Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, σε συνεργασία με το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας μας προσκαλεί σε προβολές του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, από 26-28 Ιανουαρίου 2017 στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών για σχολικές ομάδες κατά τις πρωινές ώρες και γενικό κοινό κατά τις απογευματινές έχει ως εξής:

Πέμπτη 26/01
Για σχολικές ομάδες, κατόπιν συνεννόησης με το Μουσείο

12:00 Ηλιόσποροι, του Αντώνη Τολάκη (Ελλάδα, 30’)

Μια παρέα παιδιών που ζει στο δρόμο. Ανάμεσα τους ο Σαΐντ, ένα δωδεκάχρονο αγόρι που εργάζεται πουλώντας ηλιόσπορους στα πάρκα και στις πλατείες της Αθήνας. Στα όρια της απόλυτης φτώχειας, αναζητώντας φαγητό στα συσσίτια, η καθημερινή του ρουτίνα δεν είναι παρά μια συνεχής πάλη για επιβίωση. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, μπορεί να απολαμβάνει την ελευθερία που του προσφέρει ο δρόμος, να ξεχνιέται στα ανέμελα παιχνίδια της παιδικής ηλικίας και να ονειρεύεται ένα καλύτερο μέλλον: να φύγει στη βόρεια Ευρώπη, να πάει σχολείο και να κάνει μια αξιοπρεπή δουλειά όταν μεγαλώσει.

12:30 Η ανθρωπότητα μεταναστεύει (Humanity is migrating, του Enea Gega (Τουρκία, 25’)

Η ταινία αφορά στους Σύριους πρόσφυγες που έχουν κολλήσει στην Ειδομένη και σε άλλους καταυλισμούς προσφύγων στην Ελλάδα. Χιλιάδες πρόσφυγες που περιμένουν απελπισμένα να ανοίξουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ ώστε να μπορέσουν να φθάσουν στην Δυτική Ευρώπη, κυρίως στη Γερμανία. Η ταινία επικεντρώνεται κυρίως στους νέους και στα παιδιά.

13:00 Εδώ εξορία: Ημερολόγια από παιδιά πρόσφυγες (This is exile: diaries of child refugees), του Mani Y. Bencelah (Λίβανος-Ελβετία, 57’)

Ένα εξαιρετικά ευαίσθητο πορτρέτο των προσφυγόπουλων που αναγκάζονται να διαφύγουν από τη βία του εμφυλίου πολέμου στη Συρία για τον γειτονικό Λίβανο. Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία της ζωής των παιδιών μέσα από δικά τους λόγια και αποτυπώνει τη συγκινητική αλήθεια για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν την απώλεια, τις κακουχίες και τη συντριβή της ελπίδας.

Παρασκευή 27/01 

Για σχολικές ομάδες, κατόπιν συνεννόησης με το Μουσείο

10:00 Ιστορία αναστηλώσεων Ερεχθείου, του Δημήτρη Πατρίκιου (Ελλάδα, 18′)

Η τρισδιάστατη ταινία αναφέρεται στην οικοδομική ιστορία του Ερεχθείου στην Ακρόπολη. Ξεκινά από τη μορφή που είχε το μνημείο στην αρχαιότητα και παρουσιάζει τις αλλαγές που υπέστη στο πέρασμα των αιώνων. Από τις επισκευές του μνημείου στη Ρωμαϊκή εποχή, την μετατροπή του σε βυζαντινή εκκλησία, τις καταστροφές που υπέστη ως το τέλος της τουρκοκρατίας, μέχρι τις αναστηλωτικές επεμβάσεις που ακολούθησαν.

10:30 Ερευνώντας το παρελθόν: Κρήτη στις ρίζες του Λαβύρινθου, του Dominique Adt (Γαλλία, 26′)

Ο Philippe Charlier αναζητά τις ρίζες ενός από τους σημαντικότερους μύθους της ανθρωπότητας: του λαβύρινθου, αυτού του δαίδαλου όπου που ζούσε ο Μινώταυρος. Στην καρδιά της Κρήτης ο Philippe διερευνά τους πρώτους χώρους λατρείας της αρχαιότητας: τα σπήλαια του νησιού. Ανακαλύπτει στο κέντρο της Κρήτης το Μεγάλο Λαβύρινθο: ένα δίκτυο από τεχνητές υπόγειες σήραγγες, που ελάχιστα έχουν ερευνηθεί και κινηματογραφούνται για πρώτη φορά.

