Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016, στις 12.00 μμ. εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Αλέξη Κυριτσόπουλου, με τίτλο «Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος ζωγραφίζει τον Μικρό Πρίγκιπα και τον Αντουάν Ντε Σεντ – Εξιπερί». Η έκθεση θα διαρκέσει έως και την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016.

Πρόκειται για μία σειρά από ζωγραφικά έργα που δημιουργήθηκαν με στόχο να συντροφεύσουν το λογοτεχνικό έργο του Αντουάν Ντε Σαιντ-Εξιπερί, Ο Μικρός Πρίγκιπας. Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος, με τις δικές του λέξεις, περιγράφει το τρυφερό αυτό εικαστικό εγχείρημα:

«Παρά τις αντιρρήσεις κάποιων φίλων, τόλμησα να εικονογραφήσω τον Μικρό Πρίγκιπα του Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί. Μου είχε μείνει από αυτό το βιβλίο μια συγκίνηση από ευαίσθητα επεισόδια με ήρωα ένα γλυκό παιδάκι που έκτοτε μας καταδυναστεύει, ή απλώς συντροφεύει τη ζωή μας, κοιτώντας μας τυπωμένος πάνω σε φλιτζάνια, πιάτα, γραβάτες κτλ. σαν μπιμπελό (πότε ένα νόστιμο παιδάκι, πότε ως Μικρός Πρίγκιπας).

Δεν θυμόμουν άλλες εικόνες από αυτό το βιβλίο, ένα μοναχικό παιδί, ένα μοναχικό λουλούδι, σε έναν ελάχιστο πλανήτη και ένας αεροπόρος. ‘Ζωγράφισε μου ένα πρόβατο’, αυτή τη φράση τη θυμάμαι πάντα. Δικαιούται κανείς όταν έχει αγαπήσει κάτι να το πάρει αγκαλιά (στην περίπτωσή μας να το ζωγραφίσει). Επιπλέον είναι ένα κείμενο – παραμύθι με δύο πρωταγωνιστές, όπου στην πρωτότυπη έκδοση ο Σεντ-Εξιπερί δεν ζωγράφισε τον εαυτό του. Δεν σας λείπει; Εμένα μου λείπει. Και δεν μου φτάνουν οι φωτογραφίες του. Σκεφτόμουν λοιπόν ότι είμαι σαν τον περαστικό που ένα ζευγάρι ή δύο φίλες μου λένε –‘Σας παρακαλώ μας φωτογραφίζετε;’ κι εγώ λέω – ‘cheese’ στον Μικρό Πρίγκιπα και τον Αντουάν.»

Το βιβλίο Ο Μικρός Πρίγκιπας σε μετάφραση Άλκης Ζέη και εικονογράφηση Αλέξη Κυριτσόπουλου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.