Ο Εμίλ και η παρέα του, σύμβολα της αθωότητας και της ανυπότακτης παιδικής δύναμης, σε μία τρυφερή και συνάμα ξεκαρδιστική παράσταση που θα σαγηνεύσει μικρούς και μεγάλους. Ένα από τα σημαντικότερα και πιο αγαπημένα παιδικά βιβλία του μεγάλου Γερμανού συγγραφέα Έριχ Καίστνερ, που τιμήθηκε με το Παγκόσμιο Βραβείο Λογοτεχνίας Χανς Κρίστιαν Άντερσεν μεταφέρεται στη σκηνή του «ΘΕΑΤΡΟΝ» από τις 4 Νοεμβρίου σε ένα υπερ-θέαμα με μοναδικούς συντελεστές.

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού καλεί για ακόμη μία φορά τους μικρούς και μεγάλους σε μία παράσταση όπου το χιούμορ, η συγκίνηση και η ευαισθησία διαπλέκονται με έναν υπέροχο τρόπο. Τη φανταστική αυτή περιπέτεια διασκευάζει υποδειγματικά η Μιμή Ντενίση. Η ευρηματική σκηνοθεσία του Λευτέρη Γιοβανίδη μαζί με το εξαιρετικό επιτελείο ηθοποιών με πρωταγωνιστές τον Αντώνη Λουδάρο, τη Ναταλία Δραγούμη, τη Νεφέλη Ορφανού, τον Ανδρέα Κωνσταντινίδη, τον Αλέξανδρο Καλπακίδη, στο ρόλο του Εμίλ, τον Γιώργο Μακρή και 8 ακόμα ηθοποιούς που συνθέτουν ένα υπέροχο «μπουλούκι» παιδιών του δρόμου, καθώς και τα σκηνικά της Αθανασίας Σμαραγδή δημιουργούν ένα γοητευτικό, τρυφερό σύνολο.

Ο Καίστνερ, πού έχει χαρακτηριστεί ως «μάστορας των μικρών μορφών» και «συγγραφέας- κλειδί της γερμανικής μεσοπολεμικής εποχής» έγραψε το βιβλίο αυτό πριν από περίπου 90 χρόνια, τοποθετώντας το στη μεσοπολεμική Γερμανία. Σήμερα, παραμένει επίκαιρο και εμπνέει όσο ποτέ, προβάλλοντας την αστείρευτη παιδική δύναμη. Ο ίδιος ήθελε πάντοτε να είναι ένας συγγραφέας που να διαβάζεται εύκολα, που θα παρέμενε, παρά τα βαθύτερα νοήματα, κατανοητός και αυτό πετυχαίνει απόλυτα και στη θεατρική μεταφορά του έργου του, από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Η παράσταση απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους και ανεβαίνει στην αίθουσα «Αντιγόνη» του «ΘΕΑΤΡΟΝ» από τις 4 Νοεμβρίου.

Λίγα λόγια για το έργο

Ο Εμίλ Τύσεν, ο ήρωας της ιστορίας μας, είναι ένα αγόρι στο οποίο ανατίθεται μία αποστολή: να ταξιδέψει με το τραίνο μέχρι το Βερολίνο, όπου ζει η γιαγιά του και να  της δώσει ένα χρηματικό ποσό-βοήθεια που του εμπιστεύτηκε η μητέρα του. Τα χρήματα για τον Εμίλ είναι μεγάλη υπόθεση,  αφού η μητέρα του τον αναθρέφει μόνη της, με δυσκολία. Όπως είναι λογικό ο Εμίλ αισθάνεται μεγάλη ανασφάλεια με τόσα χρήματα μέσα στην τσέπη του. Ωστόσο, αγωνιά και για κάτι άλλο. Πριν φύγει για το Βερολίνο, ζωγράφισε στο άγαλμα του μεγάλου Δούκα Καρόλου που κοσμεί την κεντρική πλατεία του χωριού του, κάτι τεράστια μουστάκια. Είναι ανήσυχος μην αποκαλυφθεί ότι πίσω από τα μουστάκια που «κοσμούν» τον Δούκα είναι ο ίδιος και οι φίλοι του!

