Χριστούγεννα στη Στέγη με θρίλερ. Πέφτοντας Απ’ τα ψηλά στα χαμηλά, ψάχνοντας έναν δολοφόνο στο Τόκυο. Ριμέικ στην ταινία του Akira Kurosawa ή σκηνική μεταφορά του pulp βιβλίου του Ed McBain;

Απ’ τα ψηλά στα χαμηλά – ένας δολοφόνος στο Τόκυο: Δεν είναι παράσταση. Είναι εμπειρία. Βάλτε άνετα παπούτσια, ντυθείτε ζεστά και ακολουθήστε μας στη σκηνή, στα φουαγέ της Στέγης και στα στενά της Συγγρού.

 

«Γιατί εγώ κι εσύ πρέπει να μισούμε ο ένας τον άλλον;»

H Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση μεταμορφώνεται ανήμερα των Χριστουγέννων σε τόπο εγκλήματος όπου διαδραματίζεται ένα συναρπαστικό αστυνομικό θρίλερ που απηχεί την αισθητική της trash novel πάνω στη βία και τους ψυχολογικούς κραδασμούς ενός αστικού δράματος χαρακτήρων.

Εμπνευσμένοι από το pulp μυθιστόρημα του Εντ Μακ Μπέιν, Λύτρα για τον Βασιλιά (King’s Ransom) και τις κινηματογραφικές του μεταφορές, ο Σύλλας Τζουμέρκας και η Γιούλα Μπούνταλη παρουσιάζουν στη Μικρή Σκηνή, από 25 Δεκεμβρίου έως 8 Ιανουαρίου, την παράσταση Απ’ τα ψηλά στα χαμηλά – Ένας δολοφόνος στο Τόκυο και αναβιώνουν τη φουτουριστική φαντασμαγορία του Τόκυο μιας άλλης εποχής, στήνοντας επί σκηνής ένα αγωνιώδες ανθρωποκυνηγητό. Τροφοδοτούν το μπλέντερ της παραστατικής τους ονειροβασίας με ψήγματα από το σινεμά και την τέχνη της installation, συναυλιακά και ζογκλερικά τρικ, fashion και τηλεοπτικά τεχνάσματα.

Ο ήλιος δύει πίσω από το όρος Φουτζιγιάμα, όταν ο ήχος του τηλεφώνου διακόπτει την ησυχία στην έπαυλη του βιομήχανου Γκόντο. Στην άλλη άκρη της γραμμής, μια άγνωστη φωνή τον ενημερώνει πως έχει απαγάγει τον δεκάχρονο γιο του, Τζουν, ζητώντας σε αντάλλαγμα λύτρα. Ο Γκόντο, προκειμένου να σώσει το παιδί του, διαθέτει χωρίς δεύτερη σκέψη ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, με το οποίο σκόπευε να πάρει στα χέρια του τον πλήρη έλεγχο της επιχείρησής του, όταν διαπιστώνει πως δεν είναι ο Τζουν που βρίσκεται στα χέρια του αδίστακτου απαγωγέα, αλλά ο γιος του οδηγού του. Τώρα, το δίλημμα για τον βιομήχανο μεγαλώνει: Θα θυσιάσει τους κόπους μιας ζωής ή τη ζωή ενός αθώου αγοριού;

Πέντε χρόνια μετά τη Χώρα προέλευσης και δύο χρόνια μετά τη διεθνών διακρίσεων Έκρηξη (A blast) –δύο κινηματογραφικές ανατομίες της ελληνικής χαοτικής πραγματικότητας–, ο Σύλλας Τζουμέρκας και η Γιούλα Μπούνταλη επανακάμπτουν στο θέατρο και ενώνουν τις δυνάμεις τους για να εικονοποιήσουν τον αέναο κύκλο ανατροπών που περιγράφει το τρίπτυχο «πλούσιος – μεσοαστός – φτωχός».

Η παραβολή του Μακ Μπέιν πάνω στους συσχετισμούς των κοινωνικών τάξεων προσφέρει στους δύο δημιουργούς το έναυσμα για να μιλήσουν «με πολύ χιούμορ, ανθρωπιά και παρρησία για το πώς ζούμε μαζί στις πόλεις μας, πώς οι τρεις διαφορετικές τάξεις είναι κοντά, είναι τυφλές, ζηλεύουν παράφορα η μία την άλλη, είναι παραλυμένες ή γεμάτες δόντια έτοιμα να δαγκώσουν απ’ το φόβο και την αγωνία. Αλλά και για κάτι άλλο, πιο πολύτιμο: Ότι κάτω απ’ όλα αυτά, στο κέντρο της καρδιάς του καθενός μας, υπάρχει και κάτι άλλο, βαθιά ελεύθερο, πολύ πεισματωμένο και έτοιμο να ζήσει και να αιφνιδιάσει. Κάτι, μάλλον, καλό.»

Η παράσταση δεν ενδείκνυται για άτομα με κινητικές δυσκολίες, καθώς προϋποθέτει έντονη κίνηση μέσα και έξω από το κτίριο της Στέγης.

