Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Χιλής, τη Seven και τη Strada Films, έχουν ετοιμάσει για τη γιορτή των ερωτευμένων μια ειδική βραδιά αφιερωμένη στον ποιητή του έρωτα, Πάμπλο Νερούδα.

Με αφορμή την κυκλοφορία στις κινηματογραφικές αίθουσες της ταινίας Νερούδα, την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου σας περιμένει μια ιδιαίτερη βραδιά στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Πρόγραμμα

21:00  Από τις 21.00 κι έπειτα, οι θεατές με την επίδειξη του εισιτηρίου τους θα μπορούν να  απολαύσουν:

– Χιλιανό κρασί (μια ευγενική χορηγία της Oikos Wines )

– Παραδοσιακές χιλιανές Empanadas από τη Nilda Barros (ευγενική χορηγία της Seven Films)

21:3021:35 Στο φουαγιέ της ταινιοθήκης θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε παραδοσιακό Χιλιανό Χορό (Cueca Chilena) από τους χορευτές Natalia Soto και Elvis Pena (ευγενική χορηγία της Πρεσβείας της Χιλής)

22:00-22:10 Είσοδος κοινού στην Αίθουσα Α’ για την προβολή της ταινίας Νερούδα

22:10 Χαιρετισμός του μορφωτικού ακόλουθου της Πρεσβείας της Χιλής Martin Donoso, όπου θα μιλήσει σύντομα για τη σχέση του Νερούδα με την Ελλάδα.

22:15 Προβολή της ταινίας Νερούδα.

Σύνοψη

Το 1948, στη Χιλή του Ψυχρού Πολέμου, ο Γερουσιαστής Πάμπλο Νερούδα (Luis Gnecco) κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προδίδει το Κομμουνιστικό Κόμμα, γεγονός που προκαλεί την αντίδραση του Προέδρου Γκονζάλες Βιντέλα (Alfredo Castro). Ο αστυνομικός Όσκαρ Πελουσονό (Gael Garcia Bernal) έχει αναλάβει να συλλάβει τον ποιητή.

Ο Νερούδα προσπαθεί να διαφύγει από τη χώρα, με την γυναίκα του, τη ζωγράφο Ντέλια Ντελ Καρίλ, αλλά αναγκάζονται τελικά να κρυφτούν. Εμπνευσμένος από τα δραματικά γεγονότα της νέας του ζωής, ως φυγάς, ο Νερούδα γράφει την επική ποιητική συλλογή του «Canto General». Εντωμεταξύ στην Ευρώπη ο θρύλος του κυνηγημένου από την αστυνομία ποιητή μεγαλώνει και οι καλλιτέχνες με επικεφαλής τον Πάμπλο Πικάσο κραυγάζουν για την ελευθερία του Νερούδα.

Ωστόσο, ο ποιητής, μέσα από τον αγώνα του με τον επιθεωρητή, επανεφευρίσκει τον εαυτό του. «Παίζει» μαζί του, αφήνοντας προσχεδιασμένα στοιχεία, κάνοντας πιο έντονο και επικίνδυνο το  παιχνίδι γάτας – ποντικιού.  Σε αυτή την ιστορία του διωκόμενου ποιητή και του αδιάλλακτου αντιπάλου του, ο Νερούδα αναγνωρίζει την ευκαιρία να γίνει τόσο ένα σύμβολο για την ελευθερία, όσο και θρύλος της λογοτεχνίας.