Το About παρουσιάζει το βιβλίο του Μάρκου Τσέτσου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Fagottobooks. Η παρουσίαση θα γίνει την Παρασκευή …

21 Δεκεμβρίου στις 19.00.

Θα μιλήσουν οι Kαθηγητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.κ. Γιώργος Ζερβός και Νίκος Μαλιάρας καθώς και ο μουσικοκριτικός κ. Νίκος Δοντάς.

H βραδιά θα ολοκληρωθεί με την εκτέλεση δυο έργων για πιάνο των Liszt και Σκαλκώτα από τον φοιτητή του τμήματος μουσικών σπουδών Σόλωνα Ραπτάκη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

– Ποια είναι η σχέση της μουσικής με το χρόνο;
– Πως μπορούμε να κατανοήσουμε την έννοια της μορφής σε αυτήν;
– Γιατί η μουσική ασκεί τέτοια επίδραση στο συναίσθημα;
– Ποιο το νόημα της μουσικής και ποια η φύση της μουσικής ερμηνείας;
– Πως πρέπει να αξιολογούμε τη μουσική;
– Ποιες είναι οι σχέσεις της μουσικής με την κοινωνία, τον πολιτισμό και την ανθρώπινη φύση;

Στα κεντρικά αυτά ερωτήματα, που απασχολούν διαχρονικά τη μουσικολογική σκέψη, προσπαθεί να δώσει κάποιες πρώτες απαντήσεις το μικρό αυτό βιβλίο, προσφέροντας συνάμα εναύσματα για περαιτέρω μελέτη και προβληματισμό. Γραμμένο σε γλώσσα όσο γίνεται πιο απλή και προσιτή, το βιβλίο απευθύνεται όχι μόνο και αυτονόητα, στους σπουδαστές της μουσικής και τους φοιτητές των πανεπιστημιακών τμημάτων μουσικών σπουδών, αλλά και σε όσους ενημερωμένους ακροατές ενδιαφέρονται για τη φύση και την κοινωνική λειτουργία της αγαπημένης τους τέχνης.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Μάρκος Τσέτσος (γεν. 1968) είναι διδάκτορας μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Αναπληρωτής Καθηγητής στο εκεί Τμήμα Μουσικών Σπουδών όπου υπηρετεί από το 1995. Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία: Η μουσική στη νεότερη φιλοσοφία. Από τον Καντ στον Αντόρνο (εκδ. Αλεξάνδρεια, 2012), Εθνικισμός και λαϊκισμός στη νεοελληνική μουσική. Πολιτικές όψεις μιας πολιτισμικής απόκλισης (Ίδρυμα Σάκη Καράγιωργα, 2011), Βασικές μέθοδοι ενορχήστρωσης (Νικολαΐδης, 2006), Βούληση και ήχος. Η μεταφυσική της μουσικής στη φιλοσοφία του Σοπενχάουερ (Εστία, 2004). Έχει πραγματοποιήσει τις πρώτες σχολιασμένες ελληνικές μεταφράσεις των κλασικών κειμένων Η αισθητική της μουσικής του Χέγκελ (Εστία, 2002) και Για το ωραίο στη μουσική του Ε. Hanslick (Εξάντας, 2003). Από το 1981 δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά ως κιθαριστής και αρχιμουσικός, αριστούχος απόφοιτος του Κρατικού Ωδείου «Ρίμσκι-Κόρσακωφ» της Αγίας Πετρούπολης (Λένινγκραντ).