«…Η εξάσκηση του βλέμματος γίνεται εξάσκηση σκέψης και η ζωγραφική του Μίλτου Παντελιά ο καθρέφτης της»
Claire Kueny

Στο επίκεντρο της ζωγραφικής του βρίσκεται η ανίχνευση των παλίμψηστων διαστρωματώσεων της μνήμης, με τις αναδιπλώσεις και τους κυματισμούς της να διαμορφώνουν νέα πλαίσια όρασης, καθώς η πτύχωση βιώνεται ως έκφραση μιας χωρίς τέλος διαδικασίας εξέλιξης και όχι ως πράξη περαίωσης.

Η ήσυχη χρήση του χρώματος, σε συνδυασμό με την επιδέξια εναλλαγή  του φωτός και της σκιάς οδηγούν το βλέμμα σε ένα μεταφυσικό βάθος, και τροφοδοτούν έναν  εσωτερικό διάλογο ανάμεσα στις πολλαπλές διαστρωματώσεις της μνήμης.

Η ρευστότητα της ύλης και η εμμονή στη λεπτομέρεια αποτυπώνεται με τρόπο ευλαβικό, ενώ το πνεύμα λειτουργεί ως κινητήριος μηχανισμός για την αλληλοδιείσδυση των εννοιών, που αναδιπλώνονται και ξεδιπλώνονται διαδοχικά στον χώρο και στον χρόνο, όπως οι κυματισμοί της θάλασσας.

Στα έργα του Μίλτου Παντελιά η αίσθηση συνδιαλέγεται με την ψευδαίσθηση, ο χρόνος διαστέλλεται, ενώ ο χώρος διεισδύει αποσπασματικά, με την ζωγραφική πράξη να λειτουργεί σαν μνημειακό ενσταντανέ και την ζωγραφική ύλη να αποκρύπτει επιδέξια την ίδια της την φύση.

Όπως επισημαίνει στον κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση η Claire Kueny, Ιστορικός Τέχνης-Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Paris 8: «… Η έκθεση «Πτυχώσεις μνήμης» συγκεντρώνει ένα μέρος της ευρύτερης εικαστικής έρευνας του Μίλτου Παντελιά η οποία άρχισε με τα «Παλίμψηστα», πέρασε στη συνέχεια στις «Πτυχώσεις» για να ολοκληρωθεί σήμερα με την κίνηση της θάλασσας. Τα έργα αυτά δεμένα σε ένα ενιαίο σύνολο με τις διαστρωματώσεις εικόνας – χρόνου, άλλοτε καλύπτοντας, αποκαλύπτοντας άλλοτε, διακινούν μια στοιβάδα μυστηρίου. Cumulus humilis. Μέσα στις πτυχώσεις των υφασμάτων και τους κυματισμούς της θάλασσας, κρύβονται μισοσβησμένα, αλλοιωμένα ενθύμια, ξυπνάει η μνήμη, ασταθής και πολύμορφη».

Μάλιστα, τονίζει ότι «Ολόκληρο το έργο του Μίλτου Παντελιά είναι μια αναζήτηση στο χρόνο. Η χρήση του παλίμψηστου στο κέντρο της ζωγραφικής του μας καλεί να φανταστούμε αυτό που δεν μπορούμε να δούμε. Να το ψάξουμε στη δική μας μνήμη. Να βλέπουμε κάθε φορά κάτι άλλο. Δεν θέλει τίποτα να μας αποκαλύψει. Η εξάσκηση του βλέμματος γίνεται εξάσκηση σκέψης και η ζωγραφική του Μίλτου Παντελιά ο καθρέφτης της».

Μίλτος Παντελιάς

Γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα. Σπούδασε χαρακτική και λιθογραφία στην Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts και στην συνέχεια Arts Plastiques στο Πανεπιστήμιο του Paris 8. Έμεινε στο Παρίσι για έντεκα συνεχή χρόνια. Από το 1978 έχει πραγματοποιήσει τριάντα ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Γαλλία, Κύπρο, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και συναντήσεις τέχνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει φιλοτεχνήσει πλήθος χαρακτικών για συλλεκτικές εκδόσεις. Έργα του περιλαμβάνονται στις συλλογές Κρατικών και Ιδιωτικών Μουσείων, σε Δημοτικές Πινακοθήκες και Ιδρύματα καθώς και σε πολλές σημαντικές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.