Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Η ταινία Χαμένο κορμί του Μιχάλη Κακογιάννη με την Έλλη Λαμπέτη σε 1η Πανελλήνια προβολή

Η ταινία Χαμένο κορμί του Μιχάλη Κακογιάννη με την Έλλη Λαμπέτη σε 1η Πανελλήνια προβολή
Το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης , παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την ταινία Χαμένο Κορμί με την Έλλη Λαμπέτη , σε σενάριο και σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη που γυρίστηκε το 1961 και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα συμπαραγωγής Ιταλίας-Ελλάδας. Η ταινία θα προβληθεί στις 30 Απριλίου, 1 & 2, 21, 22 και 23 Μαΐου.

Για το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης η διαφύλαξη και η διάδοση του έργου του ιδρυτή του αποτελεί κεντρικό ιδρυτικό σκοπό. Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο την συμπλήρωση του αρχείου του με τις ταινίες του Μ. Κακογιάννη αλλά και τη γνωριμία του ελληνικού κοινού με το σύνολο της φιλμογραφίας του σκηνοθέτη εντόπισε, αποκατέστησε και παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την ταινία Χαμένο Κορμί, (Il Relitto, The Wastrel), στον Κινηματογράφο του Ιδρύματος.

Ο σκηνοθέτης πέρα από την επιλογή της Ιταλίας ως χώρο γυρισμάτων, συνεργάστηκε επίσης με τον  Σούσο Τσέκι Ντ΄Αμίκο και ένα διεθνές καστ ηθοποιών ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζουμε την Έλλη Λαμπέτη και τον Ιταλό Άλντο Φαμπρίτσι. 

Μετά την πρώτη προβολή της η ταινία παιζόταν σπάνια, κυρίως σε διάφορες ρετροσπεκτίβες αφιερωμένες στον Κύπριο σκηνοθέτη, αλλά ποτέ δεν παρουσιάστηκε στην Ελλάδα. Ανάμεσα στα αφιερώματα στον Μ. Κακογιάννη, ξεχωρίζει η εξαιρετική ρετροσπεκτίβα της Ταινιοθήκης της Μπολόνια, το 1998, που στην ουσία σύστησε και πάλι την ταινία στο κοινό και έγινε η αφορμή να εντοπιστεί η ταινία από το Ίδρυμα. Ήδη, όμως, η κόπια της ταινίας ήταν σε άσκημη κατάσταση.

Το ίδρυμα Μ. Κακογιάννης οφείλει πολλές ευχαριστίες κατ αρχήν στην Ταινιοθήκη της Μπολόνια που το οδήγησε στην ανακάλυψη μία ταινίας, που όλοι θεωρούσαν χαμένη και που αποτελεί ένα σημαντικό δείγμα των κινηματογραφικών σχέσεων Ελλάδας-Ιταλίας τα χρόνια του ΄60.

Η αποκατάστασή της υπήρξε περιπετειώδης. Ξεκινώντας από την Εθνική Ταινιοθήκη της Ιταλίας και τη Τσινετσιτά, και καταλήγοντας στην εταιρία Κριστάλντι Φιλμ και το εξειδικευμένο εργαστήριο LVR το Ίδρυμα κατάφερε να έχει στα χέρια του το έργο σε digital beta υψηλής ποιότητας και με μεγάλη χαρά να παρουσιάζει σήμερα την ταινία πλήρως αποκατεστημένη τόσο στην εικόνα όσο και στον ήχο της.

Η ιστορία της ταινίας αρχίζει να ξετυλίγεται όταν ένας βαθύπλουτος και μεσήλικας Αμερικανός ναυαγεί με το γιοτ του κάπου στην Καραϊβική. Εκεί, αναμένοντας τη σωτηρία, έρχεται σε φλας μπακ στο μυαλό του η προηγούμενη ζωή του και κυρίως η σχέση του με την πρώην γυναίκα του.


Σχετικές ειδήσεις
Άλλος δρόμος δεν υπήρχε, του Σταύρου Ψυλλάκη στο Poems ‘n Crimes
07.07.2016 15:12
Την Τέταρτη 13 Ιουλίου 2016, θα γίνει προβολή της ταινίας του Σταύρου Ψυλλάκη «Άλλος δρόμος δεν υπήρχε», στο Art Bar Poems ‘n Crimes των Εκδόσεων Γαβριηλίδης. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη.
Αλκυονίδες Μέρες, του Γιώργου Ζέρβα: σε πρώτη πανελλήνια προβολή στο Φουγάρο
22.06.2016 17:02
Το Σάββατο 25 Ιουνίου στις 8.30 μμ το ΦΟΥΓΑΡΟ υποδέχεται την Α' Πανελλήνια προβολή του ντοκιμαντέρ «Αλκυονίδες Μέρες» του σκηνοθέτη και παραγωγού Γιώργου Ζέρβα.
«Ζορμπάς ο Έλληνας»: μια νέα πρόταση της μεταπολεμικής Ελλάδας στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
14.06.2016 14:32
Το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΟΜΙΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ σας καλεί σε μια ιστορικά σχολιασμένη προβολή της ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη, «Zorba the Greek» (1964, 142'), υπό τον τίτλο «Ζορμπάς ο Έλληνας»: μια νέα πρόταση της μεταπολεμικής Ελλάδας στον εξώστη του Ιστορικού Αρχείου ΠΙΟΠ, στον Ταύρο.
Μία βραδιά προς τιμήν του Ανδρέα Μπέλλη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
18.04.2016 16:31
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016 διοργανώνει βραδιά αφιερωμένη στον Ανδρέα Μπέλλη, συνεργάτη του Μιχάλη Κακογιάννη στην ταινία Γλυκειά Πατρίδα, ως Διευθυντής Φωτογραφίας, και τη θεατρική παράσταση με το έργο Ναν του Άλαν Εϊκμπορν (1990) ως Σχεδιαστής Φωτισμών Θεάτρου.
Έξοδος 1826: μια αληθινή ιστορία για την «Έξοδο του Μεσολογγίου»
07.03.2016 15:46
Μια από τις πιο φιλόδοξες και αξιόλογες παραγωγές της χρονιάς, αποτελεί η ταινία "Έξοδος 1826", η οποία κερδίζει καθημερινά εκατοντάδες νέους υποστηρικτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που προσμένουν με ανυπομονησία την ολοκλήρωση της ταινίας και την προβολή της στους κινηματογράφους και σε φεστιβάλ, σε μια εποχή που οι Ελληνικές παραγωγές είναι ελάχιστες.