Το Εθνικό Θέατρο ανακοίνωσε το ρεπερτόριο της Πειραματικής Σκηνής -1 για τη νέα περίοδο 2016 – 2017, το οποίο περιλαμβάνει νέες παραστάσεις φυσικά, που ξεκινούν τον Νοέμβριο, παραστάσεις στο πλαίσιο του Europoly (σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε, το φεστιβάλ “7 χρόνια φαγούρα – Ο έρωτας στον καιρό των μνημονίων” (Απρίλιος 2017), αλλά και ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις.

Αναλυτικά το Ρεπερτόριο 2016 – 2017 της Πειραματικής Σκηνής -1 του Εθνικού Θεάτρου:

Πεδίο βολής (Αγριόπαπιες) των influx και Πρόδρομου Τσινικόρη
Εναρξη 11 Νοεμβρίου – Λήξη 11 Δεκεμβρίου 2016

Η παράσταση με αφορμή το αριστουργηματικό έργο του Ερρίκου Ίψεν, Αγριόπαπια, επιχειρεί να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από την έννοια της ταυτότητας, της υιοθέτησης και της ερμηνείας «ρόλων» τόσο στο θέατρο όσο και στην καθημερινή ζωή.

Μετά το Ορυχείο Ίψεν: Ένας εχθρός του λαού συναντάει τον λαό, που παρουσιάστηκε στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης και συνδύαζε το ιψενικό έργο με τα γεγονότα των ορυχείων στις Σκουριές, οι influx –artist collective φιλοδοξούν με τη νέα τους παράσταση να διερευνήσουν το θέμα της ενοχής των γονιών, αλλά και να απαντήσουν στα διαχρονικά ερωτήματα:  «Τι είμαι» και «Τι θα ήθελα να είμαι».

Μια συμπαραγωγή της Πειραματικής Σκηνής -1 του Εθνικού Θεάτρου και των Ibsen Scholarships.

Ταυτότητα παράστασης

Σύλληψη – σκηνοθεσία: influx – artist collective – (Κορίνα Βασιλειάδου, Χάρης Πεχλιβανίδης)
Δραματουργία: Πρόδρομος Τσινικόρης
Μετάφραση: Κορίνα Βασιλειάδου, Ειρήνη Κυριακού
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριλένα Κατρανίδου
Σκηνικά-Κοστούμια: Διδώ Γκόγκου, Ελένη Κανακίδου, Σόνια Σαμαρτζίδου
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Μουσική: Γιώργος Δούσος, Λευτέρης Μουτσινάς
Οργάνωση παραγωγής: Σταυρούλα Δημητριάδου

Ηθοποιοί: Ανθή Ευστρατιάδου, Ειρήνη Κυριακού, Χάρης Πεχλιβανίδης, Κλέα Σαμαντά

EUROPOLY – Παραστάσεις για τη Γηραιά Ήπειρο που αλλάζει.
Σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen

Στην Ευρώπη, οι κρίσεις ξεσπούν σήμερα η μια πίσω απ’ την άλλη. Πρόκειται πλέον για μια μόνιμη κατάσταση την οποία φαίνεται να έχουμε συνηθίσει. Ωστόσο, πίσω από κάθε κρίση υπάρχουν άνθρωποι, οι ζωές τους, η πραγματικότητα που βιώνουν. Τις ιστορίες των ανθρώπων αυτών αφηγούνται τρία νέα θεατρικά έργα από την Πορτογαλία την Ελλάδα και τη Γερμανία.

Το EUROPOLY είναι ένα ευρωπαϊκό θεατρικό και κινηματογραφικό εγχείρημα του Goethe-Institut σε συνεργασία με το Kammerspiele του Μονάχου, τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το Sirenos – International Theatre Festival του Βίλνιους, το Teatro Maria Matos της Λισαβόνας και το Tiger Fringe Festival του Δουβλίνου.

