Η κινηματογραφική ατζέντα της εβδομάδας (9 – 15  Φεβρουαρίου 2017) επιφυλάσσει ταινίες για κάθε ενδιαφέρον και γούστο. Ακολουθεί ένας μίνι οδηγός για να μην χάνεστε!

♦ Νερούδα / Neruda

Σκηνοθεσία: Πάμπλο Λαραΐν

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΗ

«Αν τίποτα δεν μας σώζει από τον θάνατο, τουλάχιστον η αγάπη μπορεί να μας σώσει από τη ζωή»

Ο Χιλιανός νομπελίστας Πάμπλο Νερούδα, ποιητής των καταπιεσμένων και των ερωτευμένων, βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας βιογραφικής ταινίας του Πάμπλο Λαραΐν («NO», «El Club», «Jackie»), που είναι και η φετινή υποψηφιότητα της Χιλής για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Το 1948, στη Χιλή του Ψυχρού Πολέμου, ο γερουσιαστής Πάμπλο Νερούδα (Luis Gnecco) κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προδίδει το Κομμουνιστικό Κόμμα, γεγονός που προκαλεί την αντίδραση του προέδρου Γκονζάλες Βιντέλα (Alfredo Castro). Ο αστυνομικός Όσκαρ Πελουτσονάου (Gael Garcia Bernal) έχει αναλάβει να συλλάβει τον ποιητή. Σε αυτή την ιστορία του διωκόμενου ποιητή και του αδιάλλακτου αντιπάλου του, ο Νερούδα αναγνωρίζει την ευκαιρία να γίνει τόσο ένα σύμβολο για την ελευθερία όσο και θρύλος της λογοτεχνίας…

Με αφορμή την κυκλοφορία της ταινίας, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Χιλής, τη Seven Films και τη StraDa Films, έχουν ετοιμάσει για τη γιορτή των ερωτευμένων (Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, στις 21:00) μια ειδική βραδιά αφιερωμένη στον ποιητή του έρωτα.

–> 9 Φεβρουαρίου στους κινηματογράφους από την Seven Films σε συνεργασία με την StraDa Films

♦ Η Κλούβα / Clash

Σκηνοθεσία: Μοχάμεντ Ντιάμπ

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΛΗΓΟΡΙΑ

Γυρισμένη εξ ολοκλήρου μέσα σε μία αστυνομική κλούβα 8 μέτρων, η νέα ταινία του Μοχάμεντ Ντιάμπ μας μεταφέρει στο Κάιρο, το καλοκαίρι του 2013 – δύο χρόνια μετά την Αιγυπτιακή Επανάσταση. Στην αρχή της σειράς των γεγονότων που οδήγησαν στην ανατροπή του προέδρου Μόρσι, μια κλούβα της Αστυνομίας, μέσα στην οποία κρατούνται διαδηλωτές με εντελώς διαφορετικές πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις, διασχίζει τις βίαιες διαδηλώσεις. Θα μπορέσουν οι κρατούμενοι να ξεπεράσουν τις διαφορές τους προκειμένου να επιβιώσουν; Πώς θα ήταν μια ολόκληρη χώρα κλεισμένη μέσα σε μια αστυνομική κλούβα;

–> 9 Φεβρουαρίου στους κινηματογράφους από τη Weird Wave

♦ Αυτοκρατορία / Imperium

Σκηνοθεσία: Daniel Ragussis

ΘΡΙΛEΡ / ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ

Ο Ντάνιελ Ράντκλιφ επιστρέφει αγνώριστος στο νέο αμερικάνικο θρίλερ του Daniel Ragussis, υποδυόμενος τον Νέιτ, ένα νεαρό πράκτορα του FBI που αναλαμβάνει υποθέσεις τρομοκρατίας. Όταν άγνωστοι κλέβουν μια μεγάλη ποσότητα επικίνδυνης χημικής ουσίας, ο Νέιτ αναλαμβάνει να εισχωρήσει μυστικά σε μία εξτρεμιστική ρατσιστική οργάνωση που θεωρείται ο βασικός ύποπτος για την ληστεία. Κατορθώνει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του αρχηγού της ομάδας αλλά ταυτόχρονα αναγκάζεται να εκτελέσει σκληρές πράξεις που έρχονται ενάντια στις πεποιθήσεις του.

