Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Γλυπτική και ζωγραφική σε μία έκθεση

Γλυπτική και ζωγραφική σε μία έκθεση
Η αίθουσα τέχνης εκφραση – γιαννα γραμματοπουλου σε συνεργασία με τη γκαλερί The Breeder, ολοκληρώνοντας την τρέχουσα εικαστική περίοδο, παρουσιάζουν την έκθεση Γλυπτικής – Ζωγραφικής των Κώστα Ανανίδα και Γιάννη Σκουρλέτη.

Δύο καλλιτέχνες: ένας γλύπτης (εκφραση – γιαννα γραμματοπουλου) και ένας ζωγράφος (The Breeder), συναντώνται και «συνδιαλέγονται» μέσα από διαφορετικές τεχνοτροπίες και εκφραστικά μέσα.

Η τέχνη του Κώστα Ανανίδα, παραστατική, με εμφανείς επιρροές από την κλασική παράδοση, βασίζεται στη διερεύνηση του φυσικού. Η εμμονή στο σχέδιο, με μια σχεδόν τελετουργική διαδικασία, φανερώνει πως η εικόνα του  σώματος αποτελεί για τον καλλιτέχνη μόνιμη πηγή έμπνευσης.

Ως συνέχεια της τελευταίας ατομικής του έκθεσης  το 2005, ο Ανανίδας παρουσιάζει μια σειρά γλυπτών από ορείχαλκο, τα οποία αναπαριστούν ήρωες της Ελληνικής μυθολογίας. Πρόκειται για γυμνές ανδρικές μορφές σε «μνημειακές» στάσεις. Η ανθρώπινη φιγούρα κυριαρχεί στο έργο του Ανανίδα σε όλη τη διάρκεια της πορείας του, όπως καταγράφεται τα τελευταία δέκα χρόνια  στις εκθέσεις και τα δημόσια γλυπτά του.

Ο Γιάννης Σκουρλέτης, από την άλλη, καταφέρνει μέσω σκοτεινών και μελαγχολικών τοπίων να εκφράσει ποικίλα ερεθίσματα καθώς και ένα ολότελα προσωπικό σύστημα αναφοράς που αποτελεί τη βάση της έμπνευσής του.

Σκηνές από την καθημερινότητα, ιστορικές μνήμες, προσωπικά βιώματα, εικόνες από τη φύση, έργα-σταθμοί στην ιστορία της τέχνης, ο θάνατος, ο έρωτας, η ίδια η ζωή φιλτράρονται μέσα από το πρίσμα του Σκουρλέτη και μετουσιώνονται στο νεορομαντισμό και τη μελαγχολία των έργων του.

Δάση και νεκροταφεία αποτυπώνονται σε χαρτί ή σε πολύ λεπτό μουσαμά με τη χρήση λεπτών πινέλων και σινικής μελάνης, όλα στο χρώμα του μαύρου και με επιμονή στη λεπτομέρεια.

Ο μαξιμαλισμός των αναφορών του Σκουρλέτη βρίσκει διέξοδο και συμπυκνώνεται σε έναν μινιμαλισμό εικόνων και μέσων, σε τοπία που αν και υπονοούν χιλιάδες σκέψεις και συναισθήματα, εντούτοις παραμένουν λιτά, σκοτεινά και μελαγχολικά.

Σχετικές ειδήσεις
Η γενιά του ΄80: ομαδική έκθεση από Τα Νέα της Τέχνης στην εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου
11.10.2016 11:31
Η εικαστική εφημερίδα «Τα Νέα της Τέχνης» διοργανώνει στην αίθουσα τέχνης εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου, για πέμπτη συνεχή χρονιά ομαδική έκθεση με τίτλο «Η γενιά του ΄80» με σκοπό την οικονομική στήριξη της εφημερίδας.
Good Buy Human: έκθεση της Carly Mark στη γκαλερί The Breeder
15.06.2016 12:20
Η ατομική έκθεση της Carly Mark «Good Buy Human» που παρουσίαζεται στο δευτερο όροφο της γκαλερί The Breeder, είναι αποτέλεσμα της διαμονής της καλλιτέχνιδας στην Αθήνα, στα πλαίσια του The Breeder Residency Program -που επιμελείται η Σταματία Δημητρακοπούλου- και επικεντρώνεται σε ζωγραφική, γλυπτά, βίντεο και εγκαταστάσεις με σημείο αναφοράς την εμμονή της Carly Mark στην εταιρία ζαχαρωτών Haribo. Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδος.
Καλημέρα κύριε Proust: έκθεση του Άγγελου Σκούρτη στην αίθουσα τέχνης εκφραση - γιαννα γραμματοπουλου
21.04.2016 14:33
Η αίθουσα τέχνης εκφραση - γιαννα γραμματοπουλου εγκαινιάζει την Πέμπτη 12 Μαΐου 2016 την ατομική έκθεση του Άγγελου Σκούρτη με τίτλο «Καλημέρα κύριε Proust».
Επένθεση Μνήμης: έκθεση της Ερατώς Χατζησάββα στην αίθουσα τέχνης εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου
24.03.2016 10:04
Η αίθουσα τέχνης «εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου» εγκαινιάζει την Πέμπτη 7 Απριλίου την ατομική έκθεση της Ερατώς Χατζησάββα με τίτλο «Επένθεση Μνήμης» σε επιμέλεια της Λήδας Καζαντζάκη.
Τοπίο: Η κυριαρχία του προσωρινού;: έκθεση του Θανάση Μακρή στην εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου
25.02.2016 16:40
Η αίθουσα τέχνης «εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου» εγκαινιάζει την Τρίτη 8 Μαρτίου, ατομική έκθεση ζωγραφικής του Θανάση Μακρή.