11:00 Το κυνήγι του χρυσόμαλλου δέρατος, των Franz Leopold Schmelzer – Gerhard Rekel (Γερμανία, 43’)

Εδώ και χρόνια οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν την αλήθεια που κρύβεται πίσω από το μύθο της Αργοναυτικής εκστρατείας. Ο Ιάσονας και οι 50 Αργοναύτες του ταξίδεψαν μέχρι το τέλος του τότε γνωστού κόσμου, στην Kολχίδα (της σημερινής Γεωργίας), αναζητώντας το Χρυσόμαλλο Δέρας.

12:00 Witness the past, των Αγγελή Ανδρικόπουλου – Αργύρη Τσεπελίκα (Ελλάδα, 30’)

Πρόκειται για μια σειρά ντοκιμαντέρ για παιδιά, ηλικίας 8-12 ετών, με θέμα την αρχαιοκαπηλία και την αρχαιολογία στην Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο. Τα παιδιά ταξιδεύουν σε κρυμμένους τάφους, ξένες χώρες και αρχαίους πολιτισμούς, και γίνονται μάρτυρες της συναρπαστικής ανακάλυψης ανεκτίμητων αρχαιολογικών αντικειμένων αλλά και της απειλής των τυμβωρύχων.

12:30 Ερατοσθένης, η κινητή βιβλιοθήκη, του Κώστα Βάκκα (Ελλάδα, 34’)

Ο Ερατοσθένης γεννήθηκε τον 3ο π.Χ. αιώνα στην Κυρήνη, την ελληνική αποικία της Λιβύης. Λόγω της σοφίας του, του έδωσαν το παρατσούκλι & «κινητή βιβλιοθήκη». Ήταν μεταξύ άλλων αστρονόμος, μαθηματικός, γεωγράφος και ποιητής. Το ντοκιμαντέρ περιγράφει τη συγκλονιστική περιπέτεια της ζωής και του έργου του Ερατοσθένη στις πόλεις όπου έζησε, την Κυρήνη και την Αλεξάνδρεια.

13:05 Ειδικοί της αρχαιολογίας, των Joris Clerte – Pierre-Emmanuel Lyet – Marc Chevalier (Γαλλία, 20’)

Μέσα από ταινίες κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους, ειδικοί της αρχαιολογίας θα μας εξηγήσουν πώς οι επιστήμονες καταλήγουν σε συμπεράσματα ερμηνεύοντας στοιχεία που οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε ως ανεξιχνίαστα ή χωρίς σημασία. Η ταινία είναι μεταγλωττισμένη στα ελληνικά.

Για γενικό κοινό

18:00 33.333. Η οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη, του Μένιου Καραγιάννη (Ελλάδα-Σουηδία-ΗΠΑ, 90’)

Ο Νίκος Καζαντζάκης είναι παγκοσμίως γνωστός για τα μυθιστορήματά του. Λίγοι όμως γνωρίζουν, και ακόμη λιγότεροι έχουν διαβάσει την Οδύσσεια, ένα επικό ποίημα 33.333 στίχων, το πιο σπουδαίο, κατά τον ίδιο, έργο του. Στη Σουηδία, ένας άντρας 102 ετών, μαθαίνει ελληνικά και μεταφράζει την Οδύσσεια. Το ντοκιμαντέρ ταξιδεύει στη Σουηδία, στην Αμερική, στην Κρήτη, στην Αθήνα, στην Τήνο. Είναι ένα ταξίδι αναζήτησης, τόσο στις πτυχές του άγνωστου αυτού έργου, όσο και στην προσωπικότητα του συγγραφέα.

