Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Crowdfunding από το Μουσείο Μπενάκη για την έκθεση φωτογραφικού λευκώματος του Άλμπερτ Μάγιερ

Crowdfunding από το Μουσείο Μπενάκη για την έκθεση φωτογραφικού λευκώματος του Άλμπερτ Μάγιερ

Το Μουσείο Μπενάκη ξεκινάει την πρώτη του ηλεκτρονική εκστρατεία ανεύρεσης πόρων (crowdfunding) με αφορμή την έκθεση στην Αμερική του φωτογραφικού λευκώματος του Άλμπερτ Μάγιερ από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896.


Η έκθεση θα βρίσκεται στην Νέα Υόρκη τον Δεκέμβριο του 2016 με παρουσία τόσο στα Ηνωμένα Έθνη, όσο και στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας. Στόχος της εκστρατείας είναι η συγκέντρωση του ποσού των $100,000 για τη συνέχιση του ταξιδιού του λευκώματος σε τουλάχιστον τέσσερις ακόμα πόλεις των Η.Π.Α μέσα στο 2017.


Η έκθεση θα δώσει την ευκαιρία στο κοινό της Αμερικής, και ιδιαίτερα στους Έλληνες της Διασποράς, να θαυμάσουν αυτό το τόσο σπάνιο έκθεμα, αλλά και να «ζήσουν» τις στιγμές των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων μέσα από την κάμερα του Άλμπερτ Μάγιερ.


Ξεχωριστός εκπρόσωπος των διάσημων φωτογράφων που κάλυψαν τους Αγώνες, ο Άλμπερτ Μάγιερ (Δρέσδη 1857-1924), είχε αναλάβει τη θέση του επίσημου φωτογράφου της γερμανικής αθλητικής αποστολής που ταξίδεψε στην Αθήνα.


Με το φακό του αποτύπωσε μοναδικά τις αθλητικές τελετουργίες, τις προσπάθειες των αθλητών αλλά και το πνεύμα και την αστική παράδοση της περιόδου. Στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του απαθανάτισε δρομείς, αθλητές ενόργανης γυμναστικής και στίβου, άλτες αλλά και τον μαραθωνοδρόμο Σπύρο Λούη.


Το φωτογραφικό λεύκωμα του Άλμπερτ Μάγιερ αποτελούσε το ενθύμιο των Αγώνων για τις βασιλικές Αυλές της εποχής και για τα μέλη της Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων. Μετά τους βομβαρδισμούς του 1945 που ισοπέδωσαν τη Δρέσδη και κατέστρεψαν όλο του το αρχείο, το λεύκωμα με τις αυθεντικές φωτογραφίες έγινε πια σπάνιο και πολύτιμο.


Τα λιγοστά αντίτυπα του δερμάτινου λευκώματος διανεμήθηκαν στα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής των Πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων μεταξύ των οποίων ήταν και ο Γεώργιος Στρέιτ, τραπεζίτης και υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης της περιόδου εκείνης. Ο Μαρίνος Γερουλάνος, για πολλά χρόνια πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη και εγγονός του Γεωργίου Στρέιτ, δώρισε το λεύκωμα στα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη, όπου έκτοτε φυλάσσεται.


Το Μουσείο Μπενάκη, μέσα από τις συλλογές και τα αρχεία του, αλλά και με τη συνεχή του παρουσία στη διεθνή πολιτιστική σκηνή , διηγείται ως θεματοφύλακας την ιστορία του ελληνικού πολιτισμού.


Η εκστρατεία ανεύρεσης πόρων (crowdfunding) ξεκινάει στις 21 Νοεμβρίου 2016 και θα τρέξει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2017.


Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου που έθεσε το Μουσείο Μπενάκη μέσω αυτής της εκστρατείας, επιλέγοντας έναν από τους παρακάτω τρόπους:


1. Κάντε μία δωρεά: Μπορείτε να κάνετε μία δωρεά μέσω της πλατφόρμας της καμπάνιας, στη διεύθυνση http://crowdfunding.benaki.gr. Μπορείτε επίσης να κάνετε μία δωρεά εκτός πλατφόρμας (για παράδειγμα, με την αποστολή επιταγής ταχυδρομικά) ή με τραπεζική κατάθεση, ανεξαρτήτως ποσού.


