Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

AA DRL: PROTO-DESIGN

AA DRL: PROTO-DESIGN
Το Μ.Μ.Σ.Τ. εγκαινιάζει την Παρασκευή 23 Απριλίου την έκθεση φοιτητικών εργασιών του μεταπτυχιακού προγράμματος Design Research Laboratory (DRL) της αρχιτεκτονικής σχολής Architectural Association του Λονδίνου. Παράλληλα, θα γίνει και παρουσίαση του προγράμματος AA DRL από τον Theodore Spyropoulos, αλλά και διάλεξη του Brett Steele, πρέδρου της Σχολής, για τα οποία η ημερομηνία και ο τόπος θα ανακοινωθούν σύντομα.

Το πρόγραμμα Design Research Laboratory (DRL) της  αρχιτεκτονικής σχολής Architectural Association (ΑΑ) του Λονδίνου είναι ένα 16-μηνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα αρχιτεκτονικού και αστικού σχεδιασμού.

Από την ίδρυση του το 1999 έως σήμερα, το στούντιο του DRL έχει ως στόχο τη συστηματική διερεύνηση του σχεδιασμού τόσο σε επίπεδο ριζοσπαστικών αρχιτεκτονικών ιδεών όσο και σε επίπεδο σχεδιαστικών πρακτικών, μεθόδων και  συστημάτων.

Οι καινοτόμες διδακτικές στρατηγικές του προγράμματος περιλαμβάνουν την χρήση νέων ψηφιακών εργαλείων σχεδιασμού και συνδυαστικών διαδικασιών παραγωγής πρωτοτύπων μοντέλων.

Η τρέχουσα ερευνητική ατζέντα του στούντιο έχει τίτλο Proto-Design και διερευνά την παραγωγή πρωτοτύπων αρχιτεκτονικών και αστικών μοντέλων (prototypes) με τη χρήση εξελιγμένων συστημάτων παραμετρικού σχεδιασμού (parametric associative design systems) και τεχνικών προγραμματισμού (scripting).

Το στούντιο του DRL οργανώνεται ως πέντε παράλληλες ερευνητικές ομάδες που εστιάζουν σε επιμέρους ζητήματα της κεντρικής ατζέντα και συντονίζονται από τους διδάσκοντες-αρχιτέκτονες Yusuke Obuchi, Theodore Spyropoulos, Patrik Schumacher, Alisa Andrasek and Marta Malè-Alemany η κάθε μια.

Τα αποτελέσματα του πρώτου 16-μηνου κύκλου έρευνας πάνω στο πεδίο Proto-Design που έληξε το Φεβρουάριο του 2010, θα παρουσιαστούν στην έκθεση AA DRL: PROTO-DESIGN. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για  ομαδικές φοιτητικές εργασίες που συνοψίζουν τα αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά ευρήματα της σχεδιαστικής διαδικασίας έρευνας αλλά και ευρύτερα της καινοτόμου διδακτικής προσέγγισης  του στούντιο του DRL. Τα φοιτητικά αυτά αρχιτεκτονικά έργα θα παρουσιαστούν μέσα από σχέδια, ψηφιακές απεικονίσεις, βίντεο και μακέτες.

Σχετικές ειδήσεις
Europe 40under40, έκθεση στο Contemporary Space Athens
09.02.2017 17:33
Το European Centre for Architecture Art, Design and Urban Studies σε συνεργασία με το Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design θα παρουσιάσει τα πιο ελπιδοφόρα ανερχόμενα ταλέντα της αρχιτεκτονικής και του βιομηχανικού σχεδιασμού της Ευρώπης για το 2016 σε μια αρχιτεκτονική έκθεση που δεν πρέπει να χάσετε.
Διεθνή Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2016
19.07.2016 13:30
Το Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design και το European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies βράβευσαν πάνω από 130 νέα κτίρια από 43 χώρες για τα Διεθνή Βραβεία Αρχιτεκτονικής για το 2016.
Έκθεση Αποφοίτων Μεταπτυχιακού Εικαστικών Τεχνών ΑΣΚΤ
28.06.2016 10:58
Οι τελειόφοιτοι του Μεταπτυχιακού Εικαστικών Τεχνών, της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, εκθέτουν τις διπλωματικές τους εργασίες, στην αίθουσα Νίκος Κεσσανλής της ΑΣΚΤ, από τις 7 έως τις 12 Ιουλίου.
Réinventer Paris: Έκθεση αρχιτεκτονικής στο Contemporary Space Athens
05.05.2016 15:27
Το Chicago Athenaeum Μuseum for Architecture and Design σε συνεργασία με το European Centre for Architecture Art, Design and Urban Studies παρουσιάζει και σας προσκαλεί στην έκθεση αρχιτεκτονικής με τίτλο “Réinventer Paris".
#ThisIsACo-op: η ελληνική συμμετοχή στην φετινή 15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας
19.04.2016 11:42
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών - Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ), επιμελητής της φετινής ελληνικής συμμετοχής, θα παρουσιάσει την έκθεση – δέσμη αρχιτεκτονικών γεγονότων –υπό τον τίτλο #ThisIsACo-op, στο Ελληνικό Περίπτερο, στην 15η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής - La Biennale di Venezia, που θα διαρκέσει από τις 28 Μαΐου μέχρι τις 27 Νοεμβρίου 2016.