Πρώτη προβολή του ομώνυμου ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου και ανοικτή συζήτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες- θύματα βασανιστηρίων. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016, στις 19.00, στον κινηματογράφο Τριανόν.

Περισσότεροι από 60.000 πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα «εγκλωβισμένοι» στην Ελλάδα. Πολλοί «κουβαλούν» τα σημάδια του πολέμου, της βίας και της καταπίεσης που έχουν υποφέρει στις χώρες καταγωγής ή και διέλευσής τους. Ανάμεσα σε αυτούς άνθρωποι που έχουν υποστεί διωγμό και βασανιστήρια λόγω, μεταξύ άλλων, των πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεών τους, της φυλής, του φύλου ή της σεξουαλικής τους ταυτότητας.

«Εκτός από τη γυμνή βία, χρησιμοποιούν και ψυχολογικά βασανιστήρια για να μη σου επιτρέπουν να κοιμάσαι. Δεν βλέπεις κανέναν, βλέπεις πάντα τα ίδια χρώματα. Ακούς τα βασανιστήρια των διπλανών· τα ακούς ακόμα και στον ύπνο σου. Κοιμάσαι και ξυπνάς μαζί με αυτά.»

Μαρτυρία επιβιώσαντος βασανιστηρίων, αναγνωρισμένου πρόσφυγα σήμερα στην Ελλάδα.

«Σήμερα η πληγή μου είναι ακόμα ανοιχτή, γι’ αυτό και κάθε φορά που πρέπει να πω την ιστορία μου, είναι για μένα πολύ δύσκολο· κάθε φορά που θίγω το θέμα, όποτε το συζητάω με άλλους, με πονάει. Όσοι έζησαν παρόμοιες εμπειρίες με μένα, ξέρουν πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι να προσπαθήσεις να εξηγήσεις μια τέτοια εμπειρία. Γιατί τα βασανιστήρια που έχεις υποστεί -τεράστια και τρομερά, που κάποιες φορές διαρκούν για πολύ καιρό-, κανείς δεν μπορεί να τα παραδεχτεί ούτε στους πολύ κοντινούς του ανθρώπους.»

Μαρτυρία επιβιώσαντος βασανιστηρίων, αναγνωρισμένου πρόσφυγα σήμερα στην Ελλάδα.

Αυτούς τους ανθρώπους υποστηρίζουν το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Προμηθέας ΙΙ – Ενισχύοντας την Αποκατάσταση Θυμάτων Βασανιστηρίων στην Ελλάδα», προσφέροντας ψυχολογική φροντίδα, νομική και κοινωνική συνδρομή. Mε στόχο την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας, της ασφάλειας και της ψυχικής και σωματικής τους υγείας οι δύο οργανώσεις συνεργάζονται στενά με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Από τον Απρίλιο του 2015 περισσότεροι από 420 άνθρωποι, επιζήσαντες βασανιστηρίων και ακραίας βίας, από διαφορετικές χώρες, έλαβαν υποστήριξη από τη διεπιστημονική ομάδα των τριών οργανώσεων.

Ο γνωστός δημοσιογράφος / σκηνοθέτης Γιώργος Αυγερόπουλος αποτύπωσε με την κάμερά του την προσωπική μαρτυρία του Μουράτ, του Ζαν και του Αλί. Το ημίωρο ντοκιμαντέρ γυρίστηκε τον Μάιο του 2016 στην Αθήνα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Προμηθέας ΙΙ, – Ενισχύοντας την Αποκατάσταση Θυμάτων Βασανιστηρίων στην Ελλάδα» με στόχο την κοινωνική ευαισθητοποίηση των ειδικών αναγκών των θυμάτων βασανιστηρίων.

Στόχος του προγράμματος είναι να εξασφαλιστεί ότι τα θύματα των βασανιστηρίων λαμβάνουν στην Ελλάδα ολιστική και εξειδικευμένη υπηρεσία αποκατάστασης μέσω μιας διεπιστημονικής ομάδας που εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια λειτουργεί με τη συμμετοχή δικηγόρων, κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων και γιατρών.

Με τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, η Ευρωπαικη Ένωση και η Ελλάδα ως μέρος αυτής, υιοθέτησαν μια επικίνδυνη προσέγγιση για την εφαρμογή του δικαίου διεθνούς προστασίας που θέτει εν αμφιβόλω θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία κατακτήθηκαν μετά τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Οι περιοριστικές πολιτικές έχουν σήμερα ως αποτέλεσμα την αδιάκριτη κράτηση προσφύγων – μεταξύ τους και ιδιαίτερα ευάλωτων προσώπων όπως είναι τα θύματα βίας – σε απαράδεκτες συνθήκες στα hotspots, τις αναγκαστικές επιστροφές και επαναπροωθήσεις ανθρώπων που αναζητούν ασφάλεια από τον πόλεμο, την καταπίεση και την απελπισία, και τη διαμονή χιλιάδων προσφύγων σε ανεπαρκέστατες συνθήκες.

Η σημερινή δύσκολη συνθήκη στην Ελλάδα για αυτούς τους ανθρώπους και τους πρόσφυγες γενικότερα, δεν είναι μόνο μια κρίση υποδοχής αλλά σχετίζεται με χρόνιες ανεπάρκειες του συστήματος ασύλου, του συστήματος υγείας, κοινωνικής προστασίας και ένταξης. Αντικατοπτρίζει όμως και μια βαθύτατη κρίση αλληλεγγύης που οδηγεί την Ευρώπη σε μια πρωτοφανή έκπτωση των ανθρωπιστικών της αξιών.

Σε αυτή την κρίση μπορούμε μόνο να διδαχθούμε από τους ανθρώπους που έχοντας επιζήσει διωγμών και ακραίας βίας παλεύουν καθημερινά για την επιβίωση και την αξιοπρέπειά τους σε ένα δυσχερές περιβάλλον επιδιώκοντας να τους αναγνωριστεί μια ισότιμη θέση στην ευρωπαϊκή κοινωνία.

Αμέσως μετά την πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «Εκείνοι που Επέζησαν –Ιστορίες αξιοπρέπειας» θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση. Συμμετέχουν οι:

-Γιώργος Αυγερόπουλος, Δημοσιογράφος/Σκηνοθέτης
-Κατερίνα Κόμητα, Δικηγόρος, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες
-Νίκος Γκιωνάκης, Επιστημονικός υπεύθυνος, Κέντρο Ημέρας Βαβέλ
-Ιωάννα Κοτσιώνη, Συντονίστρια προγράμματος για την υποστήριξη προσφύγων θυμάτων βίας, Γιατροί Χωρίς Σύνορα
– Χρύσα Χατζή, Ειδική Επιστήμονας, Συνήγορος του Πολίτη
– Παρεμβαίνει ο Ρένος Παπαδόπουλος από το Centre For Trauma, Asylum and Refugees του Essex University.

Ευχαριστούμε θερμά τον κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ για την ευγενική παραχώρηση της αίθουσας