Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016 στις 12.00 το μεσημέρι εγκαινιάζεται η ομαδική έκθεση που επιμελείται η ιστορικός τέχνης Ελισάβετ Πλέσσα, με τίτλο «Ornament». Η έκθεση θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017.

Δεκατέσσερις καλλιτέχνες αναδεικνύουν τον ρόλο του διάκοσμου (ornament) στο έργο τους παρουσιάζοντας μια κεφαλαιώδη πτυχή της τέχνης, από την παραστατική ζωγραφική έως την αφαίρεση. Χρησιμοποιώντας το μοτίβο, τον γραφισμό, τη γεωμετρία, “διακοσμούν”, “στολίζουν”, “κεντούν” τις εικόνες τους. Γραμμές, χρώματα, χαρτιά και υφάσματα υπηρετούν το κυρίως θέμα του έργου ενώ ταυτόχρονα αποκτούν μια τόσο ισχυρή παρουσία μέσα στην εικόνα ώστε αυτονομούνται δημιουργώντας εικαστικούς διαλόγους ανάμεσα στο περιεχόμενο της σύνθεσης και το στοιχείο του διάκοσμου. Στην περίπτωση της ανεικονικής ζωγραφικής, ο διάκοσμος αποκτά πλήρη αυτοτέλεια: με τη χρήση της επανάληψης δημιουργεί ένταση και ρυθμό στη ζωγραφική σύνθεση και καθίσταται θέμα του έργου. Κοινός στόχος σε κάθε περίπτωση είναι μέσα από ένα κατ’ αρχήν μη πνευματικό μέσο, όπως είναι το στοιχείο του διάκοσμου, η αναζήτηση του πνευματικού στο έργο τέχνης.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:

Νίκος Αγγελίδης, Αλέξης Ακριθάκης, Νίκος Αλεξίου, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Χρύσα Βουδούρογλου, Μαρία Γιαννακάκη, Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Αλέκος Κυραρίνης, Τάσος Μαντζαβίνος, Γιάννης Μιχαηλίδης, Έλενα Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Δημήτρης Σαρασίτης, Γιώργος Χαδούλης.

Έργο: Αλέξης Ακριθάκης, Φωτιά, 1970, τέμπερα και σινική μελάνη σε χαρτί, 50 x 65 εκ