2. Μοιραστείτε το: Ενημερώστε τους συγγενείς και φίλους σας γι’ αυτή την καμπάνια του Μουσείου Μπενάκη μέσω του συνδέσμου: http://crowdfunding.benaki.gr.


3. Οργανώστε τη δική σας εκστρατεία (ως Ιδιώτης ή Ομάδα): Μπορείτε να γίνετε κομμάτι της καμπάνιας μας, δημιουργώντας την δική σας σελίδα είτε σαν ιδιώτης, είτε σαν ομάδα (ομάδα φίλων, εταιρική ομάδα, ομάδα μέσων μαζικής επικοινωνίας). Μπορείτε να θέσετε τους οικονομικούς σας στόχους (για παράδειγμα, $100) και να προσκαλέσετε άλλους να σας βοηθήσουν να φτάσετε τον στόχος σας, για το Μουσείο Μπενάκη.

Για να συνεισφέρετε με επιταγή:


Παρακαλώ αποστείλετέ την στη διεύθυνση:


Μουσείο Μπενάκη
Τμήμα Πόρων και Ανάπτυξης
Κουμπάρη 1 και Βασιλίσσης Σοφίας
10674, Αθήνα
Υπ’οψη κ. Νίκου Τριβουλίδη


Για να συνεισφέρετε μέσω κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό:


Alpha Bank
Δικαιούχος: Μουσείο Μπενάκη | Αρ. Λογαριασμού: 3690 0200 2000 759 |
BIC: CRBAGRAAXXX | IBAN: GR76 0140 1150 3690 0200 2000 759


Εθνική Τράπεζα
Δικαιούχος: Μουσείο Μπενάκη | Αρ. Λογαριασμού: 139 480020 61 |
BIC: ETHNGRAA | IBAN: GR95 0110 1390 0000 1394 8002 061


Αναφέροντας ως αιτιολογία για την κατάθεση: “ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ_CF”

Σχετικές ειδήσεις
Co-creating Europe in 24 cities: τα αποτελέσματα του Tandem Europe στο Μουσείο Μπενάκη
25.01.2017 11:28
Το Μουσείο Μπενάκη μας προσκαλεί στην ανοιχτή εκδήλωση όπου θα παρουσιαστούν οι ομάδες και τα έργα που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ανταλλαγής Tandem Europe, καθώς και παλαιότερες δράσεις του προγράμματος.
Χριστούγεννα στο Μουσείο Μπενάκη!
08.12.2016 15:59
Το Μουσείο Μπενάκη, το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, σας προσκαλεί στο Κτήριο της οδού Πειραιώς να περάσετε μαζί με τους φίλους και την οικογένειά σας μια λαμπερή μέρα, με μουσική, εργαστήρια, ξεναγήσεις και πολλές εορταστικές εκπλήξεις!
Εκπαιδευτικά προγράμματα για τις παραδοσιακές τεχνικές στο Μουσείο Μπενάκη - Μέντης
15.11.2016 12:26
Ο χώρος της παλιάς βιοτεχνίας στο Μουσείο Μπενάκη - Μέντης στην οδό Πολυφήμου 6, ευελπιστεί να εξελιχθεί σε εκπαιδευτικό κέντρο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μεταξύ άλλων στην ίνα, το ύφασμα και τη βαφική τέχνη.
Τιμητική εκδήλωση για το Μουσείο της Πόλης του Βόλου στο Μουσείο Μπενάκη
13.05.2016 13:28
Το Μουσείο Μπενάκη με μια σειρά από τιμητικές εκδηλώσεις στοχεύει να προβάλει το έργο που επιτελούν οι πολιτιστικοί οργανισμοί της ελληνικής περιφέρειας για τη μελέτη και την ανάδειξη του πολιτισμού.
Πασχαλινά δώρα 2016 στο Μουσείο Μπενάκη
19.04.2016 14:21
Το Μουσείο Μπενάκη μας καλεί και φέτος να αγοράσουμε Πασχαλινά δώρα από το Πωλητήριό του. Θα βρείτε λαμπάδες, στεφάνια, διακοσμητικά και κατασκευές που δημιούργησαν οι συνεργάτες του Πωλητηρίου. Δημιουργίες ξεχωριστές, με έντονα καλλιτεχνικά στοιχεία, ανοιξιάτικη διάθεση και πασχαλινή ατμόσφαιρα.