Στη διαδρομή με το τραίνο βρίσκεται στο ίδιο βαγόνι με τον κύριο Σανταχιόνι, έναν ευγενικό κύριο που δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τον Εμίλ, μόλις διαπιστώνει ότι κουβαλάει πάνω του χρήματα. Όταν το τραίνο μπαίνει σε ένα μακρύ τούνελ, ο Εμίλ δεν καταφέρνει να κρατήσει τα μάτια του ανοιχτά. Επικρατεί αναστάτωση και όταν το τραίνο βγαίνει τελικά από το τούνελ ο Εμίλ διαπιστώνει ότι ο κ. Σανταχιόνι έχει γίνει καπνός. Και μαζί του, όλα του τα χρήματα!

Κατεβαίνει στο σταθμό και ακολουθεί κατά πόδας τον κλέφτη. Για καλή του τύχη γνωρίζει μια ομάδα παιδιών στο Βερολίνο και αποφασίζουν να παρακολουθήσουν τον κλέφτη, να τον πιάσουν και αφού αποδείξουν την ενοχή του να τον καταδώσουν στις Αρχές.

Μια γοητευτική ιστορία καταδίωξης, ένα αστυνομικό έργο για παιδιά, όπου οι καλές δυνάμεις του κόσμου (που αντιπροσωπεύονται από τα παιδιά) στρέφονται κατά των κακών (δηλαδή των ενηλίκων). Πρόκειται για μία παράσταση που αναδεικνύει και παρουσιάζει την ομαδικότητα, το θάρρος και την εφευρετικότητα των παιδιών απέναντι στην «δυσκαμψία» των μεγάλων.

«Ο Εμίλ και οι ντετέκτιβ» είναι από τα πιο αγαπημένα παιδικά βιβλία σε ολόκληρο τον κόσμο, του συγγραφέα, που καταλαβαίνει όσο κανείς τις ψυχές των παιδιών. Έχει γίνει τρεις φορές ταινία (δύο γερμανικές παραγωγές και μία παραγωγή της Disney), ενώ έχει μεταφερθεί και σε τηλεοπτική σειρά. Την περσινή καλλιτεχνική περίοδο το έργο μεταφέρθηκε στη σκηνή με τεράστια επιτυχία από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι αποθέτουν την παιδική τους ηλικία σαν παλιό καπέλο. Την ξεχνούν σαν έναν αριθμό τηλεφώνου που δεν ισχύει πια… Μόνον όποιος ενηλικιώνεται και παραμένει παιδί είναι άνθρωπος…»

Έριχ Καίστνερ

Ταυτότητα παράστασης

Ελεύθερη απόδοση: Μιμή Ντενίση
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Γιοβανίδης
Σκηνικά: Αθανασία Σμαραγδή
Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού
Χορογραφίες: Ζωή Χατζηαντωνίου
Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας
Επεξεργασία εικόνας & βίντεο: Νίκος Δημητριάδης
Επιμέλεια μουσικής: Ιάσων Τριανταφυλλίδης

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Οικονομίδη

Πρωταγωνιστούν: Αντώνης Λουδάρος, Ναταλία Δραγούμη, Νεφέλη Ορφανού, Ανδρέας Κωνσταντινίδης, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Γιώργος Μακρής.

Παίζουν επίσης: Πάνος Αγαζάντε Τάσος Κοντογιώργας, Φώτης Κουτρουβίδης Λήδα Κουτσοδασκάλου, Μαριάννα Μαυριαννού, Δήμητρα Μπακαλγιάννη, Βίκυ Μπόλοση, Λίνα Πρίντζου.      

Παραγωγή: Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

EMIL UND DIE DETEKTIVE by Erich Kästner ©and international performing rights Verlag für Kinder theater Weitendorf, Hamburg, 2016 (represented by SKA Agency, Athens/Berlin, www.sarantoskroll.com)