Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Ex-machina: μια εξελισσόμενη έκθεση...

Ex-machina: μια εξελισσόμενη έκθεση...
Την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα στο Βόλο εγκανιάζει την έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο Ex-machina. Η έκθεση διοργανώνεται από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, ζωντανεύοντας έτσι μέσω της σύγχρονης τέχνης τον πρώην βιομηχανικό χώρο και νυν μουσείο .

Οι εικαστικοί Ελένη Κοτσώνη, Μάρω Μιχαλακάκου με την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Κατερίνα Τσέλου προτείνουν μια σειρά γλυπτικών και ηχητικών εγκαταστάσεων στο γοητευτικό χώρο του παλιού εργοστασίου.

Οι δύο καλλιτέχνιδες του δίνουν μια νέα διάσταση, συνδέοντας το πρωτότυπο, ποιητικό έργο-βίντεο των Ελβετών καλλιτεχνών Peter Fischli και David Weiss, The way things go με στοιχεία από τον χώρο, την πρότερη ιδιότητά του και την ιστορία του: πρόκειται για εγκαταστάσεις in situ, που αναπτύσσουν έννοιες όπως μηχανική κίνηση, αλυσιδωτή παραγωγή, ύλη και μορφή, μετάβαση από μια κατάσταση σε μία άλλη, σχέση ανθρώπου/μηχανής.

Οι επισκέπτες που θα βρεθούν στο Μουσείο την εβδομάδα που προηγείται των εγκαινίων (16-20 Νοεμβρίου), θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν \"εν τη γενέσει\" τη δουλειά των δύο εικαστικών, καθώς και τα εκπαιδευτικά προγράμματα με σχολικές ομάδες που συμμετέχουν και αυτές στη δημιουργία των έργων.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πραγματοποιείται εργαστήριο (workshop) με τους φοιτητές. Οι φοιτητές θα δουλέψουν στο χώρο του μουσείου σε συνεργασία με τις καλλιτέχνιδες και θα παρουσιάσουν τις δικές τους προτάσεις. Η δράση θα έχει έναν εξελισσόμενο χαρακτήρα που θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση των δημιουργιών τους στη λήξη της έκθεσης.

Σχετικές ειδήσεις
Συμμετοχή του ΚΜΣΤ στην έκθεση «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα»
01.12.2016 16:47
Διπλή παρουσία για το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αυτές τις μέρες στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Αφορμή αποτελούν τόσο η μεγάλη έκθεση-πανόραμα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης με τίτλο «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα» που εγκαινιάζεται στις 30 Νοεμβρίου στο Κρατικό Μουσείο Manege στη ρωσική μεγαλούπολη, αλλά και η ομιλία της διευθύντριας του ΚΜΣΤ Μαρίας Τσαντσάνογλου στο 5ο Διεθνές Πολιτιστικό Φόρουμ την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου.
Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα: έκθεση στο Κρατικό Μουσείο Manege της Αγίας Πετρούπολης
28.11.2016 17:09
Σημαντικές πτυχές της νεώτερης και σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την έννοια του τόπου και τη σημασία του ως πεδίου αισθητικής, καλλιτεχνικής και ευρύτερα πολιτισμικής αναζήτησης, θα παρουσιαστούν στην έκθεση «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα» που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο του αφιερωματικού «Έτους Ελλάδας - Ρωσίας 2016».
Διαιρεμένες μνήμες 1940-1950: Έκθεση στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
17.11.2016 11:31
Στις 7 Δεκεμβρίου 2016 θα εγκαινιαστεί η νέα έκθεση με τίτλο ΔΙΑΙΡΕΜΕΝΕΣ ΜΝΗΜΕΣ 1940-1950. Η απόσταση ανάμεσα στην ιστορία και το βίωμα, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Είναι μία έκθεση του Goethe-Institut Thessaloniki σε συνδιοργάνωση με το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης και το Deutsches Historisches Museum του Βερολίνου.
Υποθετικοί Χοροί: έκθεση του Γκεόργκι Λιτιτσέφσκι στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
08.11.2016 17:15
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης υποδέχεται τον σημαντικότερο εκπρόσωπο του κόμικς στην σύγχρονη ρωσική τέχνη, τον Γκεόργκι Λιτιτσέφσκι (Georgy Litichevsky, γεν. Dnepropetrovsk 1956, ζει στη Μόσχα και την Νυρεμβέργη).
Αναδρομική έκθεση για τον Γιώργο Ζογγολόπουλο στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου
15.04.2016 12:36
Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή οργανώνει στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου γι’ αυτό το καλοκαίρι μια αναδρομική έκθεση στο έργο του διακεκριμένου γλύπτη, Γιώργου Ζογγολόπουλου, με τίτλο "Η ασίγαστη πλησμονή στο αχανές της αφαίρεσης".