Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Κάρμεν: Η πασίγνωστη όπερα του Μπιζέ σε μια αναπάντεχη και άκρως ενδιαφέρουσα εκδοχή

Κάρμεν: Η πασίγνωστη όπερα του Μπιζέ σε μια αναπάντεχη και άκρως ενδιαφέρουσα εκδοχή
Σε μία αυλή ενός παλιού νεοκλασικού κτιρίου, με την συνοδεία ζωντανής τζαζ μουσικής,

θα παρουσιαστεί η ‘Κάρμεν,’ για λίγες μόνο παραστάσεις από την 1η  έως την 11η Ιουλίου σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού και τη Μαρία Ναυπλιώτου στο ρόλο της Κάρμεν.

Η όπερα σαν μια ιδιαίτερα απαιτητική μορφή τέχνης έχει πάψει πια να απασχολεί αποκλειστικά και μόνο καλλιτέχνες του είδους και να απευθύνεται σε ένα ιδιαίτερο κοινό.

Στην πρόκληση της όπερας και στις υψηλές καλλιτεχνικές της απαιτήσεις, τα τελευταία  χρόνια  και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, έχουν αρχίσει να ενδίδουν και σκηνοθέτες του θεάτρου που θέλουν να ανανεώσουν τα εκφραστικά τους μέσα και να εμπλουτίσουν το καλλιτεχνικό τους λεξιλόγιο.

Έτσι, η όπερα γίνεται πλέον ένα πεδίο έρευνας και πειραματισμού για σκηνοθέτες, τραγουδιστές, ηθοποιούς και σκηνογράφους σε μια προσπάθεια να βγει σαν καλλιτεχνικό είδος από τα καθιερωμένα, να πλησιάσει την σύγχρονη πραγματικότητα και να απευθυνθεί σε ένα ευρύτερο -και γιατί όχι- πιο νεανικό κοινό.

Ο Στάθης Λιβαθινός στην πρώτη του επαφή με την όπερα αποπειράται να προσεγγίσει την τραγική ιστορία της Κάρμεν.

Μαζί του σε αυτό το εγχείρημα, είναι η Ελένη Μανωλοπούλου στα σκηνικά /κοστούμια, ο Αλέκος Αναστασίου στους φωτισμούς, ο μουσικός Κώστας Μαγγίνας , στη τζαζ μουσική διασκευή και ενορχήστρωση της μουσικής του Μπιζέ, ο ποιητής και μεταφραστής Στρατής Πασχάλης στην προσαρμογή των στίχων των τραγουδιών και την δραματολογική επεξεργασία και έξι ταλαντούχοι ηθοποιοί που διακρίθηκαν στις πρόσφατες επιτυχημένες του παραστάσεις, της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού αλλά και από το Βασιλιά Λήρ που ανέβηκε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (1ο Βραβείο Σκηνοθεσίας Κριτικών Θεάτρου).

Πρόκειται για τους Μελέτη Ηλία, Χρήστο Σουγάρη, Ευθύμη Παπά, Πηνελόπη Μαρκοπούλου και Μαρία Σαββίδου. Το ρόλο της Κάρμεν υποδύεται η Μαρία Ναυπλιώτου.


Ο Στάθης Λιβαθινός  και η ομάδα του τολμούν για πρώτη φορά να προσεγγίσουν το θέμα Κάρμεν όχι μόνο από την πλευρά του λιμπρέτου της πασίγνωστης όπερας του Μπιζέ αλλά και από την λιγότερο γνωστή εκδοχή της νουβέλας του Μεριμέ, που αποτέλεσε και την πηγή έμπνευσης για τους συγγραφείς του λιμπρέτου . 

Η παράσταση που έχει πειραματικό χαρακτήρα και η δραματουργική της επεξεργασία είναι προϊόν συνεργασίας του σκηνοθέτη και των έξι ηθοποιών και θα παρουσιαστεί σε έναν εναλλακτικό υπαίθριο χώρο στην οδό Κεραμεικού, αριθ. 28, στο Μεταξουργείο, σε μία γειτονιά με πολιτισμικές ιδιαιτερότητες, μία περιοχή καλλιτεχνικά ζωντανή σε πλήρη ανάπτυξη που αναζητά  προτάσεις που αντλούν έμπνευση από την ίδια και τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα της.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός (με τη συνεργασία της Μαρίας Σαββίδου)
Δραματουργική επεξεργασία:  Στάθης Λιβαθινός και οι ηθοποιοί
Προσαρμογή στίχων και δραματολογική επεξεργασία: Στρατής Πασχάλης
Σκηνικά /Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Μουσική διασκευή –ενορχήστρωση: Κώστας Μαγγίνας

