Σαββατιάτικα και Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Ιανουαρίου στον Ελληνικό Κόσμο

Κάθε μέρα νέοι διαγωνισμοί στο Culturenow.gr

Δες εδώ!

Ο «Ελληνικός Κόσμος» προσκαλεί παιδιά και γονείς στα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα Σαββατοκύριακα του Γενάρη 2016, με ευχές για μία ακόμα πιο δημιουργική χρονιά.

Ο «Ελληνικός Κόσμος» προσκαλεί παιδιά και γονείς στα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα Σαββατοκύριακα του Γενάρη 2016, με ευχές για μία ακόμα πιο δημιουργική χρονιά. Από τους Ινδιάνους της Αμερικής και τα περίεργα δημιουργήματα της Φύσης, μέχρι τους μακρινότερους γαλαξίες του διαστήματος και πάλι πίσω στη γη, τα ταξίδια δεν έχουν τελειωμό, εδώ στον «Ελληνικό Κόσμο»!

Σαββατιάτικα οικογενειακά εκπαιδευτικά προγράμματα

9/1/2016

«Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου»

Σε κοιτάζω, με κοιτάζεις… Άραγε με ποιον να μοιάζεις;

Μαγεμένος ή μη, πάντα κάτι έχει να μας πει!

Με καθρέφτες, αντικείμενα ιδιαίτερα και «μαγικά», τα παιδιά γνωρίζουν τον εαυτό τους αλλά και τους άλλους γύρω τους. Μεταμορφώνονται, πειραματίζονται και εκφράζονται μέσα από το παιχνίδι.

Με τη βοήθεια ενός καθρέφτη, παιδιά και γονείς μπαίνουν στη διαδικασία να παρατηρήσουν τους εαυτούς τους, να αντιληφθούν τα διαφορετικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά, αλλά και να συνεργαστούν και να παίξουν ομαδικά. Ο καθρέφτης αυτή τη φορά αποτελεί έμπνευση για παιχνίδι και δημιουργία!

16/1/2016

«Μια σταγόνα ταξιδεύει»

«Γεια σας! Είμαι μια σταγόνα που διαρκώς ταξιδεύει!»

Νερό… σύννεφο… πάγος… βροχή… Ακολουθούμε το ταξίδι του νερού μέσα από νεροϊστορίες, παίζουμε και πειραματιζόμαστε με πρωταγωνιστή το υγρό στοιχείο!

Πειράματα, θεατρικό παιχνίδι και νεροιστορίες ταξιδεύουν ενήλικες και παιδιά σε μια σειρά από δραστηριότητες που θα εισάγουν τους μικρότερους σε ένα από τα πιο μαγευτικά φυσικά φαινόμενα, τον κύκλο του νερού!

23/1/2016

«Ο Αέρας …ο παιχνιδιάρης»

Είναι το στοιχείο της φύσης που μας ακολουθεί παντού! Τον αισθανόμαστε, αλλά δεν μπορούμε να τον δούμε. Θέλετε να ανακαλύψουμε πού κρύβεται; Παιχνίδια, πειράματα και απλές κατασκευές θα μας οδηγήσουν σε μερικές από τις πιο απίθανες κρυψώνες του!

Ένα ταξιδιάρικο πούπουλο υποδέχεται γονείς και παιδιά για να τους γνωρίσει με έναν καινούριο αόρατο φίλο: τον Αέρα. Τα παιδιά ανακαλύπτουν από πού ξεκινά τα ταξίδια του, τρέχουν, παίζουν και χορεύουν μαζί του.

30/1/2016

«Ξεφόρτωσε την ελιά, να σε φορτώσει λάδι»

«Απ’ το κλαδάκι κρέμεται, στην αγορά πουλιέται, το εξωτερικό της τρώγεται, το κόκαλο πετιέται».

Ο καρπός και ο χυμός της ελιάς, ο κύκλος εργασιών παραγωγής του ελαιολάδου, οι ευεργετικές ιδιότητες του στον οργανισμό ανοίγουν κύκλο δραστηριοτήτων ιδιαίτερα δημιουργικών, ώστε να ανακαλύψουμε το πολύτιμο δέντρο της ελληνικής γης.