Monday
17, 18 Δεκεμβρίου 2016

Στην πορτογαλική περφόρμανς Monday, η Cláudia Dias μοιράζεται την «αρένα» με το συγγραφέα και ποιητή  Pablo Fidalgo Lareo και όπως οι πυγμάχοι,  «γρονθοκοπούνται» με τις καίριες ερωτήσεις του καιρού μας: Γιατί φοβόμαστε τον διπλανό μας; Πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε ο ένας τον άλλον; Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάστασή μας;

Περνώντας από το προσωπικό στο δημόσιο, από το συγκεκριμένο στο ποιητικό και από το τώρα στο αύριο, καταλαβαίνουμε πως δεν χρειάζεται να είναι κανείς πυγμάχος για να δώσει στο μέλλον μια ώθηση προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ταυτότητα παράστασης

Σύλληψη και σκηνοθεσία: Cláudia Dias
Περφόρμερς: Cláudia Dias, Jaime Neves, Karas
Κριτικό μάτι – Επτά χρόνια, Επτά κομμάτια: Jorge Louraço Figueire

Προπονητής Thai Boxing:  Jaime Neves
Τεχνική διεύθυνση: Nuno Borda D’Água
Σχεδιασμός φωτισμών: Thomas Walgrave
Παραγωγή: Alkantara

Artistic residencies:Espaço Alkantara, Göteborg Dance and Theatre Festival και Vitlycke Centre for Performing Arts, με την υποστήριξη του KID Gothemburg, Teatro Extremo /Teatro – Estúdio António Assunção, Companhia de Dança de Almada, O Espaço do Tempo, Teatro Municipal do Porto
Συμπαραγωγή: Alkantara, Goethe Institut, Maria Matos Teatro Municipal, Teatro Municipal do Porto, Noorderzon Performing Arts Festival Groningen


Υποστήριξη προγράμματος:  NXTSTP/Culture Porgram of the European Union

Καθαρή πόλη        
Εναρξη 22 Δεκεμβρίου – Λήξη 8 Ιανουαρίου 2017

Η Καθαρή Πόλη μετά την επιτυχημένη περσινή παρουσίασή της στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και την περιοδεία σε διάφορα ευρωπαϊκά φεστιβάλ, επιστρέφει στην Αθήνα για να επαναπροσδιορίσει  τα στερεότυπα μέσα από το βλέμμα και τις προσωπικές μαρτυρίες πέντε μεταναστριών καθαριστριών, «ειδικών» σε θέματα καθαριότητας.  
Ως θέατρο της πραγματικότητας, η παράσταση διερευνά την ιστορική, φιλοσοφική και πολιτική διάσταση της έννοιας του «καθαρού», ενός όρου που αποτέλεσε τον βασικό πυλώνα της ρατσιστικής προπαγάνδας και οδήγησε στο ιδεολόγημα της «καθαρής» φυλής. Στην παράσταση μιλούν πέντε πραγματικές καθαρίστριες από διαφορετικές χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, Νότια Αφρική, Μολδαβία, Φιλιππίνες). Οι ιστορίες τους διαμορφώνουν νέες εικόνες της καθαρίστριας μετανάστριας. Από καθηγήτριες πανεπιστημίου μέχρι αρχιτεκτόνισσες στις χώρες καταγωγής τους, μητέρες και αγωνίστριες, οι γυναίκες αυτές θυσιάζονται στην Αθήνα του σήμερα για τους δικούς τους και παλεύουν με υπερφυσική δύναμη, σαν σούπερ ηρωίδες της καθημερινότητας.

Ταυτότητα παράστασης

Έρευνα, κείμενο και σκηνοθεσία: Ανέστης Αζάς, Πρόδρομος Τσινικόρης
Δραματουργία: Μαργαρίτα Τσώμου
Σκηνoγραφία – ενδυματολογία: Ελένη Στρούλια
Βοηθός Σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Ζαΐρα Φαληρέα
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Μουσική: Παναγιώτης Μανουηλίδης
Βίντεο: Νίκος Πάστρας
Βοηθοί σκηνοθέτη: Ιωάννα Βαλσαμίδου, Λιάνα Ταουσιάνη
Διεύθυνση Παραγωγής: Βασίλης Χρυσανθόπουλος
Εμφανίζεται στο βίντεο: Νέλλη Καμπούρη
Κατασκευή κούκλας: Γιάννης Κατρανίτσας

Ηθοποιοί: Mable Mosana, Rositsa Pandalieva, Fredalyn Resurreccion, Drita Shehi, Valentina Ursache.

Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2016 σε συμπαραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και του Goethe Institut. Eυχαριστούμε τη Στέγη για την ευγενική παραχώρηση των δικαιωμάτων παρουσίασης στην Αθήνα.

Lessons of leaking
13 – 15 Ιανουαρίου 2017

Γερμανία, έτος 2021. Μετά τις πολλαπλές κρίσεις της τελευταίας δεκαετίας, το όραμα μιας ενωμένης Ευρώπης έχει υποχωρήσει μπροστά στην πραγματικότητα ενός συστήματος ασφαλείας τύπου «ομπρέλα». Η κοινωνία είναι διχασμένη…

Στο Lessons of Leaking η γερμανική ομάδα  machina eX αποτυπώνει τις ηθικές συγκρούσεις μεταξύ των  αντικρουόμενων προτεραιοτήτων της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της ελευθερίας του λόγου και των πολιτικών χειρισμών.

Σε συνεργασία με τον συγγραφέα Dmitrij Gawrisch, η ομάδα machina eX (mediacollective) αναπτύσσει ένα θεατρικό παιχνίδι, όπου οι πολιτικές ιδέες και τα προσωπικά ενδιαφέροντα του ατόμου, αλληλοσυγκρούονται.

Ένα πολιτικό θρίλερ όπου το κοινό, σε ομάδες των δώδεκα ατόμων καλείται να πάρει αποφάσεις για ποικιλία ζητημάτων, όπως: να διαρρεύσει ή να μην διαρρεύσει η πληροφορία;

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: machina eX ( Anna Fries)
Κείμενο: Dmitrij Gawrisch
Ηθοποιοί: Jan Jaroszek, Nora Decker, Ayana Goldstein
Ηθοποιοί (εμφανίζονται στα βίντεο): Benita Sarah Bailey, Cora Frost, Walter Hess, Maria José Morales Folgueras
Σύλληψη: machina eX, Clara Ehrenwerth
Σκηνογραφία : Anna Fries, Franziska Riedmiller
Τεχνική υποστήριξη, προγραμματισμός και σχεδιασμός διάδρασης: Lasse Marburg, Philip Steimel
Video animation: Konrad Jünger
Κάμερα: Paula Reissig
Σχεδιασμός ήχου: Mathias Prinz
Δραματουργία: Clara Ehrenwerth
Κοστούμια: Daniela Bayer
Βοηθός σκηνογράφου: Winnie Christiansen
Βοηθός προγραμματισμoύ και σχεδιασμού διάδρασης: Benedikt Kaffai
Οργάνωση παραγωγής (τεχνικό τμήμα): Philip Steimel
Οργάνωση παραγωγής: Sina Kießling
Μετάφραση: Lucy Renner Jones

Παραγωγή: machina eX

Συμπαραγωγή: Münchner Kammerspiele, Goethe-Institut, HAU Hebbel am Ufer, FFT Düsseldorf, Gessnerallee Zürich, ROXY Birsfelden, Südpol Luzern, AUAWIRLEBEN Theaterfestival Bern


Χορηγοί: Kulturverwaltung der Senatskanzlei Berlin, Fonds Darstellende Künste, FachausschussTanz& Theater BS/BL

Ο γενικός γραμματεύς του Ηλία Καπετανάκη     
Εναρξη 26 Ιανουαρίου – Λήξη 26 Φεβρουαρίου 2017

Ο Γενικός Γραμματεύς αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δείγματα της νεοελληνικής δραματουργίας.  Ο Ηλίας Καπετανάκης εξελίσσει  και ενισχύει την κωμωδία της εποχής του, καυτηριάζοντας την πολιτική και την κοινωνική διαφθορά, καθώς και τις επιπτώσεις τους στον οικογενειακό βίο.