Παίζουν (αλφαβητικά)
Μελέτης Ηλίας: ΧΟΣΕ
Πηνελόπη Μαρκοπούλου: ΜΙΚΑΕΛΑ
Μαρία Ναυπλιώτου: ΚΑΡΜΕΝ
Ευθύμης Παππάς: ΤΟΡΕΑΝΤΟΡ
Χρήστος Σουγάρης: ΘΟΥΝΙΓΑ, ΓΚΑΡΘΙΑ

Στην παράσταση παίζουν ζωντανά μουσική οι:
Κώστας Μαγγίνας: κιθάρες
Νίκος Καπηλίδης: ντραμς
Μάξιμος Δράκος: αρμόνιο

Σχετικές ειδήσεις
Enter Sandman, από τον Θέμελη Γλυνάτση στο Skrow Theater
26.01.2017 12:40
Ο σκηνοθέτης Θέμελης Γλυνάτσης, μια από τις πιο ιδιαίτερες φωνές του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου με πλούσιες ακαδημαϊκές θεατρικές σπουδές και ξεχωριστές καλλιτεχνικές συνεργασίες (Φεστιβάλ Αθηνών, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Θέατρο οδού Κυκλάδων, Γιώργος Κουμεντάκης), επιστρέφει στο Skrow, δυο χρόνια αργότερα μετά την όπερα δωματίου «Cendrillion» της Pauline Viardot, για να παρουσιάσει από τις 21 Φεβρουαρίου μια παράσταση βασισμένη στη νουβέλα Ο Ζάντμαν του E. T. A. Hoffmann.
Πλάτωνα Απολογία Σωκράτη, του Δήμου Αβδελιώδη στο Θέατρο της ΑΣΚΤ
07.12.2016 14:56
Η συγκλονιστική παράσταση του Δήμου Αβδελιώδη, που ξεκίνησε από πέρσι σαν παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και καθήλωσε χιλιάδες θεατές μετά από sold out παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στην Ρουμανία, στην Κύπρο και το Βιετνάμ, όπου αποθεώθηκε από το Διεθνές Διπλωματικό Σώμα 27 Πρεσβειών στην ιστορική Όπερα του Ανόι και έγινε παγκόσμιο πολιτιστικό γεγονός αναδεικνύοντας την αρχαία ελληνική γλώσσα, σε ζωντανή γλώσσα, πρώτη φορά ύστερα από δυόμιση χιλιάδες χρόνια, θα παρουσιαστεί στο Θέατρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, για 15 μόνο παραστάσεις, κάθε Παρασκεύη, Σάββατο και Κυριακή από 16 Δεκεμβρίου 2016.
Θέατρο Πορεία: Οι παραστάσεις για τη νέα σεζόν 2016 - 2017
22.09.2016 17:14
Το Θέατρο Πορεία ξεκινά την καλλιτεχνική σεζόν 2016 - 2017 με νέες παραστάσεις, επαναλήψεις 2 επιτυχημένων παραστάσεων και συνεργασίες, που εγγυούνται και φέτος μία ενδιαφέρουσα θεατρική χρονιά.
Θέατρο του Νέου Κόσμου: Προσφορά όλα τα εισιτήρια μέχρι 24/9 με 7€
14.09.2016 14:48
Πλούσια και ενδιαφέρουσα η χρονιά στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Με σταθερή προσήλωση στην ουσία της τέχνης και την υψηλή ποιότητα, 21 διαφορετικές παραστάσεις περιμένουν το θεατρόφιλο κοινό και φέτος.
Επάγγελμα πόρνη: Νέος κύκλος παραστάσεων στο Vault
21.04.2016 10:03
Μετά τις παραστάσεις στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, την πετυχημένη περιοδεία ανά την Ελλάδα και τις sold out παραστάσεις στο VAULT, το "Επάγγελμα Πόρνη" της Λιλής Ζωγράφου σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι, με την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, επανέρχεται στη σκηνή του VAULT THEATRE PLUS για να κλείσει και τη φετινή άκρως πετυχημένη του σεζόν, με έναν νέο κύκλο παραστάσεων. Από Δευτέρα 9 έως Τρίτη 31 Μαίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00, για 8 ακόμη παραστάσεις.