN’  HIGH

Ένα συγκρότημα από την Πάτρα, που βασική επιρροή του  αποτέλεσε η gypsy jazz, μια μουσική επίκαιρη και ενδιαφέρουσα με φανατικό κοινό στην Ευρώπη και ανερχόμενο είδος τελευταία στη χώρα μας, που ξεκινά τη δεκαετία του ’30 και εξελίσσεται δυναμικά μέχρι σήμερα.

Το ρεπερτόριό τους  είναι ένα μουσικό ταξίδι που ξεκινά από τα jazz club του μεσοπολέμου και καταλήγει στο σήμερα. Περιλαμβάνει διασκευές κυρίως από jazz standards με αναφορές και σε άλλα σύγχρονα μουσικά ρεύματα σε ύφος πάντα gypsy jazz. Μια μουσική έκφραση που στηρίζεται σε ρυθμούς swing, bossa nova, waltz, bolero κ.α. και αναδείχθηκε από το μεγάλο κιθαρίστα Django Reinhardt. Οι Groovin’ Ηigh αποτελούνται από τους: Δήμητρα Θεοφανίδη (vocals), Διονύσιο Μουζάκη (σαξόφωνα), Γιώργο Παπαβασιλείου – Κωνσταντίνο Γκολφινόπουλο  (manouche guitars) και Γιώργο Κατσίκα (κοντραμπάσο).

-ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΝΑΔΟΛΗΣ ΤΡΙΟ

Η περίπτωση του 22χρονου πιανίστα και συνθέτη Νικόλα Αναδολή είναι πραγματικά μοναδική και μας κάνει περήφανους με τη θυελλώδη πορεία του στο εξωτερικό και ειδικότερα στην Αμερική, στην καρδιά της τζαζ. Το μοναδικό του ταλέντο επιβραβεύτηκε (απόφαση παμψηφεί)  με  την κατάκτηση του Grand Prix de la Ville de Paris στο μεγάλο Διεθνή Διαγωνισμό piano-jazz «Martial Solal» τον Οκτώβριο του 2010, τον σπουδαιότερο διαγωνισμό του είδους  στον κόσμο. Το 2008 κέρδισε την “προεδρική” υποτροφία για τζαζ πιάνο στο Βerklee University στη Βοστώνη. Έχει εμφανιστεί σόλο ή με γκρουπ σε σημαντικούς χώρους του εξωτερικού και είναι από τους ελάχιστους Έλληνες που έπαιξε στο μυθικό Blue Note στη Νέα Υόρκη. Με το αμερικάνικο τρίο του έχει ηχογραφήσει στην δισκογραφική εταιρεία Jazz Revelation Records .

Tο Φεβρουάριο 2013 εμφανίστηκε στο ευρωπαϊκό φεστιβάλ για νέους καλλιτέχνες της τζαζ “12 Points”, που πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, και ήταν το αστέρι του φεστιβάλ.  Ο διευθυντής του φεστιβάλ είπε ότι δεν χρησιμοποιεί ποτέ την λέξη “genius” (ιδιοφυΐα), αλλά σε αυτή την περίπτωση κάνει μία εξαίρεση. Η Irish Times έγραψε επίσης τα καλύτερα λόγια και τελειώνει με την φράση “το να βρίσκεται κανείς στο κοινό μιας συναυλίας του Νικόλα Αναδολή φαντάζει σαν ένα προνόμιο που πιθανόν δεν θα επαναληφθεί ποτέ”.

Έχει συνθέσει κομμάτια για σόλο πιάνο, ντουέτα για πιάνο και σαξόφωνο, για πιάνο τρίο και σύνολα πνευστών και εγχόρδων, ενώ πρόσφατα συνέθεσε για big band. Στη συναυλία θα ξεδιπλώσει το σπάνιο εκρηκτικό δεξιοτεχνικό του ταλέντο σε μια ευφυή συνάντηση ρυθμού, μελωδίας, συναισθήματος και δεξιοτεχνίας παρουσιάζοντας τις ευρηματικές πρωτότυπες συνθέσεις του και εκπληκτικές εκδοχές γνωστών κομματιών, δοσμένες με έναν ακαταμάχητα ιδιοσυγκρασιακό τρόπο.