Για παιδιά 3-5 ετών

Διάρκεια προγραμμάτων: 70 λεπτά

Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα

3/1/2016

«Αναζητώντας τον Μέγα Αλέξανδρο»

Γενναίος, τολμηρός, στον κόσμο ξακουστός… Αλέξανδρος, ο Μέγας. Από τη Μακεδονία, στις Ινδίες και από την ιστορία, στην αιωνιότητα. Ταξιδεύουμε μαζί του…

Μέσα από το παιχνίδι ανακαλύπτουμε τη μυθική, πια, προσωπικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Πού έζησε τα παιδικά του χρόνια και ποια πρόσωπα στάθηκαν στο πλάι του μεγαλώνοντας; Ποιον δρόμο ακολούθησε στην εκστρατεία του; Πώς συνδέθηκε με λαϊκούς μύθους και πώς αποτυπώθηκε σε εικαστικές απεικονίσεις;

10/1/2016

«Ένας Ινδιάνος στο Μουσείο…»

….μας αποκαλύπτει μυστικά του δικού του πολιτισμού. Γιατί οι Ινδιάνοι είχαν περίεργα ονόματα όπως… Μεγάλη αρκούδα, Τρελό άλογο ή Κόκκινο σύννεφο; Ποιοι ήταν οι Τσερόκι, οι Απάτσι και οι Σιού; Πώς ήταν τα σπίτια τους και τι συμβόλιζαν τα Τοτέμ της φυλής τους;

Ανακαλύπτουμε πώς ζούσαν οι Ινδιάνοι της Βόρειας Αμερικής, από τότε που ο παραδοσιακός τρόπος ζωής τους άρχισε να αλλάζει, εξαιτίας της άφιξης των ευρωπαίων αποίκων, ως τη σημερινή εποχή. Οι παραδόσεις, ο τρόπος ζωής, οι συνήθειες, οι μύθοι, η νοηματική γλώσσα, με την οποία επικοινωνούν.

17/1/2016

«3…2…1…Εκτόξευση!»

Τι θα έλεγες για ένα ταξίδι στο διάστημα; Δεν είναι εύκολη υπόθεση! Αν θέλεις κι εσύ να γίνεις μέλος του πληρώματος, δεν έχεις παρά να έρθεις στην παρέα μας.

Μέσα από τις δραστηριότητες του εκπαιδευτικού προγράμματος ταξιδεύουμε στη Σελήνη, στον Άρη, στους Αστεροειδείς και πέρα από αυτούς! Ανακαλύπτουμε το ηλιακό μας σύστημα, σημαντικές αποστολές στο διάστημα, επανδρωμένες ή μη, αλλά και την καθημερινότητα σε ένα διαστημικό σταθμό! Πώς είναι άραγε να ζεις με έλλειψη βαρύτητας;

24/1/2016

«Αισθήσεις … 5 και μοναδικές»

Πώς θα ήταν, άραγε, αν έλειπε μία απ’ αυτές; Μπορείς να «δεις» με κλειστά τα μάτια; Να «ακούσεις» με κλειστά αυτιά; Αξίζει να το δοκιμάσεις…

Με βιωματικές δραστηριότητες και παιχνίδια ανακαλύπτουμε τις πέντε αισθήσεις, τη σημαντικότητα της κάθε μιας ξεχωριστά, αλλά και τη μαγεία του να απολαμβάνουμε την καθημερινότητά μας μέσα από αυτές!

31/1/2016

«Όταν η Φύση δημιουργεί…»

Έχεις επισκεφθεί ένα απολιθωμένο δάσος; Έχεις κολυμπήσει σε μια ροζ λίμνη; Έχεις βρεθεί πάνω σε βράχια που μοιάζουν να αιωρούνται; Δεν είναι τόποι φανταστικοί, υπάρχουν κάπου πάνω στη γη και τα έχει δημιουργήσει η ίδια η φύση!

Ανακαλύπτουμε κρυμμένες πανέμορφες γωνιές του πλανήτη μας, που μοιάζουν φανταστικές, αλλά δεν είναι. Πού οφείλεται η παράξενη αυτή ομορφιά τους; Πώς διαμορφώνονται τα τοπία; Πώς ο άνθρωπος, μέσω των δημιουργημάτων της ίδιας της φύσης, δημιουργεί μύθους; Η φύση με την ποικιλομορφία της προκαλεί τον θαυμασμό μας και η επαφή με αυτή μας ευαισθητοποιεί ως προς την προστασία της!

Για παιδιά 5-12 ετών

Διάρκεια προγραμμάτων: 90 λεπτά

Ο χιονάνθρωπος και το κορίτσι - Ευγένιος Τριβιζάς

Σαββατιάτικα και Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Ιανουαρίου στον Ελληνικό Κόσμο

Κάθε μέρα νέοι διαγωνισμοί στο Culturenow.gr

Δες εδώ!

