Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Walls, ο μακροβιότερος θεσμός αρχιτεκτονικής

Walls, ο μακροβιότερος θεσμός αρχιτεκτονικής
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαΐας, συνεχίζοντας την ιστορία του θεσμού που ξεκίνησε από το 1994, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαΐας και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, διοργανώνει την 6η Πανελλήνια Έκθεση Αρχιτεκτονικού Έργου με τίτλο Walls, στο Πρώην Εργοστάσιο Χαρτοποιίας Λαδόπουλου.

Σκοπός της έκθεσης είναι να προβληθεί το αρχιτεκτονικό έργο που παράγεται στην Ελλάδα σήμερα, στους ειδικούς αλλά και στο ευρύ κοινό.

Η θεματική της έκθεσης θίγει την έννοια του ορίου, ως κατεξοχήν στοιχείου αρχιτεκτονικής διαπραγμάτευσης που προσφέρει την πρόκληση και την αφορμή για την αρχιτεκτονική δημιουργία. Η σχέση του ιδιωτικού χώρου με τον δημόσιο, η αλληλεπίδραση του φυσικού περιβάλλοντος με το κτίριο, ο συσχετισμός του έξω με το μέσα, είναι μερικές μόνο από τις σχέσεις που καλείται η αρχιτεκτονική να ανιχνεύσει, να διερευνήσει, να διευθετήσει.

Μέσα από ένα πλήθος παραδειγμάτων που περιλαμβάνει κατοικίες, δημόσιους χώρους, κτίρια πολιτισμού, χώρους εργασίας, στην έκθεση διαφαίνεται ο τρόπος με τον οποίο συγκεκριμένα αρχιτεκτονικά έργα αντιμετωπίζουν τέτοιες σχέσεις.

Το όριο, ως έννοια που συνδέει τα έργα που εκτίθενται, αλλού πρόδηλα και αλλού με την πλήρη απουσία του αναδεικνύει τους προβληματισμούς στους οποίους η αρχιτεκτονική προσπαθεί να απαντήσει. 
 
Η ;eκθεση περιλαμβάνει 78 έργα και μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί κατά την περίοδο 2004-2009 και επιλέχθηκαν μέσα από 234 συμμετοχές από εξαμελή επιτροπή αξιολόγησης, καθώς και 18 διπλωματικές εργασίες από τις 6 Αρχιτεκτονικές Σχολές της χώρας.

Στο πλαίσιο της αναζήτησης και διαχείρισης του ορίου, θα πραγματοποιηθούν στρογγυλά τραπέζια, ανοικτές συζητήσεις, κατά τη διάρκεια του τριημέρου των εγκαινίων (20 – 22/11), καθώς και ξεναγήσεις στο χώρο της έκθεσης, από τους ίδιους τους επιμελητές (28-29/11, 5-6/12, 12-13/12 και 19-20/12).

O εικαστικός Θοδωρής Ζαφειρόπουλος θα παρουσιάσει μια διαδραστική εγκατάσταση με τίτλο 6Β Footprints, και παράλληλα μία ομάδα εικαστικών καλλιτεχνών θα σχολιάσουν την έννοια του ορίου σε μια δράση με τίτλο My WALL

Επιπλέον, στις 22/11, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια κινηματογραφικού φεστιβάλ, με αναφορά στην αρχιτεκτονική και τα όρια, η διάρκεια του οποίου ταυτίζεται με αυτήν της έκθεσης.

Ο κατάλογος της έκθεσης σχεδιάζεται από τους designersunited.gr, ένα από τα σημαντικότερα γραφεία γραφιστικής της χώρας με βραβεία σε πανελλαδικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ο κατάλογος, 500 σελίδων, έγχρωμος, με πλούσιο φωτογραφικό και ενημερωτικό υλικό αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για τους επαγγελματίες του χώρου για τα επόμενα 3 χρόνια τουλάχιστον, αλλά και για όσους σχεδιάζουν το δικό τους σπίτι ή επιχείρηση. 

Σχετικές ειδήσεις
Αμερικάνικα Βραβεία Αρχιτεκτονικής: Έκθεση στο Contemporary Space Athens
25.11.2016 14:59
Tα Αμερικανικά βραβεία Αρχιτεκτονικής είναι τα μεγαλύτερα βραβεία στις ΗΠΑ, βραβεύοντας ουρανοξύστες, εμπορικά, κτίρια, πολεοδομικά σχέδια που επιτυγχάνουν ένα υψηλό πρότυπο αριστείας στο σχεδιασμό, την κατασκευή, τη βιωσιμότητα και την προώθηση της βέλτιστης πρακτικής σε όλα τα είδη ανάπτυξης ακινήτων για τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Διεθνή Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2016
13.09.2016 14:42
Τα Διεθνή Βραβεία Αρχιτεκτονικής – International Architecture Awards 2016 που αποτελούν τη μεγαλύτερη διάκριση στον τομέα της αρχιτεκτονικής για περισσότερο από μια δεκαετία απονέμονται και παρουσιάζονται φέτος στην Αθήνα, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016 στις 20.00, στο Divani Palace Acropolis.
Διεθνή Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2016
19.07.2016 13:30
Το Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design και το European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies βράβευσαν πάνω από 130 νέα κτίρια από 43 χώρες για τα Διεθνή Βραβεία Αρχιτεκτονικής για το 2016.
30 χρόνια ελληνικής αρχιτεκτονικής σε έκθεση στο Τελλόγλειο
08.06.2016 13:49
Μία ενδιαφέρουσα διαδρομή στη σύγχρονη ελληνική αρχιτεκτονική μέσα από αστικές και εξοχικές κατοικίες, ξενοδοχεία, συγκροτήματα γραφείων, μουσεία και άλλα δημόσια κτίρια, επιχειρείται στην έκθεση 30 χρόνια αρχιτεκτονικής στο ΚΤΙΡΙΟ, που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 13 Ιουνίου, στις 19.00, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
Arch Points 2016: Νέοι αρχιτέκτονες μας προσκαλούν σε ένα τριήμερο διαφυγής
26.04.2016 10:13
Το Arch Points αποτελεί μια πρωτοβουλία για την προβολή της δραστηριότητας των νέων Ελλήνων αρχιτεκτόνων, με κοινό θεματικό άξονα τη #διαφυγή. Τι είναι η διαφυγή; Πώς την εντοπίζουμε στο χώρο και την αρχιτεκτονική; Από τις 13 έως τις 15 Μαΐου, 17 αρχιτεκτονικά γραφεία ανοίγουν τις πόρτες τους για πρώτη φορά στο κοινό και 5 αρχιτεκτονικές ξεναγήσεις μας προσκαλούν σε μία εναλλακτική περιήγηση στο κέντρο της Αθήνας!