Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

H συλλεκτική Ομοιογραφική έκδοση της Χάρτας του Ρήγα

H συλλεκτική Ομοιογραφική έκδοση της Χάρτας του Ρήγα
Την Κυριακή 24 Ιανουαρίου θα παρουσιασθεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Βόλο, η συλλεκτική Ομοιογραφική (Facsimile) Έκδοση της Χάρτας της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή, της οποίας το πρωτότυπο απόκειται στην Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους.

Η παρουσίαση διοργανώνεται από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) – Αρχεία Ν. Μαγνησίας και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας και είναι υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Πρόκειται για ένα από τα λίγα σωζόμενα αντίτυπα της Χάρτας του Ρήγα και από τα πολυτιμότερα αποκτήματα της Συλλογής Χαρακτικών των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Μάλιστα αποτελείται από δεκατρία φύλλα και όχι δώδεκα, όπως οι υπόλοιπες, αφού έχει συρραφεί και το φύλλο της Χάρτας της Μολδαβίας.

Η Χάρτα της Ελλάδος τυπώθηκε από τους τυπογράφους αδελφούς Μαρκίδες Πούλιου στη Βιέννη το 1797 και δεν είναι τυχαίο ότι τα σωζόμενα αντίτυπα χαρακτηρίσθηκαν το 1998 ως διατηρητέα  μνημεία με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο πρωτομάρτυρας της ελευθερίας Ρήγας Βελεστινλής (1757-1798), από τις σημαντικότερες πολιτικές και πνευματικές μορφές της ΝΑ Ευρώπης, αποτελεί πνευματική κληρονομιά και κατέχει ξεχωριστή θέση στη νεοελληνική συνείδηση. Διαχρονικό ιδεολογικό σύμβολο, που ταυτίζεται με  το πάντα επίκαιρο όραμα για κοινωνική αναμόρφωση και πολιτική χειραφέτηση των λαών, χάρη στο πλούσιο συγγραφικό και εκδοτικό του έργο , τον ανατρεπτικό πολιτικό του λόγο και την επαναστατική του δράση, πάντα εμπνέει και συναρπάζει. Ιδιαίτερα με το μαρτύριο και την υπέρτατη θυσία του πέρασε στη σφαίρα του θρύλου αμέσως μετά τα θάνατό του.

Η Μαγνησία συνδέεται, ως γνωστόν, με τα πρώιμα χρόνια αυτού του Οραματιστή και Μάρτυρα, χάρη στη γενέτειρά του το Βελεστίνο, αλλά και στην Ζαγορά και τον Κισσό του Πηλίου, όπου εκπαιδεύθηκε και δίδαξε αντιστοίχως.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Μαγνησίας, με ιδιαίτερες ευαισθησίες για την Πολιτισμική Κληρονομιά του τόπου, δίνουν και πάλι το παρών τιμώντας τη μνήμη του Ρήγα και σε, συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, παρουσιάζουν τη συλλεκτική Ομοιογραφική (Facsimile) έκδοση της Χάρτας της Ελλάδος.

Για την έκδοση αυτή, η οποία έχει τυπωθεί από τις «Ελληνικές Ομοιογραφικές Εκδόσεις» για λογαριασμό των εκδόσεων «ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ» σε 2000 αριθμημένα αντίτυπα, χρησιμοποιήθηκε ειδικό χειροποίητο χαρτί, που το καθιστά το πλησιέστερο με εκείνο της πρώτης εκτύπωσης της Χάρτας.

Ομιλητές θα είναι οι: Μαριέττα Μινώτου, Διευθύντρια Κ.Υ. των Γ.Α.Κ., Αμαλία Παππά, Αν. Διευθύντρια Κ.Υ. των Γ.Α.Κ., Δημήτρης Παντελοδήμος, Καθηγητής Τμ. Ιστορίας-Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Τόλιας, Ιστορικός, Διευθυντής Ερευνών Ι.Ν.Ε. Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Γεώργιος Κ. Κονταδάκης, Γενικός Διευθυντής «Ελληνικών Ομοιογραφικών Εκδόσεων». Θα συντονίσει ο Νίκος Κομν. Χατζηγεωργίου, Διευθυντής «Ελληνικών Ομοιογραφικών Εκδόσεων».

Σχετικές ειδήσεις
Η Lydia Kamitsis στην Atopos cvc
10.02.2017 12:55
Με αφορμή την επικείμενη συλλεκτική έκδοση για τη συμπλήρωση 15 ετών από τη δημιουργία της Atopos cvc, o καλλιτεχνικός διευθυντής Βασίλης Ζηδιανάκης προσκαλεί τη fashion curator Lydia Kamitsis στην Αθήνα και στην Atopos cvc.
Από την κατάχωση των μνημείων στην ανάδυση της μνήμης: έκθεση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
27.10.2016 11:40
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με ιστορική πορεία παράλληλη με εκείνη του σύγχρονου ελληνικού κράτους, τιμά την επέτειο των 150 χρόνων από τη θεμελίωσή του, θυμίζοντας τον αντίκτυπο σημαντικών ιστορικών γεγονότων στην καθημερινή του λειτουργία.
Images of a Lost World: Έκθεση φωτογραφίας στο Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος
01.06.2016 14:38
Μετά την επιτυχή πορεία της στη Θεσσαλονίκη, το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος και η Πρεσβεία της Ισπανίας παρουσιάζουν και στην Αθήνα την έκθεση Images of a Lost World (Εικόνες ενός χαμένου κόσμου), από τη 1 Ιουνίου 2016.
12 νέοι καλλιτέχνες από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Art Athina 2016
17.05.2016 16:52
Το Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου στο πλαίσιο των 10 
χρόνων λειτουργίας του, συμμετέχει στην φετινή Art Athina με την παρουσίαση 
ομαδικής έκθεσης νέων καλλιτεχνών.
Καλωσορίσατε - Η Ευρωπαϊκή Φιλοξενία και τα Σύνορά της: έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Μορφές
18.04.2016 10:46
Η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Πλατανιά, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστημίο Ιωαννίνων η International Society for Cultural - Historical and Activity Research, η Αίθουσα Τέχνης Μορφές και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων - Ελαιουργείον, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα XANIaRT 2016 - Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανιών, παρουσιάζουν την εικαστική δράση Καλωσορίσατε - Η Ευρωπαϊκή Φιλοξενία και τα Σύνορά της.