Η νέα ταινία Υπόθεση Φριτς Μπάουερ: Μυστική Ατζέντα, του Lars Kraume, κυκλοφορεί στις ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017 από την Strada Films και την Seven Films.


Σύνοψη

Γερμανία, 1957. Ο εισαγγελέας Φριτς Μπάουερ έχει σημαντικά στοιχεία ότι ο συνταγματάρχης των SS και ‘αρχιτέκτονας του Ολοκαυτώματος’ Αδόλφος Άιχμαν, ο οποίος είναι  υπεύθυνος  για τις μαζικές απελάσεις των Εβραίων, φέρεται να κρύβεται στο Μπουένος Άιρες. Ο Μπάουερ, ο οποίος είναι ο ίδιος Εβραίος, έχει προσπαθήσει να οδηγήσει στο δικαστήριο τα εγκλήματα του Τρίτου Ράιχ, μετά την επιστροφή του από την εξορία στη Δανία. Μέχρι στιγμής δεν τα έχει καταφέρει, λόγω της έντονης αποφασιστικότητας της  Γερμανίας να καταστείλει το σκοτεινό παρελθόν της. Εξαιτίας της δυσπιστίας του στο γερμανικό σύστημα δικαιοσύνης, ο  Φριτς Μπάουερ έρχεται σε επαφή με τη Μοσάντ, το Ινστιτούτο Πληροφοριών και Ειδικών Αποστολών του Ισραήλ, διαπράττοντας προδοσία. Ο Μπάουερ δεν ζητά εκδίκηση για το Ολοκαύτωμα, αλλά τον απασχολεί βαθιά το μέλλον της Γερμανίας.

Για την ταινία

Η σπουδαιότητα του εισαγγελέα Φριτς Μπάουερ στη διαμόρφωση των δικών του Άουσβιτς κατά την δεκαετία του 1960 είναι αδιαμφισβήτητη. Ωστόσο, μόνο μετά τον θάνατό του , έγινε γνωστό  το πόσο καταλυτικό ρόλο έπαιξε στη σύλληψη του Άιχμαν. Πλέον, με την ταινία “Υπόθεση Φριτς Μπάουερ: Μυστική Ατζέντα”, ο βραβευμένος σκηνοθέτης Λαρς Κράουμε συνθέτει ένα δυνατό και συγκροτημένο πορτρέτο ενός γενναίου ανθρώπου και του αγώνα του για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη.

Μια αληθινή και συναισθηματικά συναρπαστική ιστορία, η οποία αποτυπώνει την αιώνια μάχη ενός αουτσάιντερ  ενάντια σε ένα παντοδύναμο σύστημα.

Βραβεία / Συμμετοχές

• Έξι Βραβεία LOLAS (Καλύτερης ταινίας, Σεναρίου, Σκηνοθεσίας, Β’ Ανδρικής Ερμηνείας,   Παραγωγής και Κουστουμιών, Βραβεία Γερμανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2016

• Βραβείο Κοινού, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λοκάρνο 2015

• Επίσημη Συμμετοχή, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τορόντο

• Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας (Burghart Klaußner), Βαυαρικά Βραβεία Κινηματογράφου 2016

Σκηνοθεσία: Lars Kraume

Σενάριο: Lars Kraume, Olivier Guez

Παίζουν: Burghart Klaußner, Ronald Zehrfeld, Sebastian Blomberg, Lilith Stangenberg, Jörg Schüttauf