Η κολακεία, η ξενομανία, τα προξενιά, η πολιτική διαφθορά, οι πελατειακές σχέσεις, η απάτη, η υποκρισία και η κλοπή, παρελαύνουν από μπροστά μας καταδεικνύοντας το ψηφιδωτό της Νέας Ελλάδας. Ταυτόχρονα όμως, η αφέλεια, η φαντασία και η αθωότητα των προσώπων, δημιουργούν μια απόλυτα χιουμοριστική εικόνα, ένα παιχνίδι ρόλων και μασκών σχεδόν σαν αυτό του καρναβαλιού.

Η παράσταση πειραματίζεται με στοιχεία της σλάπστικ κωμωδίας που διαπερνούν το είδος από τον Καπετανάκη και τους αδερφούς Μαρξ μέχρι τον Γκόγκολ και το θέατρο του Παραλόγου. Η χρήση της μουσικής, επιχειρεί να αναδείξει ακόμη περισσότερο τη σάτιρα καθιστώντας το γκροτέσκο ως πυρήνα του παραστασιακού γεγονότος. Η γελοιότητα ως ριζική κατάσταση της ανθρώπινης φύσης, ως τραγική ακινησία του ατόμου, ως νομοτέλεια αλλά και ως παίγνιο είναι κεντρικός άξονας των αναζητήσεων της παράστασης.

ΟΜΑΔΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΤΟΝΑλ

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Σοφία Μαραθάκη
Δραματουργική επεξεργασία: Ελένη Τριανταφυλλοπούλου
Σκηνικό: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Κίνηση:  Βρισηίδα Σολωμού
Σχεδιασμός φωτισμών:  Σάκης Μπιρμπίλης
Μουσική:  Χαράλαμπος Γωγιός
Βοηθός σκηνοθέτη:  Σοφία Γεωργιάδου

Ηθοποιοί: Μιχάλης Βαλάσογλου, Λήδα Κουτσοδασκάλου, Ρένα Κυπριώτη, Σοφία Μαραθάκη, Λεονάρδος Μπατής , Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου, Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Γιώργος Σύρμας, Δημήτρης Τσιγκριμάνης, Νικόλας Χανακούλας

Το γελοίο σκότος του Βόλφραμ Λοτς
Εναρξη 9 Μαρτίου – Λήξη 9 Απριλίου 2017
                                                  
“The horror! The horror!”

Δύο στρατιώτες, μία επικίνδυνη αποστολή στα τροπικά δάση του Αφγανιστάν, δύο  Σομαλοί πειρατές, ένα Ιταλός κυανόκρανος, ένας Σέρβος ιθαγενής, ένας ιδιόρρυθμος πάστορας, ένας παπαγάλος που λέει τις ειδήσεις, ένας μυστηριώδης αντισυνταγματάρχης που αυτομόλησε στη ζούγκλα, ένας συγγραφέας ραδιοφωνικού έργου σε απόγνωση.

Βασισμένο στην Καρδιά του Σκότους του Τζόζεφ Κόνραντ και στο Αποκάλυψη Τώρα του Φράνσις Φορντ Κόπολα, το Γελοίο Σκότος εξερευνά την αντίληψη των Ευρωπαίων σχετικά με το «ξένο», ασκεί κριτική στον οικονομικό και στρατιωτικό επεκτατισμό, και συνδυάζει την παρωδία με την υπαρξιακή αγωνία του μυθιστορήματος.

Βραβευμένο ως το καλύτερο γερμανόφωνο έργο του 2015 από το περιοδικό
TheaterHeute και από την επιτροπή των βραβείων Nestroy.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Γιαννοπούλου
Μετάφραση-Δραματουργία: Γρηγόρης Λιακόπουλος
Σκηνικά-Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού
Επιμέλεια κίνησης: Νάντη Γώγουλου
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Μουσική σύνθεση: Νεφέλη Σταματογιαννοπούλου, Πάνος Τσεκούρας
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Νικητοπούλου

Ηθοποιοί: Χρηστίνα Γαρμπή, Γιώργος Κισσανδράκης, Γιάννης Κότσιφας, Μάριος Παναγιώτου, Βασίλης Σαφός

ΦΕΣΤΙΒΑΛ «7 χρόνια φαγούρα – Ο έρωτας στον καιρό των μνημονίων»
20 – 30 Απριλίου 2017