Συντελεστές

Σύλληψη, Δραματουργία, Κείμενο & Σκηνοθεσία: Σύλλας Τζουμέρκας & Γιούλα Μπούνταλη
Σκηνικά: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Κοστούμια: Μάρλι Αλειφέρη
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Μουσική, Ήχοι & Soundscapes: Γιώργος Κωνσταντινίδης
Μακιγιάζ: Εύη Ζαφειροπούλου
Βοηθοί σκηνοθέτη: Ευγενία Δελιαλή, Ράνια Καπετανάκη
Βοηθός σκηνογράφου: Δημήτρης Αγγελής
Βοηθός ενδυματολόγου: Κατερίνα Ζούρα
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Εταιρεία θεάτρου Διασπορά

Ηθοποιοί: Χάρης Αττώνης, Κωνσταντίνος Βουδούρης, Θανάσης Δόβρης, Παύλος Ιορδανόπουλος, Ρωμανός Καλοκύρης, Γιούλα Μπούνταλη, Μάκης Παπαδημητρίου, Θάνος Τοκάκης

Συμμετέχουν:
οι μικροί Ίσα Μανσούρι και Τζουντ Στέφεν Λόπεζ,
η Ευγενία Δελιαλή, η Κατερίνα Κατάκη και η Κάλλη Μαυρομάτη,
καθώς και 10 ακόμη ηθοποιοί και σπουδαστές

Εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα Λύτρα για τον Βασιλιά του Eντ Μακ Μπέιν.

Μέρος της παράστασης διαδραματίζεται σε εξωτερικούς χώρους.

Διαβάστε περισσότερα

Ο Σύλλας Τζουμέρκας γεννήθηκε το 1978. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς και τη Νίσυρο. Σπούδασε θέατρο, σκηνοθεσία κινηματογράφου και υποκριτική, στην Αθήνα, την Ουτρέχτη και τη Νέα Υόρκη. Έχει σκηνοθετήσει μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες (Χώρα Προέλευσης, A Blast – Η Έκρηξη) και τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ και έχει εμφανιστεί ως ηθοποιός σε ταινίες, θεατρικές παραστάσεις και παραστάσεις live-cinema.

Η Γιούλα Μπούνταλη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Σπούδασε θέατρο, κινηματογράφο και υποκριτική στην Αθήνα, το Ρέθυμνο, την Ουτρέχτη, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. Έχει σκηνοθετήσει, υπογράψει τη δραματουργία και εμφανιστεί ως ηθοποιός σε περφόρμανς (Καυκασιανός Φοίνικας, Χορός Ξανά), θεατρικές παραστάσεις (Αργοπορημένη, Ruined) και ταινίες.

Από το 2000 μέχρι σήμερα, ο Σύλλας Τζουμέρκας και η Γιούλα Μπούνταλη έχουν συνεργαστεί με διάφορες ιδιότητες στις περισσότερες δουλειές, ο ένας του άλλου, τόσο στο σινεμά όσο και στο θέατρο και την τηλεόραση, μεταξύ άλλων στα πρότζεκτ Τα μάτια που τρώνε, Βροχή, Erasmus: Questions on Culture, Ezra Pound: Παράδεισο ήθελα να γράψω, Communal Kitchen, Χώρα προέλευσης, Καυκασιανός φοίνικας, Τα κρυφά σχολειά, Γιώργος Φιλιππίδης, A Blast – H έκρηξη, Χορός ξανά, X-Apartments, Αργοπορημένη, Ruined. Έχουν συνυπογράψει τα σενάρια των ταινιών Χώρα προέλευσης (2010), Α Blast – Η Έκρηξη (2014) και Το θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών (σε pre-production, 2017), ενώ στο θέατρο έχουν κάνει τη δραματουργία και την από κοινού σκηνοθεσία της παράστασης Ντιμπέιτ (Bios, 2012).

Το αστυνομικό μυθιστόρημα του Εντ Μακ Μπέιν, Λύτρα για τον Βασιλιά, γνώρισε την πρώτη και αριστουργηματική κινηματογραφική μεταφορά του το 1963, από τον Ακίρα Κουροσάβα. Ο διεθνής τίτλος της ταινίας ήταν High and Low (πρωτότυπος τίτλος Tengoku to jigoku), ενώ στην Ελλάδα κυκλοφόρησε με τον τίτλο Ο δολοφόνος του Τόκυο. Στην ταινία, το ρόλο του επιχειρηματία υποδύθηκε ο Toshiro Mifune, ενώ τον αστυνομικό επιθεωρητή που αναλαμβάνει την εξιχνίαση της υπόθεσης έπαιζε ο –νεαρός τότε– Tatsuya Nakadai. Μια εκδοχή του βιβλίου υιοθετήθηκε πιο πρόσφατα και από τον σκηνοθέτη Ron Howard στο Ransom (1996), με πρωταγωνιστή τον Mel Gibson.

Το όνομα Ed McBain είναι ένα (και το πιο γνωστό) από τα λογοτεχνικά ψευδώνυμα με τα οποία υπέγραφε ο Αμερικανός συγγραφέας Evan Hunter – ένα όνομα το οποίο επίσης επέλεξε ο ίδιος, καθώς γεννήθηκε ως Salvatore Albert Lombino. Πολυβραβευμένος και από τους πιο διάσημους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας, ο Μακ Μπέιν οφείλει τη φήμη του στη σειρά μυθιστορημάτων 87th Precinct, που αριθμεί περισσότερα από 50 βιβλία, τα τρία πρώτα από τα οποία εκδόθηκαν το 1956 και το τελευταίο το 2004. Υπό το όνομα Evan Hunter, ανέπτυξε επίσης πλούσια συγγραφική δραστηριότητα, με πιο γνωστό βιβλίο του το μνημειώδες Blackboard Jungle (Η ζούγκλα του μαυροπίνακα), που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Richard Brooks (1955). Εργάστηκε και ως σεναριογράφος στο Χόλλυγουντ, υπογράφοντας μεταξύ άλλων το σενάριο στα Πουλιά (The Birds, 1963) του Alfred Hitchcock. Πέθανε το 2005 σε ηλικία 79 ετών.

Παράλληλες Δράσεις

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου

Μετά την παράσταση, συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές

Σάββατο 7 & Κυριακή 8 Ιανουαρίου

Εργαστήριο με τον Σύλλα Τζουμέρκα και τη Γιούλα Μπούνταλη

 

 

Φωτογραφίες: ©beetroot