Το «παιδί θαύμα» από τη Θεσσαλονίκη με τις διθυραμβικές κριτικές στο εξωτερικό, στο οποίο ο Martial Solar είπε: «δεν χρειάζεσαι μεταπτυχιακό στη μουσική» εντυπωσιασμένος από το επίπεδό του. Ένα αστέρι πρώτου μεγέθους που θα απασχολήσει με ένταση  το διεθνές μουσικό στερέωμα στο μέλλον.

Μαζί του δυο εξαιρετικοί μουσικοί: Ο Δημήτρης Γουμπερίτσης (κοντραμπάσο) και ο Σωτήρης Αναδολής (ντραμς), εμβληματικές μορφές και ιδρυτικά μέλη του θρυλικού συγκροτήματος των A Priori.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28  ΙΟΥΝΙΟΥ, ΩΡΑ: 21.30

ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΑΝΤΣΙΑΣ & ΚΡΟΤΑΛΑ «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ»

Ο διακεκριμένος συνθέτης και με σπάνια αρμονική και μελωδική αίσθηση  πολυοργανίστας (πιάνο-κρουστά) Σταύρος Λάντσιας (του οποίου το  τελευταίο του άλμπουμ  “Ημερολόγιο Ονείρων” ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή των Peter Erskine στα τύμπανα και Lars Danielsson στο κοντραμπάσο στο Λος Άντζελες) πλαισιωμένος από το συγκρότημά του (Δημήτρης Χουντής: σοπράνο σαξόφωνο, Alfredo Shtuni: βιολί , Αλέξανδρος Μποτίνης: τσέλο  και Μιχάλης Καλκάνης: κοντραμπάσο) θα συμπράξει με τα Κρόταλα (Πέτρο  Κούρτη, Ανδρέα Παπά και Γιάννη Παπαγιαννούλη), που επιλέχτηκαν να ηχογραφήσουν με την Loreena McKennitt, στο Ancient Muse, συνομιλώντας με την πληθωρική ρυθμική  έκφραση των κρουστών απογειώνοντας και τον πιο αδιάφορο ακροατή και συμπαρασύροντάς τον στο πιο σαγηνευτικό «Ποτάμι του Χρόνου».

Εξέχουσα μορφή της σύγχρονης τζαζ (ωε μέλος των Human Touch και με σπουδαία προσωπική συναυλιακή και δισκογραφική παραγωγή) αλλά και με ηχηρές συνεργασίες (Διονύσης Σαββόπουλος, Ελένη Καραϊνδρου, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Eλλη Πασπαλά, Ορφέας Περίδης, Κώστας Τουρνάς,  Nίκος Ξυδάκης, Xάρις Aλεξίου,  Γιώργος Nταλάρας, Αλέξανδρος Μυράτ κ.α.), ο Σταύρος Λάντσιας αποτελεί τεράστιο καλλιτεχνικό μέγεθος της ελληνικής μουσικής σκηνής. Στο “Ημερολόγιο Ονείρων”, που πρόσφατα κυκλοφόρησε και σε δίσκο βινυλίου, ο Λάντσιας παρουσίασε τις εκλεκτές προσωπικές συνθέσεις του σε μια σπάνια στιγμή λυρισμού, ευαισθησίας, διακριτικότητας  και  εσωτερικής δύναμης ενέργειας, που αφοπλίζει και μαγνητίζει με την ομορφιά, τη λεπτότητα και τον εκλεκτισμό της προκαλώντας δυνατά συναισθήματα.

Τα Κρόταλα, τρεις κρουστοί με  πάθος, ένταση και ιδιαίτερο χρώμα, επιρροές από την Ανατολή, τα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και τη Δύση και με ένα αστείρευτο  λεξιλόγιο  νέων εκφραστικών δυνατοτήτων πάνω στις παραδοσιακές φόρμες δημιουργούν ένα νέο μουσικό ιδίωμα μέσα από τις ιδιαιτερότητες του κάθε κρουστού και μετατρέπουν την ίδια στιγμή σε κρουστά τα πιο απίθανα αντικείμενα.