Τι σημαίνει έρωτας στην Ελλάδα της κρίσης;  

Πώς διαμορφώνεται ο τρόπος που ερωτευόμαστε μέσα στη δίνη των οικονομικών μέτρων, της αβεβαιότητας και της αστάθειας; Αν «ο έρωτας είναι μια μορφή σκέψης» ποια σκέψη κυριαρχεί σ’ έναν κόσμο που αγωνίζεται να επιβιώσει;

Τέσσερις ομάδες καταθέτουν την άποψή τους στο Φεστιβάλ της  Πειραματικής  Σκηνής -1 του Εθνικού Θεάτρου:

1. Το Μεγάλο Κρεβάτι (working title)

Χρησιμοποιώντας δομή και στοιχεία από την  αθηναϊκή επιθεώρηση η παράσταση συνθέτει το τοπίο του έρωτα στην σύγχρονη Αθήνα. Παραποιώντας σκηνικά τις αναπαραστάσεις αθηναϊκών συμβόλων, δημιουργεί ένα νέο αισθητικό περιβάλλον για να ενταχθούν οι ήρωες ενός σπονδυλωτού νέο-κιτς θεάματος. Τα αυτόνομα σκετς και τα τραγούδια συνδέονται μέσω της κοινής θεματικής του έρωτα και η σάτιρα γίνεται στοιχείο διαπραγμάτευσης για τη θέση μας στη σημερινή κοινωνία αξιών και το ρόλο του έρωτα στις ζωές μας.  

Σύλληψη: Μάνος Βαβαδάκης, Χαρά – Μάτα Γιαννάτου, Γιάννης Νιάρρος
Σκηνοθεσία: Μάνος Βαβαδάκης

2. Όσοι κοιμούνται βασισμένο στο ποίημα The Sleepers του Walt Whitman
Performance βασισμένη στο ομώνυμο ποίημα του Walt Whitman

Η χώρα κοιμάται. Η χώρα ονειρεύεται. Σώματα παραδομένα στον ύπνο. Σώματα γυμνά ή ντυμένα, μόνα τους, σε ζευγάρια, σε ομάδες όπως τους βρήκε ο ύπνος της κούρασης, της ηδονής, της κατάθλιψης, της απόρριψης, της κορύφωσης μιας οξυμένης έντασης που αδημονεί να χτίσει ή να γκρεμίσει τα πάντα.

H performance των The Sleepers καλεί με τα λόγια τουWhitman, με εικόνες και ήχους της Ελλάδας του σήμερα να κοιτάξουμε αυτούς που κοιμούνται στα κρεβάτια μιας χώρας σε ένταση, μετά την ένταση. Να σκύψουμε μπροστά στα κρεβάτια τους και να ανοίξουμε τα μάτια μας μπροστά στα ολόκλειστα δικά τους. Η Ιδέα είναι απλή: αν ανοίξεις τα μάτια σου στον άνθρωπο που έχεις μπροστά σου τότε τα οράματά του θα γίνουν και δικά σου. Είμαστε όλοι, λίγο πολύ μια οντότητα.

Σύλληψη-σκηνοθεσία-ερμηνεία: Γιούλα Μπούνταλη

3. Lolita Reversed
Εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα του Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ

Ο Χρήστος Καρασαββίδης ξαναγράφει το μύθο του έρωτα ανάμεσα στο νυμφίδιο και στον καθηγητή προσπαθώντας να εξερευνήσει τα όρια της παιδικής σεξουαλικότητας και της εκμετάλλευσης ανάμεσα στο θύτη και το θύμα, ιδίως, όταν αυτοί οι ρόλοι είναι δυσδιάκριτοι.

Σε μια ακραία σκηνική σύνθεση, η ιστορία της Λολίτας του σήμερα, δημιουργεί ένα πλέγμα που από τη μία αποτυπώνει ένα δυνατό έρωτα κι από την άλλη τον βυθίζει σε μια εποχή οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης, δοκιμάζοντας τις αντοχές της ανθρώπινης επιθυμίας και τα όρια του σύγχρονου θεάτρου.