–> 9 Φεβρουαρίου στους κινηματογράφους από τη Spentzos Film

Το διάστημα ανάμεσά μας / The Space between us

Σκηνοθεσία: Πίτερ Τσέλσομ

ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ

Έχοντας γεννηθεί στον Άρη, αποτέλεσμα μιας αναπάντεχης εγκυμοσύνης πριν την απογείωση του διαστημόπλοιου που έφερε την μητέρα του στον Κόκκινο Πλανήτη, ο 16χρονος Γκάρντνερ (Έισα Μπάτερφιλντ) ταξιδεύει για πρώτη φορά στη Γη. Λαχταρά να γνωρίσει όλα τα θαύματα του πλανήτη, όμως οι γιατροί του τον αποτρέπουν από τις εξερευνήσεις του, καθώς τα όργανά του δεν αντιδρούν καλά στην γήινη ατμόσφαιρα. Επιθυμώντας διακαώς να βρει τον πατέρα του, ο Γκάρντνερ θα αποδράσει για να αποκαλύψει το μυστήριο της γέννησής του και για να βρει το πού ανήκει στο σύμπαν.

Η νέα ταινία του Πίτερ Τσέλσομ, όπως επισημαίνει ο σεναριογράφος Άλαν Λεμπ: «δεν είναι μία ακόμη ιστορία αγάπης στο διάστημα, ή μία επική διαστημική περιπέτεια. Είναι μια πραγματική ιστορία του πώς είναι να επιθυμεί κανείς διακαώς να έρθει σε επαφή με την ανθρώπινη φύση του».

–> 9 Φεβρουαρίου στους κινηματογράφους από την Odeon

♦ Πενήντα Πιο Σκοτεινές Αποχρώσεις Του Γκρι / Fifty Shades Darker

Σκηνοθεσία: Τζέιμς Φόλεϊ

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ / ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ

Ο σκηνοθέτης Τζέιμς Φόλεϊ (του τηλεοπτικού «House of Cards») αναλαμβάνει να μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη τις «Πενήντα πιο σκοτεινές αποχρώσεις του γκρι». Η Αναστάζια (Άνα) Στιλ (Ντακότα Τζόνσον) αποκαρδιωμένη από τα σκοτεινά μυστικά του πληγωμένου συναισθηματικά νεαρού επιχειρηματία Κρίστιαν Γκρέι (Τζέιμι Ντόρναν), έχει διακόψει τη σχέση τους κι έχει ξεκινήσει μια καινούρια καριέρα σ’ έναν εκδοτικό οίκο, έχοντας να αντιμετωπίσει και την έντονη πολιορκία του προϊσταμένου της.

–> 9 Φεβρουαρίου στους κινηματογράφους από την UIP

♦ Γλυκό Φασόλι / Sweet Bean

Σκηνοθεσία: Naomi Kawase

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ / ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ

Η ταινία της Naomi Kawase , που επιλέχθηκε ως η εναρκτήρια ταινία του Un Certain Regard του Φεστιβάλ Καννών 2015, έχει ως θέμα τη γλυκόπικρη σχέση του Σεντάρο, ενός μοναχικού μεσήλικα και ιδιοκτήτη ενός μικρού εστιατορίου Ντοραγιάκι*, και της κυρίας Τόκου, η οποία είναι η 80χρονη μαγείρισσα που πρόσφατα προσέλαβε. Η κυρία Τόκου, όμως, εκτός του ότι ξέρει να φτιάχνει πεντανόστιμες, παραδοσιακές ιαπωνικές τηγανίτες από κόκκινα φασόλια, με τις οποίες ενθουσιάζονται οι πελάτες του Σεντάρο, κρύβει κι ένα μυστικό. Είναι η μόνη, όμως, που κρύβει μυστικά; Η ταινία είναι βασισμένη στο βιβλίο “An” του Durian Sukegawa

* ιαπωνική τηγανίτα με ζύμη από κόκκινα φασόλια που σερβίρεται σαν σάντουιτς.

–> 9 Φεβρουαρίου στους κινηματογράφους από τον Μικρόκοσμο και την Flisvos Films

A World Not Ours

Σκηνοθεσία: Mahdi Fleifel

ΝΤOΚΙΜΑΝΤΕΡ

Ένας νέο πρόγραμμα περιοδικών προβολών, με τον τίτλο Κυριακάτικες Αφηγήσεις, ξεκινά στον Μικρόκοσμο, με στόχο να παρουσιάσει επιλεγμένες αφηγήσεις για τις κοινωνικές συνθήκες που διαμορφώνονται στη παγκόσμια πραγματικότητα, μέσα από το έργο ανεξάρτητων δημιουργών. Για την πρώτη προβολή, η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια Κατερίνα Γρέγου έχει προτείνει το βραβευμένο φιλμ, A World Not Ours (2012), του Mahdi Fleifel, που προβάλλεται για πρώτη φορά στην Αθήνα.

–> Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου, στις 15:00, στον Μικρόκοσμο

África 815

Σκηνοθεσία: Πιλάρ Μονσέγ

NΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Από τα δάση της Λατινικής Αμερικής έως την έρημο Σαχάρα θα ταξιδέψει τους θεατές το αφιέρωμα «The Spanish connection» που παρουσιάζει το Exile Room τον Φεβρουάριο. Το προσωπικό και απρόσμενα ερωτικό ντοκιμαντέρ της Πιλάρ Μονσέγ, με πρωταγωνιστή τον πατέρα της, αποκαλύπτει μια κρυφή πτυχή της ισπανικής αποικίας της δεκαετίας του ’60 όπου ο queer έρωτας άνθιζε στην άμμο. Μετά το άδοξο τέλος ενός αποτυχημένου πειράματος που ονόμασε “πρότζεκτ οικογένεια”, ο Μανουέλ επιστρέφει ξανά και ξανά στην Αφρική, αναζητώντας τον έρωτα και προσπαθώντας να ξαναζήσει την πρώτη του φορά.

Είσοδος Ελεύθερη

–> Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου στις 21:00 στο Exile Room

♦ Ο αφέντης Πούντιλα και ο δούλος του Μάττι / Herr Puntila und sein Knecht Matti

Σκηνοθεσία: Peter Kupke

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΡΑΜΑ / ΚΛΑΣΙΚΗ

Από 9 Φεβρουαρίου θα προβάλλεται  στο ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema ένα από τα σημαντικότερα έργα του Μπρεχτ, «Ο αφέντης Πούντιλα και ο δούλος του Μάττι», όπως σκηνοθετήθηκε από τον Peter Kupke και κινηματογραφήθηκε από την κρατική τηλεόραση DDR το 1979. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί που επέλεξε και δίδαξε ο ίδιος ο Μπρεχτ και που έμειναν πιστοί στο έργο του. Πρόκειται για μία ανελέητη σάτιρα την διάκριση των τάξεων, που γράφτηκε από τον σπουδαίο δραματουργό όταν βρισκόταν στην εξορία.

–> 9 έως 22 Φεβρουαρίου στο ALKYONIS new star art cinema

♦ LEGO® Batman

Σκηνοθεσία: Κρις ΜακΚέι

ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ

Συνεχίζοντας στο ασεβές πνεύμα και τολμηρό χιούμορ που έκαναν την «Ταινία LEGO®» παγκόσμιο φαινόμενο, ο αυτό-αποκαλούμενος και πρωταγωνιστής εκείνης της ταινίας – LEGO® Batman – πρωταγωνιστεί στην ολόδική του κινηματογραφική περιπέτεια. Στο Γκόθαμ ζυμώνονται μεγάλες αλλαγές κι αν ο Μπάτμαν θέλει να σώσει την πόλη από την εχθρική κατάληψη του Τζόκερ, ίσως πρέπει να αφήσει πίσω το μοτίβο του μοναχικού εκδικητή, να μάθει να συνεργάζεται με άλλους, και ίσως… ίσως έτσι… να καταφέρει να χαλαρώσει.

–> 9 Φεβρουαρίου 2017 στους κινηματογράφους, σε 2D, 3D και μεταγλωττισμένη, από την Tanweer

♦ Τραγούδα! / Sing! (Kids cinema)

Σκηνοθεσία: Γκαρθ Τζένινγκς

ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ

Κάθε Κυριακή το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δίνει ραντεβού με τους μικρούς σινεφίλ στο Ολύμπιον, προβάλλοντας τις καλύτερες ταινίες κινουμένων σχεδίων! Αυτή την Κυριακή, βλέπουμε μαζί με τα παιδιά το απολαυστικό animation Τραγούδα! του Γκαρθ Τζένινγκς. Ο Μπάστερ Μουν είναι ένα κοάλα που προσπαθεί με κάθε τρόπο να σώσει το θέατρό του από τη χρεοκοπία. Θα καταφέρει, άραγε, να διοργανώσει τον καλύτερο διαγωνισμό τραγουδιού και να βοηθήσει τους πιστούς του φίλους να βρουν το παλιό τους κέφι; Πολλή μουσική και ακόμα περισσότερα πασίγνωστα τραγούδια για τις φετινές γιορτές σε ένα απολαυστικό animation για μικρούς και μεγάλους.

–> Κυριακή 12 Φεβρουαρίου στις 12:00 στο Ολύμπιον