Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας του Ανδρέα Σχοινά με τίτλο «Οι άνθρωποι»

η οποία θα παρουσιαστεί το Νοέμβριο.

Δεν ξέρω αν θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει με μια λέξη το περιεχόμενο αυτών των φωτογραφιών. […] Τίποτα δεν είναι σίγουρο. Γιατί η δύναμη των φωτογραφιών βρίσκεται στις αντιφάσεις τους. Αυτός άλλωστε είναι και ένας από τους λόγους που θα τις έκανε ακατάλληλες για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση, η οποία απαιτεί μονοσήμαντες πληροφορίες. Ο Ανδρέας προσεγγίζει χωρίς καμία αμφιβολία με αγάπη τους φωτογραφιζόμενους.

Ταυτόχρονα όμως αποκαλύπτει τις αδυναμίες τους, έτσι ώστε η χαρά τής επιφάνειας να συμπληρώνεται, χωρίς όμως να σκιάζεται, από τη λύπη που κρύβεται στο υπόβαθρο. […] Αλλά τίποτα δεν θα ήταν τόσο σύνθετο και πυκνό αν έλειπε το ιδιότυπο χιούμορ του Ανδρέα, ένα χιούμορ όχι σαρκαστικό, σαν του Winogrand, ούτε σκληρό, σαν της Arbus. Πρόκειται για το γέλιο του Ανδρέα, ο οποίος αγαπάει τελικά, ίσως όχι τόσο τους μεμονωμένους ανθρώπους, όσο την τρέλα τους, την ιδιορρυθμία τους, ακόμα και τη μιζέρια τους. Γι’ αυτό και οι άνθρωποι του δείχνουν εμπιστοσύνη, γιατί στο βλέμμα του αναγνωρίζουν την ανοχή, την κατανόηση και την τρυφερότητα που ο ίδιος νιώθει για αυτόν τον κόσμο, που για εκείνον είναι όλοι, όλος ο κόσμος.

Πλάτων Ριβέλλης,
προλογίζοντας τη συλλογή
Ανδρέας Σχοινάς: Φωτογραφίες
Φωτοχώρος, 2011

Ο Ανδρέας Σχοινάς γεννήθηκε στην Νίκαια το 1950. Σπούδασε σχεδιαστής αρχιτεκτονικού σχεδίου. Με την φωτογραφία ασχολείται από το 1987. Είναι ιδρυτικό μέλος τού «Φωτογραφικού Κύκλου» από το 1988. Εργάζεται ως υπεύθυνος του σκοτεινού θαλάμου τού «Κύκλου» και ως ανεξάρτητος φωτογράφος. Έχει εκθέσει φωτογραφίες του σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και σε επτά ατομικές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Από τις εκδόσεις «Φωτοχώρος» έχει κυκλοφορήσει το 1992 το βιβλίο «Γειτονιά», το 1998 το βιβλίο «Ημέρα Γάμου» και το 2011 το βιβλίο «Ανδρεάς Σχοινάς: Φωτογραφίες».

φωτογραφίζω αυτά που βλέπω,
αυτά που αγαπάω,
ό, τι μ’ αρέσει
Ανδρέας Σχοινάς