Σύλληψη-κείμενο-σκηνοθεσία: Χρήστος Καρασαββίδης

4. Όπερα για δύο

μια όπερα για τη καθημερινή δυστυχία
μια όπερα για την φθορά του έρωτα και την μοναξιά που μας περιμένει
μια όπερα που αναρωτιέται αν μπορεί να τραγουδηθεί από απλούς ανθρώπους και όχι από λυρικούς τραγουδιστές

Σκηνοθεσία – ερμηνεία: Βάσω Καμαράτου – Κώστας Κουτσολέλος

Τυραννόσαυροι ΡΕΞ, της Λένας Κιτσοπούλου
Εναρξη 11 Μαΐου – Λήξη 11 Ιουνίου 2017

Εμείς οι τυραννόσαυροι του ΡΕΞ της οδού Πανεπιστημίου, είμαστε μία ομάδα ανθρώπων, μία κοινωνία τεράτων που προσπαθούμε να επιβιώσουμε με τα μικρά μας ατροφικά χέρια που δεν μπορούν να αγκαλιάσουν, παρά μόνο να πατήσουν κουμπιά διάφορων τηλεκοντρόλ, ή κουμπιά κινητών για να στείλουν μηνύματα τα οποία αποφεύγουν την κατά μέτωπο σύγκρουση με την πραγματικότητα.

Το έργο αυτό θα θελήσει να γιορτάσει την τεράστια ανάγκη μας για επικοινωνία  μέσα από την οδό της ανικανότητας μας για αυτήν. Θα είναι δηλαδή μια από τα ίδια. Μια βαρετή ιστορία ανθρωπιάς υπό εξαφάνιση. Το ανθρώπινο τέρας θα χωρέσει τελικά μέσα σε ένα μικρό διαμέρισμα κι ας εξέχει η ουρά του λίγο έξω από την πόρτα. Κι ας προσπαθεί το τεράστιο κεφάλι του να πάρει μια ανάσα έξω από το παράθυρο της πολυκατοικίας του.

Λέγεται ότι οι τυρανόσαυροι REX ήταν πτωματοφάγοι. Και εμείς μάλλον ανα – μασάμε ένα πεθαμένο παρελθόν, αναπολούμε ένα μάλλον πεθαμένο μέλλον και τρομάζουμε όσους πλησιάζουμε.

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο-σκηνοθεσία: Λένα Κιτσοπούλου
Σκηνικά -κοστούμια: Ελλη Παπαγεωργακοπούλου
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος

Ηθοποιοί: Λένα Κιτσοπούλου, Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, (κ.ά.)

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

«FAST FORWARD – European Festival for Young Stage Directors»

Η περσινή παράσταση της Πειραματικής Σκηνής -1 “Η γλυκιά τυραννία του Οιδίποδα” σε σκηνοθεσία Μαρίας Πρωτόπαππα ταξιδεύει στο Μπράουνσβαϊγκ της Γερμανίας και παρουσιάζεται στις 25 και 26 Νοεμβρίου στο “FAST FORWARD  – European Festival for Young Stage Directors”.

«Undernational Affairs»
Αρχές Ιανουαρίου 2017

Theatre is Limited is Theatre

Με τη συμμετοχή του Σίμου Κακάλα και του Γεράσιμου Μπέκα.
Σε συμπαραγωγή με το Studio R του Maxim Gorki Theater του Βερολίνου.

Ένας σκηνοθέτης και ένας συγγραφέας από έξι διαφορετικά θέατρα της Ευρώπης, ταξιδεύουν στη γερμανική πρωτεύουσα. Καλεσμένοι του Πανευρωπαϊκού Θεατρικού Δικτύου «Undernational Affairs», οι ομάδες σκηνοθετών και συγγραφέων, καλούνται μέσα σε μόνο 24 ώρες να γράψουν σε συνεργασία με το κοινό, έξι σύντομα θεατρικά έργα… Σκοπός του διαδραστικού αυτού θεατρικού εγχειρήματος, είναι  η αρχή διαλόγου με βάση έναν κοινό ευρωπαϊκό προσανατολισμό για τις σύγχρονες μορφές θεάτρου, τόσο σε επίπεδο περιεχομένου όσο και φόρμας.
Το «Undernational Affairs», ακολουθώντας απόψεις και πρακτικές που αντιτίθενται σε κάθε ιδεολογία αποκλεισμού, ασκεί κριτική στην σημερινή πραγματικότητα, και μέσα από  καινοτόμες αισθητικές φόρμες, προτείνει το όραμά του για την Ευρώπη της ειρηνικής συνύπαρξης, μακριά από κάθε εθνοκεντρικό και ξενοφοβικό πολιτικό λόγο.

