Με το έργο Τhe Deep Blue Sea [Το βαθύ μπλε του έρωτα / Βαθιά γαλάζια θάλασσα], το συγκλονιστικό κλασικό αριστούργημα του άγγλου δραματουργού Terence Rattigan [Tέρενς Ράττιγκαν], συνεχίζεται ο κύκλος των φετινών μεταδόσεων από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας (National Theatre Live-NTL), την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου (ώρα έναρξης 21:00) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η παράσταση μαγνητοσκοπήθηκε στο Lyttleton Theatre του Λονδίνου και προβάλλεται στο Μέγαρο με αγγλικούς υπότιτλους. Η νέα υψηλών αξιώσεων παραγωγή του National Theatre έχει αποσπάσει τις εγκωμιαστικές κριτικές του βρετανικού Τύπου και έχει ενθουσιάσει το κοινό στο Ηνωμένο Βασίλειο τόσο πολύ, που τα εισιτήρια για την παράσταση έχουν γίνει πλέον ανάρπαστα στο Λονδίνο.

Την Έστερ Κόλλυερ, έναν από τους πλέον απαιτητικούς ρόλους του σύγχρονου δραματολογίου, υποδύεται η Helen McCrory [Έλεν Μακ Κρόρυ], γνωστή στο ελληνικό κοινό από την έξοχη ερμηνεία της στη Μήδεια που προβλήθηκε στο ΜΜΑ πριν από μερικά χρόνια στο πλαίσιο του NTL σε σκηνοθεσία της Carrie Cracknell [Κάρρι Κράκνελ], η οποία καθοδήγησε σκηνοθετικά τη Μακ Κρόρυ και στο Βαθύ μπλε του έρωτα. Στον ρόλο του Φρέντι Πέιτζ, του γοητευτικού εραστή της Έστερ, ο Tom Burke [Τομ Μπερκ] (War and Peace, The Musketeers).

Το βαθύ μπλε του έρωτα/Η Βαθιά γαλάζια θάλασσα  αποτελεί μια ακόμη επιτυχημένη παραγωγή της φετινής σειράς μεταδόσεων από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, τις οποίες προσφέρει στο φιλότεχνο κοινό το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για πέμπτη συνεχή χρονιά σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία και το Βρετανικό  Συμβούλιο.

Η υπόθεση…

Λάντμπροκ Γκρόουβ, Λονδίνο, 1952. Η Έστερ Κόλλυερ αποπειράται να αυτοκτονήσει. Τη βρίσκουν οι γείτονες που εισβάλλουν στο διαμέρισμά της. Σταδιακά έρχονται στο φως οι λεπτομέρειες της θυελλώδους σχέσης της με έναν πρώην πιλότο της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) και ο διαλυμένος γάμος της με έναν ανώτερο δικαστικό. Παράλληλα, φανερώνεται η μοναξιά, η συναισθηματική στέρηση και το καταπιεσμένο πάθος της. Στη μεταπολεμική Αγγλία των ασφυκτικών κοινωνικών πιέσεων, πίσω από το εύθραυστο προσωπείο των καλών τρόπων, σιγοβράζουν ανεκπλήρωτες επιθυμίες και η αίσθηση της απώλειας.

NT LIVE – Τhe Deep Blue Sea (Το βαθύ μπλε του έρωτα / Βαθιά γαλάζια θάλασσα)
Συνολική διάρκεια: 2 ώρες και 30 λεπτά (με διάλειμμα 20 λεπτών)

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: CARRIE CRACKNELL
Σκηνικά–κοστούμια: TOM SCUTT
Σχεδιασμός φωτισμών: GUY HOARE
Μουσική: STUART EARL
Kινησιολογική επιμέλεια: POLLY BENNETT
Ηχητικός σχεδιασμός: PETER RICE
Σκηνοθεσία πάλης: KATE WATERS
Αγωγή λόγου: CHARMIAN HOARE
Υπεύθυνη σκηνής: ROSEMARY McKENNA

Διανομή (με σειρά εμφάνισης)

Κυρία Έλτον: MARION BAILEY
Φίλιπ Ουέλτς: HUBERT BURTON
Αν Ουέλτς: YOLANDA KETTLE
Έστερ Κόλλυερ: HELEN McCRORY
Κύριος Μίλλερ: NICK FLETCHER
Ουίλλιαμ Κόλλυερ: PETER SULLIVAN
Φρέντι Πέιτζ: TOM BURKE
Τζάκι Τζάκσον: ADETOMIWA EDUN

Συμμετέχουν επίσης οι ηθοποιοί:
JAMES ALPER
KATY BRITTAIN
ELSIE FALLON
NICK FIGGIS
ANDREW LEWIS
SIÂN POLHILL-THOMAS

★★★★★
«H παραγωγή αυτή ξεχωρίζει. H Helen McCrory είναι φανταστική. Η Carrie Cracknell σκηνοθετεί με απόλυτη σιγουριά».
The Times

★★★★★
«H Helen McCrory είναι φαινόμενο».
Τime Out

★★★★
«Μεθυστικό. Θαυμάσια νέα παραγωγή».
Daily Telegraph

★★★★
«Βαθιά συγκινητικό».
The Stage