Μετά την περσινή σύμπραξη του Costinho (Κωστή Ζουλιάτη) με τον αμερικάνο τραγουδοποιό Ramona Córdova στο πλαίσιο του διήμερου Temps Zero Athens, ο μουσικός και συνθέτης επιστρέφει στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων για έναν πρωτότυπο κύκλο καλλιτεχνικών συναντήσεων βασισμένο στον αυτοσχεδιασμό, με τίτλο «+1».

Μία Πέμπτη το μήνα, ο Costinho, που γνωρίσαμε μέσα από τις συνεργασίες του με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου και το μουσικό σχήμα Night On Earth, τη δουλειά του με νέες θεατρικές ομάδες και την πειραματική δισκογραφία, προσκαλεί έναν καλλιτέχνη από την ηλεκτρονική μέχρι την παραδοσιακή μουσική σκηνή, από τον κόσμο του video art μέχρι εκείνον του σύγχρονου χορού, για να αυτοσχεδιάσουν μαζί, παρουσία κοινού, και να δώσουν εκ νέου νόημα στη σύμπραξη, στην επικοινωνία, στο μοίρασμα, στη στιγμή. Ο κάθε προσκεκλημένος θα συναντιέται για πρώτη φορά καλλιτεχνικά με τον Costinho, σηματοδοτώντας έτσι μια καθ’ όλα νέα εμπειρία για τους καλλιτέχνες και το κοινό.

Την πρώτη βραδιά, Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, καλεσμένος θα είναι ο μουσικός Ilan Manouach, δεινός γητευτής των πνευστών, με άπειρες ώρες πτήσης στο χώρο του αυτοσχεδιασμού.

Σημείωμα του αυτοσχεδιαστή

Για τον αυτοσχεδιασμό ό,τι κι αν πεις είναι λίγο. Κυρίως γιατί ό,τι κι αν πεις, ο αυτοσχεδιασμός εκ των πραγμάτων το αναιρεί. Είναι αδύνατο να εννοήσεις ήχους, διαβάζοντας λέξεις. Παρ’ όλα αυτά, ο αυτοσχεδιασμός αναφέρεται στον πραγματικό χρόνο και αποτελεί την κατεξοχήν ζύμωση των δυνάμεων του πραγματικού χρόνου. Μεταξύ άλλων, αποτελεί μια ελάχιστη απόπειρα να δαμαστεί η ασυμβατότητα των διαφόρων τεχνολογίων και να συναντήσει η φόρμα το περιεχόμενο, μέσα σε μια συνθήκη δοκιμής, δοκιμασίας και πρότασης. Ο αυτοσχεδιασμός είναι σύνθεση σε πραγματικό χρόνο. Μια σύνθεση της οποίας η διαδρομή μοιράζεται με τον ακροατή από την πολύ αρχή της, από το απόλυτο μηδέν — με τέτοια εμπλοκή και συμμετοχή που δεν τον καθιστά απλά ακροατή.

Χωρίς τίποτα προαποφασισμένο, η δυσκολία παραμένει η ίδια όπως με την εκτέλεση της πιο απαιτητικής σύνθεσης: να φτιάξεις μια μουσική στιγμή. Στον αυτοσχεδιασμό όλα γίνονται πιο άμεσα κι αυτή η αμεσότητα απαντάται τόσο στο χώρο όσο και στο χρόνο. Καταργούνται οι αποστάσεις, όλα διακυβεύονται και λίγα κερδίζονται. Όμως η ανάληψη του ρίσκου είναι το μεγαλύτερο κέρδος για όλους όσους βρίσκονται μαζί στον πραγματικό χρόνο και χώρο.

Ο αυτοσχεδιασμός είναι μια γενναιόδωρη μουσική διαδικασία, αφού δημιουργεί τη συνθήκη για μια επικοινωνία μεταξύ όλων.

