Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανίδα το βιβλίο της Ζακλίν ντε Ρομιγύ, με τίτλο Το ανθρώπινο μεγαλείο στον αιώνα του Περικλή, σε μετάφραση Ανθής Ξενάκη …

Λίγα λόγια για το βιβλίο από την Zακλίν ντε Pομιγύ

Πραγματικά είναι καιρός να το παραδεχθώ, έχω γεράσει πολύ, είμαι πάνω από ενενήντα πέντε ετών και έζησα κάτω από την επιρροή αυτών των Ελλήνων συγγραφέων για τουλάχιστον ογδόντα χρόνια, οπότε πρέπει να μιλήσω κι εγώ, με τη σειρά μου, για εκείνη τη δύναμη και το φως, για εκείνη την πίστη και την ελπίδα που πάντοτε αντλούσα απ’ αυτούς. Κατάφερα να μεταδώσω την ομορφιά αυτών των κειμένων και, στο τέλος της ζωής μου, με συγκινεί το γεγονός ότι πολλοί από τους αλλοτινούς μαθητές μου, τόσα χρόνια μετά, τα θυμούνται και άντλησαν απ’ αυτά κάποιον ενθουσιασμό. Όμως πρέπει να πω επίσης ότι για εμένα είναι, φυσικά, οδυνηρό να βλέπω σήμερα ότι επικρατεί μια τάση να τα παραμελούν: κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα σοβαρό επειδή ζούμε σε μια ταραγμένη εποχή, μαρτυρική, οικονομικής κρίσης και –κατά συνέπεια– ηθικής κρίσης.

Μου φαίνεται ότι καμία εποχή δεν είχε περισσότερη ανάγκη από την αρχαία ελληνική γραμματεία, από το ταλέντο που είχαν οι συγγραφείς να εκφράζουν εκείνες τις ιδέες, ώστε να μας προσφέρουν αυτό το παράδειγμα επιτυχίας και να μας συγκινούν με ποικίλους τρόπους με όλα τα θαυμαστά που αντιπροσωπεύει η ανθρώπινη ύπαρξη, σε πείσμα των δυσχερειών και των συμφορών».

H Ζακλίν ντε Ρομιγύ (Jacqueline de Romilly), μέλος τής Γαλλικής Ακαδημίας, έχει αφιερώσει τη ζωή της στη μελέτη της κλασικής Ελλάδας, κυρίως δε του αμύθητου πνευματικού πλούτου του 5ου αιώνα π.Χ. Με διεθνή αναγνώριση στο χώρο των ελληνικών σπουδών, συμμετέχει δυναμικά, τα τελευταία χρόνια, στον αγώνα για τη σωτηρία των κλασικών σπουδών στην εκπαίδευση. Από τις Εκδόσεις «Ωκεανίδα» κυκλοφορούν και τα βιβλία της Η αφήγηση της Ορέστειας (2008) και Μαθήματα Ελληνικών (2009).