Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016

Ex-machina: μια εξελισσόμενη έκθεση...

Ex-machina: μια εξελισσόμενη έκθεση...
Την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα στο Βόλο εγκανιάζει την έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο Ex-machina. Η έκθεση διοργανώνεται από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, ζωντανεύοντας έτσι μέσω της σύγχρονης τέχνης τον πρώην βιομηχανικό χώρο και νυν μουσείο .

Οι εικαστικοί Ελένη Κοτσώνη, Μάρω Μιχαλακάκου με την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Κατερίνα Τσέλου προτείνουν μια σειρά γλυπτικών και ηχητικών εγκαταστάσεων στο γοητευτικό χώρο του παλιού εργοστασίου.

Οι δύο καλλιτέχνιδες του δίνουν μια νέα διάσταση, συνδέοντας το πρωτότυπο, ποιητικό έργο-βίντεο των Ελβετών καλλιτεχνών Peter Fischli και David Weiss, The way things go με στοιχεία από τον χώρο, την πρότερη ιδιότητά του και την ιστορία του: πρόκειται για εγκαταστάσεις in situ, που αναπτύσσουν έννοιες όπως μηχανική κίνηση, αλυσιδωτή παραγωγή, ύλη και μορφή, μετάβαση από μια κατάσταση σε μία άλλη, σχέση ανθρώπου/μηχανής.

Οι επισκέπτες που θα βρεθούν στο Μουσείο την εβδομάδα που προηγείται των εγκαινίων (16-20 Νοεμβρίου), θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν \"εν τη γενέσει\" τη δουλειά των δύο εικαστικών, καθώς και τα εκπαιδευτικά προγράμματα με σχολικές ομάδες που συμμετέχουν και αυτές στη δημιουργία των έργων.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πραγματοποιείται εργαστήριο (workshop) με τους φοιτητές. Οι φοιτητές θα δουλέψουν στο χώρο του μουσείου σε συνεργασία με τις καλλιτέχνιδες και θα παρουσιάσουν τις δικές τους προτάσεις. Η δράση θα έχει έναν εξελισσόμενο χαρακτήρα που θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση των δημιουργιών τους στη λήξη της έκθεσης.

Σχετικές ειδήσεις
Planescapes: έκθεση της Νεφέλης Δημητριάδη στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
27.10.2016 13:39
Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016 στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η πρώτη εικαστική εγκατάσταση εικονικής πραγματικότητας της Νεφέλης Δημητριάδη με τίτλο Planescapes, σε επιμέλεια του Θανάση Μουτσόπουλου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 19 Νοεμβρίου 2016.
Παιχνίδι και Αντικείμενο Θεάτρου: Έκθεση του Σωτήριου Μίχου στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
30.06.2016 15:29
Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση Σ. Μίχου Παιχνίδι και Αντικείμενο Θεάτρου_ΔΩΡΕΑ ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΜΙΧΟΥ (1936-2010), από τις 7 Ιουλίου έως τις 30 Οκτωβρίου 2016.
Αναδρομική έκθεση για τον Γιώργο Ζογγολόπουλο στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου
15.04.2016 12:36
Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή οργανώνει στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου γι’ αυτό το καλοκαίρι μια αναδρομική έκθεση στο έργο του διακεκριμένου γλύπτη, Γιώργου Ζογγολόπουλου, με τίτλο "Η ασίγαστη πλησμονή στο αχανές της αφαίρεσης".
Nature Morte: ομαδική έκθεση στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
30.03.2016 14:43
Η συνύπαρξη πέντε Ελλήνων καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στον τόπο τους και το εξωτερικό και ενός ιστορικού καλλιτέχνη από τη Γερμανία, συνιστούν την πρόταση για μία έκθεση στο ζήτημα της Νεκρής Φύσης του 2016, σε επιμέλεια της Μαρίας Μαραγκού, στο Mουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.
Πέρα από την κοινή λογική: έκθεση με έργα ρωσικής πρωτοπορίας στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
15.01.2016 12:45
Η έκθεση «Πέρα από την κοινή λογική. Έργα ρωσικής πρωτοπορίας από τη συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης» φιλοξενείται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο φορέων.