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ, ΩΡΑ: 21.30

 

MICHEL PORTAL-VINCENT PEIRANI

Ο ογκόλιθος και θεμελιωτής της σύγχρονης ευρωπαικής τζαζ, Γάλλος συνθέτης και βιρτουόζος μουσικός Michel Portal ( σαξόφωνα, μπάσο κλαρινέτο) και ταυτόχρονα κορυφαίος σολίστ της κλασικής μουσικής με μνημειώδεις συνεργασίες θα συναντήσει ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά της σύγχρονης σκηνής που βρίσκεται στην αιχμή της δημιουργικής του πορείας, τον ακορντεονίστα Vincent Peirani. 

Ό,τι και να πει κανείς για τον Michel Portal είναι λίγο και ο ασφαλής οδηγός στην τέχνη του είναι μια γενναία βουτιά στην απεριόριστη δισκογραφία του και στα αναρίθμητα πρότζεκτς και συνεργασίες του με κάθε υγιή και καλλιτεχνικά ανήσυχη συνιστώσα του τζαζ στερεώματος,  που άλλαξαν καθοριστικά και προωθητικά την εξέλιξη της σύγχρονης τζαζ. Ένας μουσικός διάλογος υψηλής ενέργειας που θα συναρπάσει φωτίζοντας μοναδικές πτυχές της τζαζ και της world music, εμπλουτισμένες με έντονη μεσογειακή διάσταση.

Η ευρύτητα της στυλιστικής πολυμορφίας του δεν περιχαρακώνεται αλλά  απλώνεται στην τζαζ, την κλασική, τη σύγχρονη αβανγκάρντ, το σάουντρακ, τη γαλλική ποπ. Από τη δεκαετία του ‘ 70 μεγαλούργησε και μεσουράνησε με τον σπάνιο εκλεκτισμό, την μοναδική δεξιοτεχνία του και τον εξαιρετικό συνδυασμό μελωδίας, λυρισμού και αυτοσχεδιαστικού οίστρου καταθέτοντας μια δημιουργική τζαζ με ξεχωριστό άρωμα.

Ο Vincent Peirani με την εκρηκτική ζωντανή παρουσία του στη σκηνή, με εξαιρετικούς δίσκους στο ενεργητικό του και πιο πρόσφατο το υπέροχο «Thrill Box» στην ACT με τους Michael Wollny (πιάνο), Michel Benita (κοντραμπάσο) και guests τον Michel Portal και τον σαξοφωνίστα Emile Parisien, που έγινε δεκτό με κολακευτικές κριτικές στους διεθνείς μουσικούς κύκλους,  και δισκογραφικές και συναυλιακές συνεργασίες με τους Youn Sun Nah, Ulf Wakenius, Francois Salque, Sylvain Luc, Daniel Humair, Richard Bona, Marc Ducret, Sanseverino, Roberto Alagna, Yves Simon, Vincent Le Quang, Michel Portal, Renaud Garcia Fons’ Quintet, François Jeanneau’s  “Pandemonium”,   Jean-Paul Céléa, Τhe Laurent Dehors Trio, Lars Danielsson, Henry Texier, Francois Merville, Daniel Zimmerman, Yaron Herman, Glenn Ferris,  Louis Sclavis, Vincent Courtois, Dominique Pifarély, θα είναι ο ιδανικός μουσικός συνοδοιπόρος στην πολλά υποσχόμενη συναυλία που θα κλείσει τη μεγάλη γιορτή της τζαζ στην Πάτρα.  

Τρεις εξαιρετικές μουσικές βραδιές που θα φωτίσουν πολλές και διαφορετικές συνιστώσες της τζαζ αναδεικνύοντας στο έπακρο το πνεύμα και την ψυχή της και προσδιορίζοντας την ανοιχτή θεματολογία του «Jazz+Πράξεις».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΕΜΠΤΗ 27  ΙΟΥΝΙΟΥ, ΏΡΑ 21.00

-GROOVIN’  HIGH

-ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΝΑΔΟΛΗΣ ΤΡΙΟ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28  ΙΟΥΝΙΟΥ, ΩΡΑ: 21.30

ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΑΝΤΣΙΑΣ & ΚΡΟΤΑΛΑ «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ»

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ, ΩΡΑ: 21.30

MICHEL PORTAL-VINCENT PEIRANI