Eve Leigh (artist in residence)
Μάιος 2017

Η αγγλίδα συγγραφέας και σκηνοθέτις Eve Leigh εξερευνά εναλλακτικούς τρόπους δραματουργίας, και φόρμες πειραματικών κειμένων, πέρα από τα όρια του αγγλόφωνου θεατρικού χώρου.

Ως καλεσμένη της Πειραματικής Σκηνής -1 του Εθνικού Θεάτρου, συνδιαλέγεται με τους καλλιτέχνες της φετινής σεζόν και παρουσιάζει το έργο της στην Ελλάδα.

Η Eve Leigh είναι απόφοιτος του προγράμματος για Νέους Συγγραφείς του θεάτρου Royal Court καθώς και του προγράμματος σκηνοθεσίας του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας. Το έργο της Stone Face είναι υποψήφιο σε τρεις κατηγορίες βραβείων των Off West End Theatre Awards μεταξύ των οποίων για το καλύτερο θεατρικό έργο του 2016.

Έχει συνεργασθεί με το Royal Court, τη Royal Shakespeare Company και με το Teatr Polski Bydgoszcz για το Festival Prapremier (Festival of New Dramaturgies).

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ -1 EΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ | documenta 14 |

Γεωργία Σαγρή: Εισαγωγικό Εργαστήριο στην τέχνη της επιτέλεσης

Τι είναι μια performance; Ποια είναι η διαφορά της performance από τη θεατρική, μουσική, χορευτική ή κινηματογραφική παράσταση;

Η Γεωργία Σαγρή και η Ύλη [matter] HYLE σε συνεργασία με την Πειραματική Σκηνή -1 του Εθνικού Θεάτρου και την documenta 14, απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση σε νέους καλλιτέχνες, χορευτές, μουσικούς, ηθοποιούς ηλικίας 20-35 χρονών που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε Εργαστήριο σχετικά με τον τομέα της τέχνης που ονομάζεται «performance» (στα ελληνικά «επιτέλεση»). Με την ολοκλήρωση του Εργαστηρίου η Γεωργία Σαγρή θα συγκροτήσει ομάδα για το νέο της έργο.  

Το Εργαστήριο οργανώνεται σε τρία μέρη και περιλαμβάνει:

1) Σωματικές και φωνητικές ασκήσεις

2) Έρευνα δράσεων εντός και εκτός της αίθουσας του Εργαστηρίου
(θα διερευνηθούν θέματα ηχητικής καταγραφής και σύνθεσης)

3) Διάβασμα κειμένων, κριτική και δράσεις με σκοπό να καλλιεργηθεί η περιέργεια, η φαντασία και η συλλογική ανταπόκριση των συμμετεχόντων.

Το Εργαστήριο πραγματοποιείται στις 26-27 Νοεμβρίου και 3-4 Δεκεμβρίου, 10:00 π.μ. – 15:00 μ.μ., στο Σχολείον της Αθήνας – Ειρήνη Παππά (Πειραιώς 52, Νέο Φάληρο). Η διάρκεια του Εργαστηρίου είναι πέντε ώρες κάθε μέρα (συμπεριλαμβάνονται 30΄διάλειμμα).

Για δηλώσεις συμμετοχής παρακαλούμε να στείλετε το όνομά σας, το βιογραφικό σας, στοιχεία επικοινωνίας και ένα σύντομο κείμενο σχετικά με τους λόγους που θέλετε να συμμετάσχετε στο Εργαστήριο μέσω e-mail στο peiramatikiskini@n-t.gr έως τις 15 Νοεμβρίου.