Η νέα ταινία του Ζερόμ Σαλ, Οδύσσεια, κυκλοφορεί στις ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016, από την Rosebud.21.

Μια από τις μεγαλύτερες παραγωγές στην ιστορία του ευρωπαϊκού κινηματογράφου (25 εκατομμύρια ευρώ), η «Οδύσσεια» είναι η εντυπωσιακή ταινία του Ζερόμ Σαλ για την άγνωστη, ταραχώδη ζωή του μεγαλύτερου θαλασσοπόρου του 20ου αιώνα.

Από τη Μεσόγειο και τη Νότιο Αφρική μέχρι την παγωμένη Ανταρκτική, με το θρυλικό σκάφος  «Καλυψώ», όλες οι συγκρούσεις, τα πάθη και οι τρικυμίες που έζησε ο διάσημος εξερευνητής και κινηματογραφιστής, όχι μόνο στις απέραντες θάλασσες αλλά κυρίως στην προσωπική και οικογενειακή του ζωή.

Καλοκαίρι 1946. Ο Ζακ Κουστώ βουτά με τον γιο του, Φιλίπ, στα πανέμορφα νερά της Μεσογείου. Χάρη σε μια νέα ειδική εφεύρεση του πατέρα του, ο μικρός Φιλίπ μπορεί να αναπνεύσει μέσα στο νερό και έτσι γνωρίζει για πρώτη φορά έναν μυθικό, υπέροχο κόσμο γεμάτο με πολύχρωμα ψάρια και άλλα πλάσματα του βυθό – έναν παράδεισο.

Για τον Κουστώ, όμως, αυτό δεν αρκεί. Αγαπά την περιπέτεια και την αδιάκοπη εξερεύνηση, και για το όνειρό του είναι διατεθειμένος να ρισκάρει τα πάντα. Έτσι, αγοράζει ένα πλοίο που ονομάζει Καλυψώ και ξεκινά με την σύζυγο και το έμπιστο πλήρωμά του να ταξιδεύει τις θάλασσες της Γης, αφήνοντας τους γιους του σε ένα γκρίζο, βαρετό οικοτροφείο.

Όταν, δέκα χρόνια αργότερα, ο Φιλίπ φτάνει στο Καλυψώ, βρίσκει τον πατέρα του αλλαγμένο – είναι πια ένας διεθνής σταρ, σκηνοθέτης διάσημων ντοκιμαντέρ και επικεφαλής μιας τεράστιας επιχείρησης. Η ζωή του πια δεν είναι η περιπέτεια και το κυνήγι της γνώσης, αλλά μίτινγκ, συνέδρια, εμπορικές συμφωνίες και μεγαλομανή σχέδια, όπως η δημιουργία υποβρύχιων πόλεων. Δεν βλέπει ότι η ολοένα αυξανόμενη μόλυνση και η παρεμβατική συμπεριφορά των ανθρώπων απειλεί τον κόσμο που τους γνώρισε ο ίδιος με τα ταξίδια του. Ο Φιλίπ, όμως, το βλέπει. Οι δύο αυτοί παθιασμένοι άνδρες, εκπρόσωποι δύο εντελώς διαφορετικών γενιών, θα συγκρουστούν αλλά η αμοιβαία αγάπη και ο θαυμασμός θα τους φέρουν μαζί για ένα μεγάλο ταξίδι και μια συγκινητική ανακάλυψη.

Ανακάλυψε έναν καινούριο κόσμο που ήθελε να κατακτήσει. Τελικά, όμως, έπρεπε να τον προστατεύσει.

Η «Οδύσσεια» είναι κάτι παραπάνω από το χρονικό μιας ζωής γεμάτης περιπέτεια, μιας ζωής που μας άνοιξε τα μάτια σε έναν εντελώς άγνωστο κόσμο, μιας ζωής που άλλαξε τον κόσμο. Είναι μια παγκόσμια ιστορία για το πώς η αγάπη ενός γιου για τον πατέρα του τον έσωσε από τον ίδιο του τον εαυτό.

Ο Ζακ Κουστώ είναι πια συνώνυμος με τον κόσμο του βυθού, με την αγάπη για τη φύση, την λαχτάρα για την ανακάλυψη. Το όνομα του είναι πασίγνωστο, όπως και το πρόσωπό του και το χαρακτηριστικό κόκκινο σκουφί που φορούσε ο ίδιος και όλο το πλήρωμά του. Το ευρύ κοινό, όμως, δεν ξέρει την συναρπαστική ιστορία της ζωής του, που επεφύλασσε θριάμβους αλλά και την συντριβή. Η «Οδύσσεια», μία από τις πλουσιότερες παραγωγές στην ιστορία του γαλλικού σινεμά και μεγάλη εισπρακτική επιτυχία σε ολόκληρη την Ευρώπη, αναλαμβάνει να διηγηθεί την ιστορία αυτή, αναδεικνύοντας και την τεράστια επιρροή που είχε στη ζωή του Κουστώ ένας από τους γιους του, ο δυναμικός και ιδεολόγος Φιλίπ.