Λίγα λόγια για τον Costinho

Ο Costinho, κατά κόσμον Κωστής Ζουλιάτης, αυτοπροσδιορίζεται ως ένας εργάτης της μουσικής πράξης. Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στην Κέρκυρα, έπαιξε, έμαθε, παίζει, μαθαίνει. Έχει εμπλακεί στη δημιουργία διαφόρων μουσικών σχημάτων (Night On Earth, Paracroussis, Fidel Son, Jukejoint Alligators, Ρεμπετέητορς), τα οποία λειτουργούν σε ένα ευρύ φάσμα συνθηκών, από τη σύνθεση μέχρι τον επικίνδυνο αυτοσχεδιασμό και την ηχητική τρομοκρατία. Το ίδιο κάνει και κατά μόνας. Του αρέσει να βάζει ταμπέλες στη μουσική, κυρίως αυτές που δείχνουν αδιέξοδο. Πιστεύει στην αρμονία, αλλά όχι απαραίτητα αυτή του ωδείου. Διαχειρίζεται άσπρα και μαύρα πλήκτρα, κουμπιά, χορδές, ενώ με τα πόδια κάνει πετάλι. Το αποτέλεσμα είναι ήχοι και θόρυβοι, συνέχειες και ασυνέχειες, αφηγήσεις για την πόλη, για τους δρόμους και τους ανθρώπους που συναντά εκεί, με τρόπο που να προκύπτουν αλήθεια και αμυχές στα χέρια και στη σκέψη.

Στις συνεργασίες και στις συμπράξεις του επί σκηνής και στο στούντιο βρίσκει κανείς τους: Θανάση Παπακωνσταντίνου, Νίκο Τουλιάτο, Νίκο Βελιώτη, Θοδωρή Ζιούτο, Φώτη Σιώτα, Johniethin, Dayna Kurtz, Mathieu Jeannot, Ramona Córdova κ.α. Ως μέλος του Συνόλου Ελεύθερου Αυτοσχεδιασμού του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, έχει συνευρεθεί μεταξύ άλλων με τους: Σαβίνα Γιαννάτου, Joe Tornabene, Ανδρέα Μνιέστρη, Δήμο Δημητριάδη, Ζουμαδοστελή κ.α.

Κάνει μουσική για το θέατρο, συνθέτοντας ή αυτοσχεδιάζοντας (Αλεξάνδρεια, Περσινή Αρραβωνιαστικιά, Παρθενώνας, Από δω και πέρα μόνο χάπι εντ κ.α.), κάνει μουσική για εικόνες (Σωματείο Ρακοσυλλεκτών, Η φάκα, Sam Roma κ.α.), κάνει εικόνες για μουσικούς (Anaparastasis: Η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου 1926-1970, Πορτρέτο Δημήτρη Δραγατάκη) και λέξεις για μουσικούς (John Coltrane, Luigi Nono, Alban Berg, Γιάννης Χρήστου κ.α.),

Με τους Night On Earth βρίσκεται σε δισκογραφία (Night On Earth stage/radio, Second Hand) και στο πανί (Hoy no vengo a cenar, Κλέφτες, Ροζ). Εδώ και λίγους μήνες, καμαρώνει την πρώτη κυκλοφορία προσωπικών ήχων του, με τον εύγλωττο τίτλο «3», από το ευγενικό label Triple Bath — δουλειά που περιλαμβάνει από αυτοσχεδιασμό μέχρι προσπάθεια σύνθεσης musique concrète.

Λίγα λόγια για τον Ilan Manouach

Ο Ilan Manouach ασχολείται με τη μουσική και τα εικαστικά. Έχει σπουδάσει νέες μορφές αφήγησης στο Institut de St-Luc των Βρυξελλών. Ασχολείται με τον ανεξάρτητο εκδοτικό χώρο στις Βρυξέλλες και με τις πειραματικές μορφές αφήγησης και έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις σε διάφορες πόλεις στον κόσμο. Στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει μια εκδοτική απόπειρα, τις εκδόσεις Τοποβόρος, έναν εκλεκτικό κατάλογο με αυστηρά τοπική παραγωγή και διανομή. Είναι μέλος της ομάδας Errands, η οποία ασχολείται με ζητήματα χώρου και αυτοδιάθεσης στο αστικό τοπίο. Η ενασχόλησή του με τα μουσικά κυμαίνεται σε ένα ευρύ φάσμα: από την πειραματική cut-up αισθητική με τους Balinese Beast (9 κυκλοφορίες έως σήμερα) μέχρι την dark techno προσέγγιση των Glacial, οι οποίοι δισκογραφούνται στα Hotel Costes.

http://costinho.gr
http://nightonearth.gr
http://www.ilanmanouach.com