Και τα Σαββατοκύριακα του Ιανουαρίου 2015 ο «Ελληνικός Κόσμος» γίνεται ο απόλυτος προορισμός για παιδιά κάθε ηλικίας. Tα Σαββατιάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας (από 3 ετών και άνω), τα οποία συνοδεύονται από τους γονείς τους. Tα Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα απευθύνονται σε νήπια και παιδιά του Δημοτικού.

Και τα Σαββατοκύριακα του Ιανουαρίου 2015  ο «Ελληνικός Κόσμος» γίνεται ο απόλυτος προορισμός για παιδιά κάθε ηλικίας. Tα Σαββατιάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας (από 3 ετών και άνω), τα οποία συνοδεύονται από τους γονείς τους. Tα Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα απευθύνονται σε νήπια και παιδιά του Δημοτικού.

Σαββατιάτικα Οικογενειακά Εκπαιδευτικά Προγράμματα

(Για παιδιά προσχολικής ηλικίας με τους γονείς τους)

Σάββατο 3 Ιανουαρίου

Το λιοντάρι και ο ποντικός

Ο δυνατός και ο αδύναμος, ο μεγάλος και ο μικρός. Δύο ήρωες τόσο διαφορετικοί συναντιούνται σε ένα μύθο του Αισώπου και δείχνουν πόσο χρειάζεται ο ένας τον άλλο. Πώς κατάφερε ένας μικρούλης ποντικός να σώσει το δυνατό λιοντάρι; Πώς ένιωθαν το λιοντάρι και το ποντίκι στη σπηλιά; Πώς είναι το θυμωμένο λιοντάρι, και τι συμβαίνει όταν αυτό παγιδευτεί; Με αφορμή την αφήγηση του μύθου, παιδιά και γονείς αναζητούν τη διαφορετικότητα και ανακαλύπτουν τη «δύναμή» τους μέσα από παιχνίδια έκφρασης και ρόλων.

Σάββατο 10 Ιανουαρίου

Μια μέρα με το Χουμ και την Νταν

Δύο άνθρωποι από κάποια μακρινή εποχή, ο Χουμ και η Νταν, ανοίγουν τη σπηλιά τους και υποδέχονται τους μικρούς μας φίλους γύρω από τη φωτιά τους. Ακολουθώντας ίχνη, τα παιδιά θα ανακαλύψουν μερικά από τα μυστικά τους. Πώς ζούσαν; Τι έτρωγαν; Υλικά όπως η πέτρα και ο πηλός θα βοηθήσουν στην εξερεύνηση της καθημερινότητάς τους.

Ίχνη ζώων οδηγούν  τα παιδιά στην σπηλιά των δύο ηρώων όπου ανακαλύπτουν πέτρες, βραχογραφίες, κοχύλια, εργαλεία, καρπούς ή αλλιώς τον τρόπο με τον οποίο ζούσαν οι άνθρωποι στα προϊστορικά χρόνια!

Σάββατο 17 Ιανουαρίου

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου, πες μου τα μυστικά σου…

Μαγεμένος ή μη, πάντα κάτι έχει να μας πει! Μέσα από καθρέφτες, αντικείμενα ιδιαίτερα και «μαγικά», τα παιδιά γνωρίζουν τον εαυτό τους αλλά και τους άλλους γύρω τους. Μεταμορφώνονται, πειραματίζονται και  εκφράζονται μέσα από το παιχνίδι!

Ο καθρέφτης αυτή τη φορά  γίνεται έμπνευση για παιχνίδι και δημιουργία! Μέσα από αυτόν, παιδιά και γονείς μπαίνουν στη διαδικασία να παρατηρήσουν τους εαυτούς τους, να αντιληφθούν τα διαφορετικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά αλλά και να συνεργαστούν και να παίξουν ομαδικά.

Σάββατο 24 Ιανουαρίου

Μία σταγόνα ταξιδεύει…

«Γεια σας! Είμαι μία σταγόνα που διαρκώς ταξιδεύει!»

Νερό… σύννεφο… πάγος… βροχή…

Τα παιδιά ακολουθούν το ταξίδι του νερού μέσα από νεροϊστορίες, παίζουν και πειραματιζόνται με πρωταγωνιστή το υγρό στοιχείο!

Πειράματα, θεατρικό παιχνίδι και νεροιστορίες ταξιδεύουν ενήλικες και παιδιά σε μια σειρά από δραστηριότητες που θα εισάγουν τους μικρότερους σε ένα από τα πιο μαγευτικά φυσικά φαινόμενα, τον κύκλο του νερού!

Σάββατο 31 Ιανουαρίου

Ξεφόρτωσε την ελιά, να σε φορτώσει λάδι

«Από το κλαδάκι κρέμεται, στην αγορά πουλιέται, το εξωτερικό της τρώγεται, το κόκκαλο πετιέται».

