Η Όπερα της Πεντάρας

Κάθε μέρα νέοι διαγωνισμοί στο Culturenow.gr

Δες εδώ!

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ο Στέλιος Μάινας, η Ρένια Λουιζίδου και πολλοί ακόμα αξιόλογοι ηθοποιοί συμπράττουν στην διασημότερη μουσική κωμωδία του 20ου αιώνα, των Μπ…

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ο Στέλιος Μάινας, η Ρένια Λουιζίδου και πολλοί ακόμα αξιόλογοι ηθοποιοί συμπράττουν στην διασημότερη μουσική κωμωδία του 20ου αιώνα, των Μπέρτολντ Μπρεχτ – Κουρτ Βάιλ και σαρκάζουν όσα σήμερα απλώς επαναλαμβάνονται στο γύρισμα του χρόνου, περιοδεύοντας σε όλη την Ελλάδα!

Η Όπερα της πεντάρας, είναι έργο γραμμένο το 1928, στην εποχή δηλαδή όπου το επερχόμενο παγκόσμιο οικονομικό κραχ, απειλεί πλέον και την Ευρώπη. Έκτοτε παραμένει ένα έργο επίκαιρο, βαθύτατα σαρκαστικό και ίσως, το διασημότερο σχόλιο στην κατασκευή του σύγχρονου οικονομικοκοινωνικού συστήματος…

Η υπόθεση του έργου… Ο κύριος Ιερεμίας Πήτσαμ [που δηλώνει ο φτωχότερος άνθρωπος του Λονδίνου] έχει στήσει τη μεγαλύτερη εταιρεία ζητιάνων στο Λονδίνο. Έτσι λοιπόν προσλαμβάνει καθημερινά ανέργους και τους εκπαιδεύει σε εξειδικευμένους ζητιάνους οι οποίοι εργάζονται πλέον για λογαριασμό της Τζόναθαν Τζερεμάια Πήτσαμ Α.Ε.. Ο Μακήθ ο φονιάς – το γρήγορο μαχαίρι και διασημότερος ληστής του Λονδίνου αποφασίζει να βάλει χέρι στην επιχείρηση του Πήτσαμ.΄Ετσι παντρεύεται κρυφά την Πόλυ, κόρη του Πήτσαμ. Όταν ο Πήτσαμ μαθαίνει το γεγονός, διαισθανόμενος τον επερχόμενο κίνδυνο της εταιρείας του, αποφασίζει να εκδικηθεί τον Μακήθ. Προσπαθεί να τον καταδώσει στην αστυνομία, πράγμα όμως δύσκολο,  αφού ο αρχηγός της αστυνομίας Μπράουν ο Τίγρης, είναι στην πραγματικότητα συνεταίρος του ληστή Μακήθ που εν αγνοία του Μπράουν  έχει ήδη παντρευτεί και την κόρη του  Λούσυ… ώσπου η Τζένη, μια διάσημη πόρνη και μεγάλος έρωτας του Μακήθ αποφασίζει να τον εκδικηθεί…

Το έργο παρουσιάζεται στην αυθεντική του εκδοχή, με όλες τις μουσικές και τα τραγούδια του Κουρτ Βάιλ, σε απόδοση-σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, σκηνικό-κοστούμια Γιώργου Πάτσα, χορογραφίες Δημήτρη Παπάζογλου και μουσική διδασκαλία του Θοδωρή Οικονόμου.

Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Στέλιος Μάινας, Ρένια Λουιζίδου, Αλέξανδρος Μπουρδουμήςς, Μάνος Βακούσης, Νάντια Κοντογεωργή, Δημήτρης Βογιατζής, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Δέσποινα Πολυκανδρίτου, Έλενα Γεροδήμου, Θοδωρής Ευστρατιάδης, Ηλίας Κούνελας, Άντεια Ολυμπίου, Αντώνης Δημητροκάλης, Μάρα Βλαχάκη, Χάρης Παντελιδάκης, Άννα Αθανασιάδη.

Η Φιλοσοφία στη Σκηνή πάει Θεσσαλονίκη!

Η Οπερα της Πεντάρας

Κάθε μέρα νέοι διαγωνισμοί στο Culturenow.gr

Δες εδώ!

Το αριστούργημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ σε μουσική Κουρτ Βάιλ, παρουσιάζεται σε συναυλιακή μορφή, την Τρίτη 22 Ιανουαρίου, στις 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα Φίλων της Μουσι

Το αριστούργημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ σε μουσική Κουρτ Βάιλ, παρουσιάζεται σε συναυλιακή μορφή, την Τρίτη 22 Ιανουαρίου, στις 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής.

Tο αριστούργημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ σε μουσική Κουρτ Βάιλ, ένα από τα ωραιότερα έργα του μουσικού θεάτρου που γράφτηκαν ποτέ, πλούσιο σε στοιχεία όπερας αλλά και δράματος, παρουσιάζεται σε συναυλιακή μορφή, την Τρίτη 22 Ιανουαρίου, στις 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής.


Η παράσταση που εντάσσεται στο πλαίσιο της Σειράς Γέφυρες, \”Αθήνα-Βερολίνο, Διαδρομές ήχου και κίνησης» του Μεγάρου Μουσικής, συγκεντρώνει πλήθος καταξιωμένων Γερμανών και Ελλήνων καλλιτεχνών.


Ανάμεσά τους: τον συνθέτη και μαέστρο ΗΚ Γκρούμπερ, έναν από τους πιο ένθερμους ερμηνευτές της μουσικής του Κουρτ Βάιλ, τους ερμηνευτές Φλόριαν Μπόες, Σουζάν Κέλλινγκ, Ούτε Γκφρέρερ, Βίννι Μπόουϊ, Τόρα Αουγκσταντ, Μάικλ Λιούκ.


Το ρόλο του αφηγητή έχει ο ηθοποιός Ακύλλας Καραζήσης. Συμμετέχει η Χορωδία της ΕΡΤ με προετοιμασία από τον Αντώνη Κοντογεωργίου και το Εnsemble Modern. Διευθύνει ο ΗΚ Γκρούμπερ. Το σχεδιασμό του ήχου υπογράφει ο Νόρμπερτ Ομμερ. Η παράσταση παρουσιάζεται με ελληνικούς υπέρτιτλους.


\”Η Οπερα της Πεντάρας\” πρωτοπαρουσιάστηκε στις 31 Αυγούστου 1928 στο Berlin Schiffbanerdamm Theatre και είναι η πρώτη αντιπροσωπευτική απόδειξη της συνεργασίας του Μπέρτολτ Μπρεχτ και του Kουρτ Βάιλ.


Το έργο σημείωσε επιτυχία και σύντομα παρουσιάστηκε σε όλες τις λυρικές σκηνές της Γερμανίας. Στα πέντε πρώτα χρόνια από την πρεμιέρα της παίχτηκε γύρω στις 5.000 φορές, ενώ γρήγορα ανέβηκε και στις σκηνές της Γαλλίας, της Αγγλίας και της Αμερικής.


Info


Η Οπερα της Πεντάρας
Σειράς Γέφυρες, \”Αθήνα-Βερολίνο, Διαδρομές ήχου και κίνησης\”
Αίθουσα Φίλων της Μουσικής, Τρίτη 22 Ιανουαρίου, 8.30 το βράδυ


Λεωφορείο ο Πόθος