19:30 1000 Miles, των Βασίλη Κεχαγιά – Γιάννη Βαλτή (Ελλάδα, 33’)

Η Πένυ και ο Τζορτζ ξεκίνησαν το ταξίδι τους τον Μάρτιο του 2005. Χρειάστηκαν τρεις μήνες για να διανύσουν τα 1000 μίλια. Μέχρι το 2014, η Πένυ και ο Τζορτζ έκαναν συνολικά 4 μεγάλα ταξίδια διασχίζοντας τουλάχιστον 3.000 μίλια μέσα από την άγρια ελληνική φύση που συρρικνώνεται διαρκώς. Το 2007 κάηκε το 10% των παρθένων ελληνικών δασών και από τότε, κάθε χρόνο, καταστρέφεται ένα μεγάλο κομμάτι τους από φωτιές και άλλες ανθρώπινες παρεμβάσεις.

20:30 Με τα μάτια του Ιανού- Πρόσφυγες στον δρόμο προς την Ευρώπη, του Δημήτρη Παπαγεωργίου (Ελλάδα, 90’)

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την πορεία των προσφύγων από τις τουρκικές ακτές μέχρι την Ειδομένη, το τελευταίο ελληνικό σύνορο, πριν επιχειρήσουν να συνεχίσουν προς τις χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης, που αποτελούν και τον τελικό στόχο των περισσότερων. Μέσα από αυτή την πορεία αναδύονται πολλές επί μέρους αφηγήσεις που προσπαθούν να φωτίσουν όψεις των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες σε αυτό το μακρύ και επικίνδυνο ταξίδι.

Σάββατο 28/01

Για γενικό κοινό

18:00 Μικροί άνθρωποι, μεγάλα δέντρα (Small People, big trees), της Ekaterina Rusakovich (Ρωσία, 45’)

Στη σκιά των τροπικών δασών ζει μια φυλή των πιο κοντών ανθρώπων στην Γη- οι Πυγμαίοι Μπάκα. Όπως ήταν και εκατοντάδες χρόνια πριν, κυνηγούν για το κρέας και συλλέγουν «τα δώρα» των μεγάλων δέντρων. Προσεύχονται στα πνεύματα του δάσους και διδάσκουν τα παιδιά τους να σέβονται το δάσος, να λάβουν από αυτό μόνο ό,τι έχουν μεγάλη ανάγκη.

19:00 Μπαομπάπ, μεταξύ γης και θάλασσας (Baobabs, between land and sea), της Cornu Cyrille (Γαλλία, 55’)

Λόγω του μεγέθους τους και των πρωτότυπων σχημάτων τους, τα μπάομπαπ είναι από τα πιο αξιόλογα δέντρα στον πλανήτη. Σχετικά άγνωστα στη Μαδαγασκάρη, αυτοί οι γίγαντες σήμερα απειλούνται από την αποψίλωση των δασών. Για να τα μελετήσουν στην καρδιά των δασών τους η Cyrille Cornu και ο Wilfried Ramahafaly ταξιδεύουν με πιρόγα, εξερευνώντας 400 χιλιόμετρα άγριων και απομονωμένων ακτών στα νότιο-δυτικά της Μαδαγασκάρης.

20:00 Το αρχιπέλαγος (The archipelago), του Benjamin Huguet (Μεγάλη Βρετανία, 45’)

Νήσοι Φερόες: μια μακρινή συστάδα νησιών με άγρια ομορφιά, που σφυροκοπούνται από τις διαρκείς εναλλαγές του καιρού στον βόρειο Ατλαντικό. Μια κοινότητα σε φάση μετάβασης, συνδεδεμένη με τον σύγχρονο κόσμο και την τεχνολογία του, αλλά και ένα μέρος όπου άνθρωποι και φύση αλληλεπιδρούν με τους ίδιους τρόπους γενιές ολόκληρες.

21:00 Η κόρη της λίμνης (Daughter of the lake), του Sergio Garcia Locatelli (Ισπανία, 90’)

Στο ύψος του περουβιανού Gold Rush, μια γυναίκα των Άνδεων είναι σε θέση να επικοινωνήσει με τα πνεύματα του νερού και χρησιμοποιεί τις δυνάμεις της για να αποτρέψει μια εταιρεία εξόρυξης από την καταστροφή της λίμνης που θεωρεί ότι είναι η μητέρα της.