Μέσα από παιχνίδια και κατασκευές δίνεται στα παιδιά η ευκαιρία να γνωρίσουν το δέντρο, τον καρπό και το χυμό της ελιάς. Ο καρπός και ο χυμός της ελιάς, ο κύκλος εργασιών παραγωγής του ελαιόλαδου και οι ευεργετικές ιδιότητές του στον οργανισμό αποκαλύπτονται μέσα από ένα κύκλο δημιουργικών δραστηριοτήτων ώστε τα παιδιά να ανακαλύψουν το πολύτιμο δέντρο της ελληνικής γης.

Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα

(Για παιδιά από 5 έως 12 ετών)

Κυριακή 04 Ιανουαρίου

Μικρές ιστορίες για άγνωστους θεούς

Ποια θεά προμήθευε τους θεούς με νέκταρ και αμβροσία; Ποιος θεός ήταν «τραγοπόδαρος»; Εισβάλλοντας στον κόσμο των θεών, άγνωστοι θεοί αποκαλύπτονται… Πέρα από τους πασίγνωστους δώδεκα θεούς της ελληνικής μυθολογίας, τα παιδιά ανακαλύπτουν θεούς και θεότητες όχι τόσο γνωστούς, αλλά σίγουρα σημαντικούς για την πλοκή των μύθων, οι οποίοι συντέλεσαν ώστε η μυθοπλασία των αρχαίων χρόνων να θεωρείται σήμερα από τις πιο πλούσιες. Οι μικροί μας φίλοι παίζουν, δημιουργούν και εξερευνούν την ελληνική μυθολογία. Μεταξύ άλλων ανακαλύπτουν το θεό Πάνα, που σύμφωνα με το μύθο γέλαγε πολύ, τον Αίολο και τον ασκό του και πολλούς άλλους.

Κυριακή 11 Ιανουαρίου

Είναι εννιά, μία τέχνη η καθεμιά!

Και οι εννιά είναι υπέροχες αλλά η κάθε μια ξεχωριστά εμπνέει τους ανθρώπους με το δικό της, μοναδικό χάρισμα. Οι εννέα μούσες ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα γεμάτο τέχνες! Τραγωδία, κωμωδία, ποίηση, χορός, μουσική αλλά και αστρονομία! Οι εννέα μούσες δίνουν στους μικρούς μας φίλους έμπνευση για δημιουργία και παιχνίδι. Τα παιδιά γνωρίζουν την κάθε μούσα χωριστά και το σύμβολό της. Ποιος μύθος της ελληνικής μυθολογίας πλέκεται με την κάθε μια; Ποια τέχνη εκπροσωπεί ή  ποια επιστήμη;

Κυριακή 18 Ιανουαρίου

Μικρό καλοκαίρι μέσα στο χειμώνα

Στην καρδιά του χειμώνα, το Γενάρη, ο ήλιος ξεπροβάλλει προσφέροντας ένα ηλιόλουστο διάλειμμα, τις Αλκυονίδες μέρες. Τι λέει όμως γι’ αυτές ένας αρχαίος ελληνικός μύθος; Μέσα από την ελληνική μυθολογία τα παιδιά ανιχνεύουν το μετεωρολογικό φαινόμενο της καλοκαιρίας μέσα στην καρδιά του χειμώνα. Οι μικροί μας φίλοι ανακαλύπτουν το μύθο και τα χαρακτηριστικά της αλκυόνας. Γιατί οι αρχαίοι έλληνες συνέδεσαν το μύθο με στοιχεία της φύσης; Τι προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν;

Κυριακή 25 Ιανουαρίου

Πυραμίδες… μούμιες… Φαραώ

Τα παιδιά μεταφέρονται στην Αίγυπτο, σ’ αυτή τη γοητευτική και μυστηριώδη χώρα  και γνωρίζουν από κοντά τα μυστικά του αρχαίου της πολιτισμού. Μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες, οι μικροί μας φίλοι ανακαλύπτουν τις κυριότερες πτυχές ενός από τους σημαντικότερους πολιτισμούς παγκοσμίως, του αιγυπτιακού. Οι θεοί Ίσιδα και Όσιρις, ο σκαραβαίος και οι πυραμίδες της Αιγύπτου γίνονται άξονες για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που μέσα από το παιχνίδι μας φέρνει σε επαφή με τα μνημεία, τα σύμβολα, τη θρησκεία και την κοινωνική διάρθρωση στην αρχαία Αίγυπτο.

Δύο Συναχωμένοι Πιγκουίνοι στο θέατρο Τόπος Αλλού