Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Καβάφης, μελοποιημένος...

Καβάφης, μελοποιημένος...
Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου παρουσιάζει στην πλήρη μουσική του μορφή το έργο του, μέσα από μία κυκλοφορία, της οποίας η παραγωγή μοιάζει με υπερ-παραγωγή. Τα ποιήματα του Καβάφη δεσπόζουν στη νέα αυτή δουλειά, ενώ μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα δίνουν τα αποσπάσματα από το έργο του Νίκου Καββαδία «Το ημερολόγιο ενός τιμονιέρη».

Η νέα κυκλοφορία, που παράλληλα αποτελεί την πρώτη παρουσίαση του έργου του συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου στην πλήρη μουσική του μορφή, ονομάστηκε «...που γι\' Αλεξανδρινό γράφει Αλεξανδρινός».

Η έκδοση είναι δίγλωσση (ελληνικά και αγγλικά), αποτελείται από τρία Cd και περιλαμβάνει συνολικά δεκαοκτώ τραγούδια και έξι ορχηστρικά.

Τα τραγούδια ερμηνέυουν η Φωτεινή Δάρρα , η Ειρήνη Καραγιάννη, ο Τάσος Αποστόλου , ο Ανδρέας Σμυρνάκης και ο Νικόλας Στυλιανού, ενώ συμμετέχουν φιλικά η Ελεθερία Αρβανιτάκη, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης , ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, ο Αντώνης Λουδάρος και ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.

Τα δεκαοκτώ τραγούδια και έξι ορχηστρικά έχουν παρουσιασθεί μόνο αποσπασματικά και σε σκηνική μορφή σε χώρους όπως: στα επίσημα εγκαίνια της Bibliotheca Alexandrina, στο Ηρώδειο , στην Unesco (Παρίσι), στον Ο.Η.Ε. (Νέα Υόρκη), στο Alice Tully Hall (Lincoln Center Νέα Υόρκη), Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Umberto Agnelli Hall (Italian Cultural Institute, Τόκυο).

Εκτός από τους τρεις ψηφιακούς δίσκους, η έκδοση συμπληρώνεται με ένα πολυτελές λεύκωμα με τα ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη, αποσπάσματα από το έργο του Νίκου Καββαδία «Το ημερολόγιο ενός τιμονιέρη. Αθησαύριστα πεζογραφήματα και ποιήματα» καθώς και πολλά στοιχεία για το έργο του Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Το έργο ηχογραφήθηκε εξ ολοκλήρου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την Ορχήστρα των Χρωμάτων που διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης, ενώ η ενορχήστρωση και η παραγωγή είναι του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Οι φωτογραφίες του Κ.Π. Καβάφη παραχωρήθηκαν ευγενικά από το Αρχείο Κ.Π. Καβάφη.

Το σπουδαίο, εκτός από το υπέροχο αποτέλεσμα που δημιουργήθηκε με τη συμβολή όλων των συντελεστών, είναι η δυσκολία που παρουσιαζόταν αρχικά στο Δημήτρη Παπαδημητρίου, ώστε να φτάσει στη μελοποίηση των ποιημάτων του Καβάφη.

Παρά τις δυσκολίες, λοιπόν, τα κοινά στοιχεία του συνθέτη με τον ποιητή - κοινή καταγωγή από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου - και η αγάπη του πρώτου για την ποίηση του Καβάφη, κατέληξαν σε ένα άριστο μουσικό αποτέλεσμα.

Μάλιστα, το πρώτο καβαφικό ποίημα που μελοποίησε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου ήταν το «Έτσι», ποίημα που είχε πρωτοδιαβάσει το 1979 σε κορνιζαρισμένη φωτοτυπία του πρωτότυπου χειρόγραφου.

Στα χέρια του το ποίημα βρέθηκε το 1985 και από αυτή την αρχή έφτασε στα πρώτα εννέα τραγούδια που πρωτοπαρουσιάστηκαν στα επίσημα εγκαίνια της Νέας Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και σε αντίστοιχη εκδήλωση στο Ηρώδειο τον Οκτώβριο του 2003.

Σχετικές ειδήσεις
Οι έρωτες του ποιητή στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
06.02.2017 15:46
Πώς τέσσερις Έλληνες συνθέτες (Δημήτρης Παπαδημητρίου, Νίκος Ξυδάκης, Τάσος Ρωσόπουλος, Κώστας Μάκρας) παίρνουν τα ποιήματα του Χάινε και φτιάχνουν μία ερωτεύσιμη συναυλία;
Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου στις Συναντήσεις Με Μουσικούς στο cafe του ΙΑΝΟΥ
06.12.2016 16:35
Η Τασούλα Επτακοίλη συνομιλεί την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016, με τον γνωστό συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου. Μια συζήτηση για την μουσική, την τέχνη, τη ζωή και τον πολιτισμό.
Ο Ερωτικός Λόγος από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου στη Στέγη
03.10.2016 10:58
Ο «Ερωτικός Λόγος» του Γιώργου Σεφέρη γίνεται σημείο αναφοράς για το νέο συμφωνικό έργο του Δημήτρη Παπαδημητρίου αποκαλύπτοντας έναν ποιητικό μουσικό κόσμο μέσα από τη δημιουργική φαντασία του.
Να πλημμυρίσει ο κόσμος φως: Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και η Φωτεινή Δάρρα στο Παλλάς
25.04.2016 15:31
Την Παρασκευή 13 Μαΐου, ο μεγάλος συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου και η σύγχρονη ερμηνεύτρια Φωτεινή Δάρρα θα βρεθούν στο θέατρο Παλλάς για να παρουσιάσουν μαζί σε το μουσικό έργο «Η Παγωμένη Θεατρίνα» σε στίχους Νίκου Γκάτσου αλλά και τραγούδια τους που έχουν αγαπηθεί από το κοινό, σε μία μουσική παράσταση με τον τίτλο «Να πλημμυρίσει ο κόσμος φως».
Μετασχηματισμοί: Ο Νίκος Ξυδάκης, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Τάσος Ρωσόπουλος στη Στέγη
07.03.2016 17:06
Στην τρίτη συναυλία του κύκλου Μετασχηματισμοί και σε συνέχεια της παρουσίασης του Χειμωνιάτικου ταξιδιού του Σούμπερτ με τους στίχους στα ελληνικά, οι Νίκος Ξυδάκης , Δημήτρης Παπαδημητρίου και Τάσος Ρωσόπουλος θα παρουσιάσουν νέα τραγούδια, μελοποιώντας ποιήματα του Wilhelm Müller, από τον κύκλο Winterreise, σε μετάφραση του Διονύση Καψάλη.