Στους ρόλους του Ζακ Κουστώ και του Φιλίπ Κουστώ εμφανίζονται δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα του ευρωπαϊκού σινεμά: ο βετεράνος πια Λαμπέρ Γουίλσον και ο ταχύτατα ανερχόμενος Πιερ Νινέ. «Όταν ο ατζέντης μου μού ανέφερε το πρότζεκτ, δεν δίστασα καθόλου!», λέει ο Γουίλσον. «Η προσέγγιση του σεναρίου δεν ήταν αυτό που περίμενα. Μπορεί να μην απεικονίζει όλα τα κεφάλαια της ζωής τους, όπως ίσως θα περίμενε κανείς, αλλά επικεντρώνεται στα πραγματικά σημαντικά. Η ουσία του Κουστώ είναι στην καρδιά της “Οδύσσειας” με όλα του τα λάθη, τα προτερήματα, τις αντιθέσεις του, την αγάπη του για την οικογένειά του. Δεν είναι μια αγιογραφία: δείχνουμε το γεγονός ότι πετρελαιοβιομηχανίες χρηματοδότησαν τις πρώτες του αποστολές, ότι συμβιβάστηκε με τους Αμερικανούς τηλεοπτικούς παραγωγούς για να χρηματοδοτήσουν τις ταινίες του, ότι η σχέση του με την φύση είχε και σκοτεινά σημεία, ότι η οικολογική του συνείδηση αφυπνίστηκε αρκετά αργά. Αυτό μπορεί να εκπλήξει τους θεατές, αλλά είναι η αλήθεια – πάμε πέρα από το εμβληματικό όνομα για να γνωρίσουμε τον πραγματικό άνδρα και τελικά ήρωα της μάχης για την προστασία του περιβάλλοντος. Και αυτό είναι πολύ πιο ενδιαφέρον».

Για τον Πιερ Νινέ, η εμπειρία των γυρισμάτων ήταν μια περιπέτεια ανάλογη αυτών που έζησαν οι πρωταγωνιστές της ιστορίας. «Σχεδόν καθημερινά βλέπαμε κάτι μαγικό. Ήταν αδύνατο να μην σταθείς και να κοιτάς έκθαμβος. Μια φάλαινα που πηδά ψηλά έξω από το νερό, μια ομάδα δελφινιών που μας ακολουθούσαν γεμάτα περιέργεια, ένα παγόβουνο που κατέρρευσε μπροστά στα μάτια μας, καρχαρίες που κολυμπούσαν σε απόσταση αναπνοής… όταν βλέπεις τέτοιες εικόνες, αισθάνεσαι ότι αλλάζει η ζωή σου, και η ταινία τις έχει συλλάβει υπέροχα. Είμαι περήφανος που παίρνω μέρος σε μια ιστορία που έχει ως κεντρικό μήνυμα την έκκληση για προστασία της μαγείας αυτής».

Το συναίσθημα συμμερίζεται και η Όντρεϊ Τοτού, που υποδύεται την Σιμόν Κουστώ, σύζυγο του Ζακ και σύντροφός του στις εξερευνήσεις. «Τα γυρίσματα της ταινίας ήταν σαν να βλέπω ένα όνειρό μου να γίνεται πραγματικότητα.  Αυτό το έχω κοινό με την Σιμόν, είμαι ευτυχισμένη στην ανοιχτή θάλασσα και ταξιδεύαμε συνέχεια, γεμίζοντας καταπληκτικές εικόνες που δεν χωρά ο νους. Βλέπεις την ομορφιά του κόσμου αυτού και νιώθεις την ανάγκη, όπως οι Κουστώ, να τον προστατεύσεις».

Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι, βέβαια, και η ίδια η φύση. Με γυρίσματα σε εκθαμβωτικές τοποθεσίες στις Μπαχάμες, την Κροατία, την Ανταρκτική, τη Νότιο Αφρική και ολόκληρο τον πλανήτη (πάνω και κάτω από το νερό φυσικά!), η ταινία συλλαμβάνει στην εντέλεια το απόλυτο δέος μπροστά στη φύση που έκανε δύο γενιές της οικογένειας να αφιερώσουν τις ζωές τους στην εξερεύνηση και, τελικά, την διάσωση του πλανήτη. Πλάνα που κόβουν την ανάσα, τοποθεσίες που σε κάνουν να θες να ταξιδέψεις, ήλιος, αλμύρα και μια ιστορία για το τι σημαίνει να είσαι οικογένεια – η «Οδύσσεια» σε κάνει να πιστεύεις ότι κολυμπάς στο πλάι τους.

Σκηνοθεσία: Ζερόμ Σαλ

Σενάριο: Ζερόμ Σαλ, Λοράν Τέρνερ

Ηθοποιοί: Λαμπέρ Γουίλσον, Πιερ Νινέ, Όντρεϊ Τοτού, Λοράν Λουκά

Διάρκεια: 122 λεπτά